Hlavní obsah

Když svatba - tak originální

V koňském sedle, v balonu, v hasičském autě, v zoologické zahradě nebo na louce se dávají oddávat moderní Češi. Stále více párů volí netradiční prostředí pro jeden z nejvýznamnějších životních okamžiků. I když velké výstřednosti se v Česku zatím příliš nenosí, cení se originální přístup. Stále větší zájem je o svatby na klíč.

Článek

"Češi se většinou drží tradičních prvků. Stále populární je navlékání chomoutu, rozbíjení talíře, zametání střepů nebo společné pojídání polévky. Chtějí mít také svatební koláčky, nechtějí se ženit v květnu a nevěsty mají pro štěstí svatební podvazek s modrou mašlí," říká Jindřiška Zemanová z pražské agentury l'Amour.

Novomanželé 21. století jsou ochotni platit statisíce korun za nevšední zážitek a jedinečnost. S přípravami se však trápit nemusí. Svatební byznys je totiž v poslední době lukrativní službou.

"Dokážeme zajistit cokoli. Stačí termín a my zařídíme obřad, místo, hostinu, prstýnky i svatební šaty. Dosti velká poptávka je po netradičním prostředí," říká Věra Černá z agentury Perfect Day.

Módním hitem jsou svatby v městských zahradách nebo i na venkovních loukách. Už tradičně je zájem o hrady a zámky. Zatímco v minulosti šlo jen o prostory, dnes si svatebčané přejí také dobové oblečení a stylový obřad. Ženich se tak na jeden den stává šlechticem, za svědky mu jdou rytíři a nevěsta si užívá třeba role princezny. Hodně žádaným doplňkem veselek jsou pak ohňostroje, vystoupení kouzelníků nebo exotických tanečnic. Cizinci, zejména Rusové, chtějí také živou hudbu, třeba romských kapel. Do českého prostředí přinášejí i nové, netradiční zvyky.

Bílé svatební šaty nahrazují módní barvy

"Poslední dobou je oblíbené pouštění holubů o svatbách. Zajímají se o to hlavně cizinci nebo lidé, kteří si berou cizince. Líbí se to ale také Čechům," řekla Zemanová.

Z nových prvků jsou pro svatby charakteristické barvy. Bílé šaty s vlečkou nahrazuje módní červená nebo barva champagne. Před nevěsty se také mnohdy pohazují kvítka růží. Původem pohanský zvyk má prý přilákat bohyni plodnosti. Někdy jsou novomanželé zasypáni oříšky, zrním, drobnými mincemi nebo fíky, aby měli blahobyt.

Originální svatba bývá dražší

Nápaditý a originální program je však drahý. Má se za to, že pouze hostina asi pro 30 lidí přijde nejméně na 60 000 korun. Desítky tisíc pak pohltí šaty, doprava i pronájem svatebních prostorů. Stále více lidí proto přípravy svěřuje agenturám.

"Lidé přišli na to, že svatba na klíč je vyjde skoro stejně, jako když si ji budou zařizovat sami. Takto je to bez starostí. Navíc mají výhody a bonusy, jako je manželské apartmá nebo rytí do prstýnků zdarma," uvedla Černá.

Česko je čím dál víc vyhledávanější pro svatby cizinců

Na honosné svatby v Česku si potrpí zejména cizinci. Historické prostředí českých hradů a zámků přitahuje Rusy, Brity i Američany. Stále častěji se tak v Česku objevují "svatební turisté". "Zájem je velký. Česko má jedinečnou atmosféru. Je tady kouzlo romantiky a historický nádech," říká Dmitrij Ivančenko z agentury UTS Prague.

Pro cizince ze západní Evropy a USA jsou podle něj lákavé mimo jiné ceny. "Jezdí sem často s velkým množstvím hostů. Poplatky za letenky a ubytování se jim vyplatí. To se týká Britů i Američanů. Pro Rusy jsou ceny srovnatelné, ale líbí se jim nové prostředí," uvedl.

Mezi atrakce, jež agentura rusky mluvícím cizincům nabízí, patří třeba rytířské turnaje za 440 eur (12 500 korun) nebo fanfáry za 1240 eur (35 000 korun). O české tradice se podle Ivančenka nijak zvlášť nezajímají a dodržují spíš vlastní. "Třeba se rozbíjejí skleničky po prvním přípitku," řekl.

Moderní páry si podle znalců svateb víc užívají než lidé v minulosti. Spíše než stres a starosti se současná veselka bere jako zábava a recese.

Reklama

Související články

Svatební šaty roku 2006

Asi většina žen touží být o svém svatebním dnu tou nejkrásnější nevěstou pod sluncem. V dávných dobách se svatební šaty dědily z matky na dceru, dnes to bývá...

Výběr článků

Načítám