Hlavní obsah

Když čas zamilování střídá skutečná láska

Právo, Petra Hátlová

Zamilovanost a láska dělají s lidmi divy. Omámení láskou není jen básnický pojem, ale stav, který lze přesně popsat. Zamilovanost nasazuje lidem růžové brýle, navádí je k přizpůsobení se druhému i svádí k přetvářce.

Foto: Profimedia.cz

Zamilovaní vidí své milované vždy v krásnějším světle.

Článek

Prvním obdobím začínajícího vztahu je zamilovanost. Podle odborníků je možné tento stav přirovnat k hormonální bouři, kterou způsobuje vyplavení stresových hormonů, mezi něž patří například adrenalin nebo kortikoid. Díky těmto hormonům se zamilovanému při pohledu na milovanou osobu silně rozbuší srdce, zvýší tlak či zpotí ruce.

Stav zamilovanosti se ale dá přirovnat i k dalším stavům. Například ke stavu pervitinového opojení. Za tento stav mohou mozkem vyplavované endorfiny. „Endorfiny, které se vyplavují především po silné fyzické zátěži, mají schopnost tlumit bolest a umějí zlepšit náladu," vysvětluje psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková z Institutu partnerských vztahů.

"Pokud během dlouhého vyčerpávajícího běhu náhle pocítíte útlum svalové bolesti, příval energie a pocit uspokojení, je to právě díky endorfinům. V období zamilovanosti, kdy dochází k jejich masivnímu vyplavování, jsou endorfiny zodpovědné za to, že láska zamilovaným, lidově řečeno, nasadí růžové brýle,“ dodává psycholožka.

Celý svět náhle zkrásní

Omámení láskou není jen básnický pojem, ale stav, který lze přesně popsat. Zamilovaní vidí své milované vždy v krásnějším světle, všechna negativa bagatelizují a vše, co dělá milovaný, jim připadá zajímavé, krásné a dokonalé. Pro získání citů své lásky jsou zamilovaní schopni udělat téměř cokoli. Výjimkou není ani cílená přetvářka, která má zamilované v očích milovaného ukázat v co nejlepším světle.

„V období zamilovanosti jsou k sobě partneři více tolerantní a plni pochopení a velmi rádi a ochotně se přizpůsobují svému milovanému. Přizpůsobení se týká všech oblastí. Zamilované dívky náhle milují fotbalové zápasy, pokud je má rád jejich protějšek, přizpůsobují se sexuální potřebě milého, náhle rády vaří, pečou a starají se o společné záležitosti.

Muži jsou z čista jasna ochotni sledovat jiný než sportovní program a ochotně snědí i jídlo, které by jindy určitě odmítli s tím, že ho celoživotně nemají rádi,“ popisuje Laura Janáčková.

Těžké prohlédnutí skutečnosti

Stav zamilovanosti není věčný. Délka jeho trvání je u většiny párů dva až čtyři roky. „Zamilování má z pohledu evoluce umožnit dvojici seznámit se, počít a přivést na svět potomka a postarat se o jeho přežití po dobu, po kterou to dítě nezbytně potřebuje. A na to jsou vyhrazeny právě ony dva až čtyři roky života,“ dodává Laura Janáčková.

Poté dochází k uvědomování si reality a nástupu období plného rozčarování a změn. Ženy najednou vidí na mužích jejich nedostatky a mají potřebu je začít napravovat k obrazu svému. Muži naopak po skončení tohoto období začínají projevovat zájem o jiné ženy, které by se mohly potenciálně stát matkami jejich dětí.

Velká část párů se právě v tomto období rozchází, případně prochází krizí či vyhledává odbornou pomoc v partnerských a manželských poradnách. „Období zamilovanosti nelze uměle protahovat například snížením frekvence setkání či milostných aktivit. Ba naopak, u části párů může umělé odloučení být příčinou rozchodu,“ dodává psycholožka.

Jak upevnit vztah

K vybudování pevného partnerského vztahu je potřeba mnohem víc než jen poblouznění zamilovaností a fyzickou atraktivitou protějšku.

Pět pilířů pevného vztahu

Komunikace

Tolerance

Porozumění

Úcta

Láska

„Dlouhodobé vztahy jsou založeny na vyšších hodnotách, například na zodpovědnosti a morálních zásadách. Pokud spolu mají lidé vytvořit pevný vztah a mají založit rodinu, je zapotřebí, aby k sobě měli důvěru, byli k sobě tolerantní, chovali k sobě navzájem úctu a pochopení. Pokud dojde k narušení těchto pilířů kvalitního vztahu, přichází nejistota, nestabilita a oslabení vzájemných citů a náklonnosti, které mohou vyústit až k rozchodu,“ dodává Laura Janáčková.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější chyby zamilovaných

Asi každý zná ten pocit, když je zamilovaný a prakticky nevnímá svět kolem sebe. Cloumají s vámi emoce, jste šťastní a všechno vám připadá nějak hezčí....

Výběr článků

Načítám