Hlavní obsah

Když zapomeneme užívat antikoncepci

Právo, Marta Šimůnková

Pokud si chceme užívat milostného dovádění, pak bychom si měli být jisti, že o metodách plánovaného rodičovství víme téměř vše. Zdá se to přece být tak jednoduché - každý den ve stejnou dobu spolknout pilulku. Víme ale opravdu přesně, co budeme dělat, když zapomeneme nebo se octneme v jiném časovém pásmu či nás postihne nějaké onemocnění?

Foto: Robert Rohál

Romantický zámek v Doudlebách nad Orlicí.

Článek

Maximální povolená míra zapomnětlivosti při užívání antikoncepčních pilulek je dvanáct hodin. U minipilulek, obsahujících jen hormon žlutého tělíska a žádný estrogen, dokonce pouze tři hodiny. Pokud spolkneme pilulku do této doby, pak není spolehlivost narušena a žádná další opatření nejsou zapotřebí.

Když je pauza delší než 36 hodin (tedy obvyklých 24 hodin + dalších 12) nebo dojde k úplnému vynechání, pak je nutné použít po určitou dobu další ochrannou metodu. Záleží i na tom, kterou pilulku jsme zapomněly:

  • Dojde-li k selhání paměti v prvním týdnu (prvních 7 dnech), pak ještě týden je nutné použít další antikoncepční metodu, pokud pilulky obsahují alespoň 30 mikrogramů ethinylestradiolu. U tabletek s menším obsahem hormonů (20 nebo 15 mikrogramů - najdeme informaci o množství účinných látek na krabičce nebo v příbalovém letáku) musíme používat zdvojenou ochranu dva týdny. 
  • Ve druhém týdnu cyklu (tedy v dalších 7 dnech) ženy užívající tabletky s 30 mikrogramy ethinylestradiolu nemusí učinit žádná další opatření a užívají klidně dále. Vynechání "slabší" pilulky však vyžaduje minimálně sedmidenní další ochranu. 
  • Dojde-li k vynechání nebo výraznému opoždění užití tabletky v posledním (třetím) týdnu, pak lékaři doporučují vynechat sedmidenní pauzu a užívat pilulky dále. To je další balení bez přestávky a bez dalších opatření (u všech pilulek).

Tato doporučení se týkají situace, když zapomeneme jen jednu pilulku v cyklu. Pokud jsme opravdu hodně roztržité (nevzaly jsme si dvě a více tablet), měly bychom vyhledat lékaře, a to jak k řešení vzniklé situace, tak pro radu a doporučení jiného typu antikoncepce, která nevyžaduje každodenní užití.

I když úplně zapomeneme na jednu či dvě tabletky a musíme používat i další antikoncepční metodu, v braní pilulek pokračujeme, aby nedošlo k nepravidelnému krvácení. Při jakýchkoliv pochybnostech je lepší vyhledat lékaře nebo použít webové stránky www.antikoncepce.cz.

Jak brát pilulky u protinožců

Optimální je mít s sebou dvoje hodinky - jedny s místním a druhé s "antikoncepčním" časem, nebo si na budíku nastavit reálný český čas a užívat podle něj.

Doba spolknutí tablety však může připadnout na naprosto nevhodnou dobu místního času - třeba ve tři v noci. Opomenutí je proto více než pravděpodobné. Jestliže gynekolog není k dispozici a internet nemůžeme použít, pak je třeba postupovat takto:

Pokud časový posun nepřesáhne povolenou toleranci 12 hodin, pak užíváme pilulky nadále podle místního času. Jestliže je tato doba delší, pak existuje finta - tzv. mezipilulka. Za 12 hodin po předchozí si vezmeme další "navíc" a dále pokračujeme v užívání v době, na kterou jsme zvyklé, ale podle místního času.

Podobně můžeme postupovat při návratu. Pilulky totiž obsahují tak málo hormonů, že dávka navíc nemůže uškodit, ale méně hormonů představuje riziko selhání antikoncepčního účinku.

Na problémy se připravíme

Po mnoha zkušenostech s cestováním se zavazadly, a je jedno, zda je máme v úložném prostoru v útrobách letadla, nebo nad hlavami cestujících, doporučuji zabalit s sebou dvě sady antikoncepce. Jednu do příručního zavazadla. Může sice vypadnout při celní, pasové nebo bezpečnostní kontrole, někdy může být zase zabavena jako podezřelý předmět nebo může být celé zavazadlo ukradeno či odneseno omylem.

Druhou sadu dát do kufru. Ten zase může doputovat jinam, někdy se jeho obsah vysype při nešetrné manipulaci na letišti. Obsah může být také cenzurován jak povolanými, tak nepovolanými osobami. Před lety bych tomu nevěřila, zkušenosti mě poučily, že všechno je možné a je třeba být připraven.

EXOTIKA NĚKDY PŘINÁŠÍ ZDRAVOTNÍ KOMPLIKACE
Kromě toho, že láká jako velká neznámá, nese v sobě mnohá zjevná i skrytá rizika. Nezvyklé podnebí, voda a strava nebo možná infekce mohou vyvolat prudké zažívací potíže se zvracením i průjmem. V těchto případech může dojít k nedostatečnému vstřebání hormonů z pilulky a je nutné chránit se další metodou po nezbytnou dobu, podobně jako při opomenutí. V případě zvracení do dvou hodin po požití tabletky je možné si vzít novou. Lehké potíže obvykle účinnost antikoncepce neovlivní.

MENSTRUACI LZE POSUNOUT

Při dovolené a cestování není menstruace ničím příjemným, můžeme však bez obav její termín posunout. Většina žen užívajících pilulky tento trik zná a využívá: Místo pauzy se berou pilulky z dalšího balení. Krvácení se dostaví, až když si v příhodnější době uděláme přestávku v užívání.

K tomu jsou vhodné pouze jednofázové tabletky (jsou stejného složení i barvy). Užíváte-li vícefázové (vícebarevné), pak požádejte před dovolenou svého lékaře o radu nebo předpis jednofázových na nezbytně dlouhou dobu a pak pokračujte ve své oblíbené značce.

Pro nedůvěřivé připomínám, že pravidelná menstruace u žen užívajících antikoncepci je vyvolána jen pauzou v užívání, a není proto žádný důvod ji neodsunout. V žádném případě to není škodlivé!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám