Hlavní obsah

Když v lásce hrají roli peníze

Novinky, Dana Sokolová

Při výběru partnera vždy nehrají roli jen emoce, přitažlivost či láska, určitým kritériem může být i peněženka. A není to záležitostí jen dnešní doby. Podle historiků se myšlenka romantické lásky stala v západním světě běžnou až v historicky nedávné době. Jiné kultury ji prý neznaly vůbec.

ZlatokopkyVideo: Novinky

 
Článek

Lidé ve středověku a v raném novověku vstupovali do manželství především kvůli zajištění svého nástupce a tedy i rozšíření rodu.

"Láska byla považována za slabost či chorobu. Romantická láska se spíše objevovala ve vyšších kruzích jen u mimomanželských vztahů. Až do doby před asi dvěma sty lety byla omezena výlučně na vyšší vrstvy. Také byla většinou přísně oddělena od manželství," vysvětluje ve své knize Motivace zvenčí je jako smrad Ivo Toman a dodává:

"Mezi bohatými i chudými nerozhodoval o svém sňatku jedinec sám, ale jeho rodina a příbuzní. V mnoha tradičních společnostech to platí dosud."

Peníze tedy hrály při výběru partnera roli vždy a dnešní zlatokopky a zlatokopové nejsou v historii lidstva ničím ojedinělým. Snad jen s tím rozdílem, že dříve svým dětem sháněli movité protějšky především rodiče a dnes se iniciativy chopily dětičky samy.

Foto: Reuters

Druhá míza

Život zlatokopky je sice plný peněz, ale mnohdy povinností a nudy

S novodobými zlatokopkami jako by se roztrhl pytel. K vidění jsou po boku slavných mužů, boháčů, zbohatlíků, ale i vlastních šéfů či zaměstnavatelů. Bývají krásné, sebevědomé, občas i inteligentní, ale často naivní a vypočítavé.

Možná se ptáte, proč u nich vyhrávají peníze. Odpovědi jsou nasnadě. Některé fascinuje moc (bohatý muž bývá i vlivný), jiné chtějí jen využít svou příležitost a žít si jako princezny, další v tomto způsobu života prostě vyrůstaly a odmalinka jim bylo vštěpováno do paměti, jak si mají vybírat své partnery.

"Moc je pro ženy velkým afrodisiakem. A je jedno, že ji třímá ve svých pažích např. pětapadesátiletý, stopadesátikilový, úplně holohlavý krasavec. Jsou typy žen, kterým se zamží a v tu chvíli vidí jen mocného samce, který ochrání jejich potomstvo. A když se tito dva dostanou k sobě, je z toho obrovské bláznění. Muž má pocit, že je 'borec', který dokázal sbalit mladou ženu a mnohdy ani nechápe, že ta 'pětadvacítka' sbalila je," uvádí příklad psycholožka Alice Vondrová.

V každém případě žít vedle movitého partnera má i své stinné stránky. Bohatí muži si totiž velmi často plně uvědomují, jakou roli v jejich vztahu hrají peníze a k tomu vztahu tak i přistupují. V podstatě se svou zlatokopkou uzavírají dohodu, kdy souhlasí s tím, že budou platit, ale žena je na oplátku musí reprezentovat.

Pokud jde boháčům skutečně o lásku, pak bývají velmi ostražití a pokud nejsou v důchodovém věku, pravým zlatokopkám většinou odolají.

Stinné stránky bohatých partnerů
časová vytíženost - partner sice ženě věnuje svou kreditní kartu, ale dost často věcí kolem domácnosti bude muset žena zařizovat sama.
nedostatek volného času - ženy bývají velmi často samy, uzavřené ve své zlaté kleci. Nákupy a kafíčka je velmi brzy omrzí... Dokonce i o společných večerech si mnohdy mohou jen nechat zdát. Kromě práce tito muži mívají i mnoho koníčků a vlivných známých, kterým obvykle dají přednost.
neustálé "milé" povinnosti - zlatokopky se sice díky vlivnému partnerovi dostanou do míst, kam se běžní smrtelníci nikdy nedostanou, ale jen málokdy si tato místa skutečně užijí. Obvykle tak místo zábavy zažijí okamžiky nudy a svázanosti.
vždy usměvavé a dokonalé - vedle bohatého muže musí ženy vypadat vždy krásně a dokonale a to bez ohledu na jejich náladu, nebo tomu jak jim je, zvláště pak ve společnosti.
přátelé a zájmy pouze pod taktovkou partnera - úplnou samozřejmostí je, že žena převezme za své partnerovy přátele a zájmy. Její vlastní koníčky i kamarádi jdou obvykle stranou. Tím se stává žena ještě více osamělou a časem i nepochopenou.
peníze nejsou vše - štěstí, zdraví, lásku si za peníze prostě nekoupíte, zklamání z vystřízlivění pak může mít nedozírné následky.

Samozřejmě vztah zlatokopky a úspěšného boháče má svá proti i pro muže. Obvykle se kvůli této ženě musí rozvést, čímž si obvykle zničí vztah i se svými dětmi. Navíc ho rozvod stojí i nemalé peníze. A nikde není napsáno, že skutečný život se zlatokopkou pro něj bude výhrou. Jako milenky jsou totiž tyto ženy mnohem výhodnější.

Vydržovaný muž  - nic neobvyklého

V posledních letech ale přibývají i opačné případy, kdy se mladí muži nechávají vydržovat svými postaršími partnerkami. Tento způsob života může být pro mnohé muže velmi pohodlný. Ženy se o ně starají mnohdy stejně jako jejich matky, dávají jim hmotné statky a i sex s nimi může být uspokojivý. Ale ani tyto vztahy obvykle nemívají dlouhého trvání.

Ženy sice na chvíli omládnou a dodají si životní optimismus, ale čím víc si začnou uvědomovat roli peněz v jejich vztahu, je pro ně tento vztah ubíjející. Ženy ke své maximální spokojenosti totiž potřebují i emoce.  A citové investice vydržovaní muži mnohdy zcela postrádají.

Vztah starší bohaté ženy a mladého zajíčka nemusí být výhrou ani pro muže. Přestože mu takový vztah může připomínat idylický vztah s jeho matkou, časem mu může začít chybět ženská atraktivita, ale i dominantní pozice strážce jeskyně.

Foto: Profimedia.cz

Ivana Trump

Ivana Trumpová v roli zlatokopky i ženy, jež "vydržovala" svého partnera
Ivana Trumpová se hned po emigraci provdala za rakouského lyžaře Alfreda Winklmayra a po letech se přiznala, že zatímco on byl do ní blázen, ona k němu lásku necítila. "Byl to prostě obchod. Chtěl mě mít vedle sebe a já potřebovala legální doklady. Tak jsme si vzájemně vyhověli.“ Po dvou letech se rozvedli a Ivana zamířila s "vyvdaným“ rakouským pasem do Kanady.Svého osudového a velmi bohatého muže potkala v létě roku 1976 v New Yorku u přeplněné módní restaurace, kam ji ochranka odmítala vpustit. Tu se objevil pohledný milionář Donald Trump s nabídkou, že ji tam protáhne. "Mohl jsem mít kteroukoli ženu, ale do Ivany jsem byl blázen hned, jak jsem ji spatřil. Byla tak nádherná, uchvacující, zosobnění elegance i ženství. Byla vše, po čem jsem toužil,“ vzpomíná Donald. Po velkolepé svatbě rodí Ivana děti a postupně se jí nudný život milionářské manželky začíná zajídat. A vše skončí po odhalené nevěře Donalda.Po rozvodu se stala úspěšnou obchodnicí, která dokázala zdvojnásobit svůj majetek, jenž od Donalda získala po rozvodu. Stala se tak i ona lovnou zvěří pro nejrůznější zlatokopy.  K údivu okolí zakotvila po boku o 23 let mladšího bývalého tanečníka Rossana Rubicondiho. Prý jako jeden z mála stačil jejímu životnímu tempu i sexuálnímu apetitu. O tom, že se rozhodně nejednalo o skutečnou a nezištnou lásku vypovídá i ten fakt, že po velkolepé svatbě následoval jen za několik měsíců rychlý rozvod.

Reklama

Související články

Co v ženách a mužích probouzí touhu

Touha nás motivuje k tomu, abychom v životě něčeho dosáhli. Každý z nás ve svém životě po něčem touží a snaží se dělat vše proto, aby tyto touhy byly naplněny....

Výběr článků

Načítám