Hlavní obsah

Každá třetí žena je během svého života zmlácena či znásilněna

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Násilí na ženách není jen záležitostí muslimských zemí. Ze statistik vyplývá, že každá třetí žena na naší planetě je během svého života zmlácena či znásilněna. Na tento smutný fakt 14. února upozornily akce a happeningy pod hlavičkou celosvětového hnutí One Billion Rising, ke kterému se připojili i lidé a organizace z České republiky.

Foto: Profimedia.cz

Násilí zažívají ženy napříč kontinenty, Českou republiku nevyjímaje.

Článek

Nejvíce ohroženy násilím jsou ženy a dívky ve válečných oblastech, v současnosti např. v africkém Kongu. Násilí však zažívají ženy napříč kontinenty, Českou republiku nevyjímaje.

Podle policejních statistik bylo v roce 2011 554 žen týráno svým partnerem nebo příbuzným, 632 žen bylo znásilněno, 203 z nich ve věku pod 18 let. A to je řeč pouze o nahlášených případech, reálná čísla jsou mnohem vyšší - Ústav sexuologie odhaduje, že jen 3 % obětí znásilnění oznámí tento trestný čin policii.

Násilí na ženách je bagatelizováno

„Bohužel, naše společnost jasně neodsoudila násilí na ženách, stále je bagatelizováno a není dostatečně ošetřeno. Je nedostatek utajených azylových domů (v ČR jsou jen tři), chybí nám nonstop bezplatná státní linka pro oběti násilí na ženách a stále jsou případy násilí na ženách zlehčovány," upozorňuje na nejpalčivější problémy v českém kontextu Zdena Prokopová z organizace Rosa, která pomáhá obětem domácího násilí.

"Navíc v některých případech jsou ženy soudy nuceny, aby se stýkaly s násilnickými partnery při předávání dětí,“ dodává Zdena Prokopová.

S mottem „Jedna miliarda znásilněných je zvěrstvo, jedna miliarda tancujících je revoluce“ 14. února ve dvou stovkách zemí od Afghánistánu po Zimbabwe probíhaly tzv. „flash moby“ – hromadná nečekaná vystoupení ve veřejném prostoru, v tomto případě taneční. Lidé tancovali na společnou píseň a choreografii, kterou předem sdíleli a učili se prostřednictvím sociálních sítí.

Flash moby doprovázela řada dalších akcí – od divadelních vystoupení, přes průvody a projevy až po taneční workshopy. V ČR se tancovalo v Praze, Brně, Liberci, Havířově a Sokolově.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se bránit násilí na ženách

Několik desítek žen je ročně v ČR zavražděno v důsledku domácího násilí, stovky žen se stávají oběťmi stalkingu. Jen v roce 2012 od ledna do září řešila...

Výběr článků

Načítám