Hlavní obsah

Když je ve vztahu žena starší o několik let než muž

Novinky, Tereza Lindauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalo by se říct, že žijeme v rovnoprávné společnosti, ovšem rovnost pohlaví začíná pokulhávat, pokud se dotkneme vztahů. Zatímco pár starší muž a mladší žena je dnes běžný, pokud je starší z páru žena, názor okolí tak pozitivně laděný nebývá.

Foto: Profimedia.cz

Vztahy, kde je žena výrazně starší než muž, stále vzbuzují pozornost.

Článek

„I když se doba změnila a společnost je obecně velmi tolerantní, na páry, kde je starší žena, se lidé stále dívají se zvědavostí a často i pohoršením. Upřímně, není na tom až tak nic divného, protože v historii bylo spojení výrazně staršího muže a mladičké manželky dost běžné, zatímco mladší muži si starší ženy někdy brali možná v touze po majetku, ale běžné to nebylo,“ píše v knize Sexuální mýty vztahová koučka Kim Grasonsová.

Paradoxně i dnes, pokud si starší žena najde mladšího partnera, lidé kolem ní pátrají, proč se to stalo a přemýšlejí, čím žena svému „zajíčkovi platí“. Což potvrzuje i příběh čtenářky Moniky.

„Po rozvodu jsem byla několik let sama, a pak jsem se na dovolené seznámila s o patnáct let mladším mužem. Jsme spolu už skoro osm let a opravdu se máme rádi, přesto ale pořád posloucháme narážky okolí. Než jsem se do vztahu pustila, několik měsíců jsem to zvažovala. Nejvíc jsem se obávala, co řeknou mé, tehdy dospívající, děti. Syn i dcera mě ale podpořili, o to větším zklamáním byla reakce kamarádek. Většina z nich mi tvrdila, že je Petr se mnou jen pro peníze…“

I když se na podobná spojení lidé stále dívají s despektem, vztahů, kde je starší žena, přibývá. Určitě je to i tím, že dnešní padesátnice či šedesátnice vypadají skvěle, udržují se, tudíž jim lidé i hádají o mnoho let méně.

To, že mají po svém boku atraktivního mladšího muže, je jistě příjemné. Proč se ale do vztahu s leckdy o mnoho let starší ženou pouštějí muži?

Důvody mužů a jak takové vztahy končí

Podle Kim Grasonsové je i v těchto případech důležitá zamilovanost. Svou roli zde ale sehrává i pocit bezpečí a určitý typ mateřské péče. Vždy ale velmi záleží na věku zúčastněných.

Jiný typ vztahu je určitě mezi dvacetiletým chlapcem a čtyřicetiletou ženou, zde jde především o sexuální dobrodružství, které může být pro obě strany přínosné a zábavné, ale je dost nepravděpodobné, že by přerostlo v dlouhodobý a plnohodnotný vztah.

Jiné to pak bude u padesátiletého muže a šedesátileté ženy - pokud mají podobnou životní cestu a zájmy, je věk jen číslo v občance.

Sociologové se shodují, že podobné věkově nesourodé vztahy paradoxně nekončí odchodem muže za mladší partnerkou, jak by se možná dalo očekávat. Naopak, mnoho mužů po třicítce je ve vztazích se starší ženou spokojených, protože jim dává klid, bezpečí i pochopení. Ten, kdo vztahy končí, jsou ale převážně ženy. Na vině je nedostatečné sebevědomí.

Ženy se často bojí, že vypadají staře a muž je kvůli tomu opustí a najde si mladší, nevěří si, že dlouhodobě „stačí“ na mladšího muže, a tak vztah ukončí ze strachu, aby nebyly opuštěny.

Největší šanci na úspěch mají podle sociologů vztahy, které začaly v pozdějším věku, tedy kolem pětapadesátého roku mladšího z partnerů.

Anketa

Máte zkušenost se vztahem, kde byla žena starší než muž?
Ano, věkový rozdíl nebyl rozhodně žádný problém
72,4 %
Ano, ale časem věk sehrál negativní roli
9,3 %
Ano, jednalo se ale o nezávazný vztah
6,4 %
Ne, nejsem zastáncem takových vztahů
3,5 %
Ne, ale rozhodně takové vztahy neodsuzuji
6,3 %
Zatím ne
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1820 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Náznaky, že vás přítel příliš kontroluje

Ve vztahu je normální, že o sobě chtějí partneři vědět co nejvíce, trávit většinu času spolu. Z obyčejné a dobře míněné touhy být druhému nablízku se ale může...

Jak znovu nastartovat vztah

Na univerzitě v anglickém Oxfordu proběhl minulý rok zajímavý výzkum, jehož výsledky byly uveřejněny na britském webu Research Digest. Běžný partnerský vztah...

Výběr článků

Načítám