Hlavní obsah

Kariéra přes postel není dnes ničím výjimečným

Novinky, Dana Sokolová

Sex na pracovišti není ničím výjimečným, což dokazují i statistiky. Přestože do firemní kultury rozhodně nepatří, až třetina lidí by k němu klidně svolila, pokud by jim to vyneslo pracovní postup nebo jiné výhody. Nicméně oficiálně se tomuto faktu firmy obvykle brání. Jsou si plně vědomy, že milenecké vztahy na pracovišti způsobují mnohem více škod než užitku.

Foto: Profimedia.cz

Románky na pracovišti jsou stále častější.

Článek

Přestože se většina firem navenek tváří tak, že ve firmě mají všichni stejné šance a všichni stejné podmínky, jen málokdy tomu tak bývá ve skutečnosti. Osobní sympatie a antipatie hrají někdy mnohem důležitější roli než skutečnost, jak kvalitní práci člověk odvádí.

A tak se stává, že vysoce postavenými manažerkami se občas stanou doslova hloupé blondýny a vyšší plat, než mají kvalitní manažerky, zase dostávají sexy asistentky. Nicméně podobně si kariéru buduje i celá řada mužů. Tzv. rektálních alpinistů je všude kolem nás také nesčetně.

Samozřejmě pracovat s těmito lidmi není nic příjemného. Zvlášť pokud z nich hloupost či vypočítavost přímo srší, nicméně s tím člověk obvykle nic neudělá. Jen se zbytečně kvůli tomu nervuje. Má jedinou šanci, že se dotyčný sám zamotá do svých intrik či udělá kolosální chybu, kterou už nedokáže akceptovat ani jeho ochránce. Nebo že dojde k veřejnému odhalení těchto netradičních sympatií.

Zveřejnění románku obvykle nebývá tolerováno

V mnohých firmách jsou proti těmto vztahům na pracovišti doslova vysazeni a rozhodně je netolerují. Bývá i pravidlem, že poté jeden z účastníků obvykle musí opustit loď. Většinou ten v nižším postavení. Bohužel svět je malý a tak se může stát, že si člověk svou poskvrněnou pověst přenáší i do dalšího zaměstnání. Jen málokdy si totiž hledají nové zaměstnání ve zcela odlišném odvětví.

"Pracovala jsem v nadnárodní firmě pod šéfem, kterému jsem se vyloženě moc líbila. Stačil jeden večírek, trošku alkoholu a nechal se svést. Zprvu jsem to brala jako hru a možnost vylepšit si plat, ale posléze jsem se zamilovala. Byl pozorný a hlavně skvělý milenec. Velmi mi imponovalo i to, že jsme spolu chodili do těch nejlepších podniků i hotelů - penězi rozhodně nešetřil a to přestože byl ženatý a měl doma malé děti.  Bohužel se vše provalilo a pak dostalo vše rychlý spád. Nejprve jsem musela odejít z práce, pak se ke mně bývalý šéf sice oficiálně nastěhoval, ale dlouho mu to nevydrželo. Po několika měsících se vrátil k ženě. A já zůstala bez skvělé práce a bez partnera," vypráví svůj příběh 32letá Jolana.

Stávají se ale i horší věci. Podle odborníků existuje i hodně případů, kdy se podřízený ve vidině lepší práce vyspí s nadřízeným, ten ale nedostojí svým slibům a k pomyslnému povýšení nikdy nedojde.

Psycholog Cary Cooper pak ještě připomíná ten fakt, že se lidé posléze mohou cítit ponížení a celá událost může mít negativní vliv i na jejich další sexuální život.

Nadřízený si obvykle románkem kompenzuje nedostatky

Pokud se nadřízený obklopuje lidmi, již mu pochlebují, flirtují s ním či jinak ze zištných důvodů mu posilují jeho sebevědomí, pak je s jeho osobností či s jeho soukromým životem něco v nepořádku. Těmito lidmi se obvykle obklopují jedinci, již si tímto způsobem kompenzují nějaké své nedostatky.

Pokud je muž šéf doma tzv."podpantoflák," pak v zaměstnání mu mohou imponovat ti, kdo jej staví do pozice "Kinga." Koho může poučovat, dirigovat a kdo to pokorně bude přijímat. To samé může platit i po sexuální stránce.

Skutečně nebezpečné podřízené

Mezi nejčastější románky na pracovišti patří vztah mezi šéfem a asistentkou. Někdy je to na popud šéfa samotného, ale většinou prý za to mohou tzv. sexuální kariéristky.

Podle odborníků je poznáte hned na první pohled. Chodí módně, přitom velmi smyslně oblékané. Moc dobře si uvědomují, co s muži udělá odhalené byť jen rameno. Svým oblečením jednoduše kladou návnadu.

Sexuální kariéristky si navíc svého šéfa dokáží i velmi dobře otipovat a připravit pro něj dokonalou past tak, aby šéf neměl šanci úniku.

Samozřejmě existují muži, kteří nakonec odolají, ale většina to rozhodně není. Bohužel i muže, již odmítnou nebo včas zařadí zpátečku, může čekat nemilé překvapení z obvinění ze sexuálního harašení. Některé ženy si jdou prostě tvrdě za svým.

Čtěte také: Ateroskleróza nás provází tisíciletí
Odborníci z Kalifornské univerzity na základě stanovení diagnózy u mumií, došli k závěru, že kornatění tepen není pouze civilizační nemocí, jak se předpokládalo, ale že jím trpěli i staří Egypťané.
Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám