Hlavní obsah

Konopí pravděpodobně poškozuje duševní zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Je stále zjevnější, že kouření konopí je zodpovědné za duševní problémy mnoha lidí, soudí odborníci na zdravotní problémy způsobené konzumací této drogy. U pravidelných kuřáků konopí byl zaznamenán rostoucí počet onemocnění schizofrenií, informuje BBC s odvoláním na profesora Johna Henryho z toxikologického oddělení londýnské nemocnice St. Mary´s.

Foto: TZP Nemo Zlín

Dívčí štafeta ve složení Střelcová Lucie, Nováková Nikol, Vavrysová Barbora a Polišenská Beáta.

Článek

Důsledky kouření marihuany pro duševní zdraví jsou velmi kontroverzní oblastí. Mnozí zapáleně tvrdí, že neexistují žádné důkazy o jakékoliv škodlivosti látky.

Dnešní marihuana je silnější než ta v době hippies

Doktor Henry přesto plánuje uspořádání konference, na které chce informovat o případech schizofrenie, které byly v přímé souvislosti s konzumací konopí. Toto vysvětlení je podle něj pravděpodobnější než tvrzení opačné, které říká, že pacienti náchylní k mentálnímu onemocnění mají větší sklon k užívání drogy.

Síla dnešního konopí je podle doktora Henryho navíc daleko větší než síla drogy prodávané v květinové době šedesátých a sedmdesátých let. "Vlády různě varují proti škodlivým účinkům tabáku, ale o škodlivosti konopí se nezmiňují. Lidé, kteří kouří marihuanu by přitom měli vědět, že má stejně škodlivé účinky pro tělo jako tabák a daleko horší důsledky pro mysl," uvedl pro BBC lékař.

Odborník prohlásil, že souvislost mezi kouřením konopí a zvýšenou náchylností ke schizofrenii a hlubokým depresím byla prokázána ve Švédsku i na Novém Zélandu.

Konopí příčinou rakoviny i neplodnosti

Opačný názor zastává britské středisko informací o účincích drog Drugscope, které tvrdí, že souvislost mezi dlouhodobými zdravotními následky konzumace konopí není zdaleka vyjasněná. Tato organizace kritizuje poznatky švédské studie, na kterou se odvolává doktor Henry.

Podle nich počet konzumentů marihuany stále roste a počet případů schizofrenie ne. To podle nich svědčí o tom, že konopí není na vině. Sdružení Drugscope však připouští, že kouření marihuany může uspíšit objevení příznaků schizofrenie u lidí, kteří k ní mají vrozené dispozice.

Jen ve Velké Británii jsou odhadem více než 3 000 000 uživatelů konopí. Odborníci proto soudí, že by měla být veřejnost lépe informována o rizicích, které droga může způsobit. "Jeden z deseti kuřáků marihuany se stává na této droze závislý. Konopí je navíc spojováno s rakovinou úst, jazyka, krku, jícnu a plic, se sníženou plodností a navíc mentálními chorobami jako je schizofrenie a deprese," zdůraznil doktor Henry. Připustil však, že je třeba provést další výzkumy, aby byla rizika více upřesněna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám