Hlavní obsah

Když strach ze stárnutí vhání muže do náruče mladší milenky

Novinky, Dana Sokolová

Každý se jednou dostane do situace, kdy začne svůj život přehodnocovat a mít pocit, že pokud okamžitě něco nezmění, proteče mu život mezi prsty. Ne jinak je tomu u mužů, kteří si ve druhé fázi života potřebují ještě dokázat, že jsou stále těmi neodolatelnými lovci, jimž celý svět leží u nohou.

Druhá míza a slavní muži

 
Článek

Někteří tuto svou potřebu maskují realizováním si svých dávných snů nebo workoholismem, jiní své nízké sebevědomí dohání lovem snadné kořisti. Bohužel ne vždy si tito muži plně uvědomují, že jsou sami svým způsobem snadnou kořistí. Pro žádnou ženu není složité ulovit stárnoucího a ve své podstatě frustrovaného muže.

Když sex začne být problém

Tzv. druhá míza na muže přichází nejčastěji mezi čtyřicátým a padesátým rokem. Podle odborníků je to dáno především začínajícím poklesem hormonu testosteronu, což v mužském těle způsobuje podobný zmatek jako u žen klimakterium.

Muži se tak stávají emotivně podráždění, rozladění, neurotičtí, trpí poruchami spánku, bolestmi hlavy a mnohdy i pocitem vyčerpanosti. I jejich tělo se začne postupně proměňovat – svalstvo povoluje, muž tloustne, šediví a plešatí. Ze všeho nejvíc je však trápí ztráta libida a problémy v sexuálním životě, díky kterým doslova ztrácejí pevnou půdu pod nohama, což se odráží především na jejich psychickém rozpoložení.

Panický strach ze stárnutí, a především strach ze ztráty sexuální atraktivnosti, je tak nutí sobě i svému okolí dokázat, že mají ještě dostatek sil na rozdávání. Svým chováním pak začnou velmi připomínat poblázněného puberťáka. Ve snaze zastavit čas se vrhnou do náručí milenek a dopřávají jim to, co svým manželkám nikdy nedopřáli. Ne náhodou za posledních deset let vzrostl počet rozvodů u starších ročníků.

Ale jak říká psycholog Petr Šmolka ve své knize Muž a žena – návod k použití: „Nic se zpravidla nejí tak horké. Mnohdy stačí troška shovívavé trpělivosti a většina podobných sokolíků se po čase s poněkud polámanými křídly docela ráda vrací do původního hnízda.“

Podle něj pokud žena v sobě potlačí přirozenou potřebu mu ten návrat pořádně osladit a naopak jej přivítá s otevřenou náručí, pak je velký předpoklad, že si na celou událost za čas už ani nevzpomenou. U většiny případů, když pár překoná tuto partnerskou krizi, nastává mnohem hezčí období, než pár prožíval před celou událostí.

Foto: Profimedia.cz

Jak zvládnout jeho pobláznění?

Žena musí být velmi velkorysá. Nechat muže vybláznit a počkat, dokud se sám opět nezklidní. Výčitky ani rozumné argumenty muže v jejich chování nezastaví. Spíše naopak.

Mnohem rafinovanější a účinnější je, když se žena začne víc věnovat sama sobě. Svým koníčkům, přátelům, ale i svému vzhledu.

I muž poblázněný do mnohem mladší ženy velmi brzy zbystří a začne pátrat po důvodu změny vizáže a chování své vlastní ženy. A je velmi pravděpodobné, že začne brzy opět usilovat i o její přízeň.

Jak říkají psychologové, pokud ženě na jejím muži skutečně ještě záleží, pak nesmí pátrat po důvodech mužské poblázněnosti, protože k jeho chování jednoduše neexistuje logické vysvětlení. V tomto období jde stranou veškerá inteligence, hlavu řídí srdce a hormony.

Ženy, které muži opouštějí, podle psychologa Petra Šmolky
Ženy extrémně obětavé, kráčející životem pod heslem „vše pro rodinu“. Časem začínají poněkud splývat s bytovým zařízením.
Ženy frigidní či jinak „kastrující“.
Ženy úspěšné. Jejich partneři se vedle nich mají doslova jako v bavlnce. Pro ně pak byť i pouze hraná slabost a bezradnost v provedení jiné ženy představuje velice silné afrodiziakum.
Včelí královny. Pro ně jako by partnerský vztah byl jen nutným prostředkem naplnění mateřské touhy. Pokud muž řádně splnil svou biologickou funkci, bývá neprodleně odstaven do pozice trpěného trubce.

Rizikové faktory, které probouzejí druhou mízu

Bilancování a tzv. inventura života, kdy má člověk obvykle pocit, že musí něco podstatného ve svém životě změnit. A milenka je obvykle tím nejjednodušším způsobem.

Prázdné hnízdo, když děti dospějí a začínají žít své vlastní životy a původní rodina ztrácí jednu ze svých základních funkcí.

Zákonité oslabení vzájemné fyzické přitažlivosti.

Když je čím se inspirovat v okolí – například když si nejlepší kamarád najde milenku a muž vidí, jak rázem jeho kamarád hýří štěstím a optimismem.

Náhlý úspěch – obměnu šatníku a vozového parku velmi brzy obvykle doplní i atraktivní milenka.

Neuspokojivé manželství – doteď bylo nutné, aby muži kvůli dětem veškeré příkoří trpěli, ale když už je děti nepotřebují, je na čase si taky trošku ten život užít.

Pomstít se za dlouholeté pomyslné příkoří.

Snaha o oživení vztahu, a tedy pokus o probuzení partnerčiny žárlivosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Virtuální vztahy lze považovat za nevěru

Nalézt hranici mezi nevinností a hříchem je těžké zvláště pak u virtuálních vztahů. Díky nejmodernější technice se tak stále více lidí ocitá na tenkém ledě....

Výběr článků

Načítám