Hlavní obsah

Kakao jako afrodiziakum: jen pověra, která funguje

Právo, aa

Čokoláda je prý skoro jako sex. Tak to alespoň vyšlo agentuře Alex Research, když se vyptávala tří a půl tisíce žen z třinácti zemí po celém světě. Jenže všechno je to zase jenom chemie, přesněji biochemie.

Článek

Kakao v přírodní formě je extrémně bohaté na flavonoidy, zejména epikatechin. Tyhle látky jsou považovány – především v argumentaci firem, vyrábějících tzv. potravinové doplňky – za antioxidanty, jakési čisticí a konzervační prostředky proti chátrání, tedy stárnutí organismu.

Antioxidační síla kakaa je třikrát větší než zeleného čaje a dvojnásobná proti červenému vínu, což jsou v této branži uznávaní siláci. „Božský nápoj“, jak kakau říkali Aztékové, obsahuje i hodně hořčíku, železa, chrómu, zinku, vitamínu C a dalších prvků.

Blahodárně působí na kardiovaskulární choroby, na odbourávání „zlého“ LDL cholesterolu a krevní tlak. A především se o něm traduje, že působí na ženy jako afrodiziakum. To všechno jsou ovšem zkratky, mechanismus působení je složitější.

Přítomnost flavonoidů v krvi vede ke zvýšení hladiny oxidu dusíku, k rozšíření cév a podpoře krevního oběhu ve vlásečnicích. Tady by snad mohl být kořen oné afrodiziakální reputace, ale ouvej, u žen, pro které to platí, vlásečnice při sexu nehrají rozhodující roli.

Indiánů se nikdo neptal

Mluvíme stále jen o kakau či hořké čokoládě s jeho vysokým podílem – mléko ve světlých mléčných čokoládách totiž flavonoidy degraduje a nasycené tuky neutralizují i jeho poslední zbytky.

Kardiovaskulární situaci pojídačů kakaa studovali vědci z Harvardské lékařské fakulty u panamských ostrovních indiánů Kuna, kteří v tomto ohledu nemají na světě konkurenci. Prohlídky prokázaly, že takřka neznají srdeční problémy (míněno zdravotní, ne citové) ani rakovinu, což o jejich příbuzných z blízké pevniny, kteří ovšem nemají kakao v extrémní oblibě, neplatí. Kunové prý také mají díky kakau dobrou paměť a schopnost učit se. Na sex se jich výzkumníci ovšem neptali.

Kakao ve formě hořké čokolády, čímž se myslí epikatechin, tedy skutečně čistící efekt má. Jenže tak jednoduché to není. Flavonoidy jako takové se v lidském organismu neudrží, velmi brzy je jich 95 procent jako nežádoucí látka vyloučeno.

Ta pětina, která zůstane, ovšem dělá divy: vyprovokuje organismus k nadprodukci kyseliny močové. Spolu s ní se vyloučí tzv. enzymy fáze II., které mají onu žádoucí čistící roli, odstraňují mutageny a zastavují rakovinotvorné procesy. Takže ládovat se kvanty čokolády, bohaté na flavonoidy, nemá ze zdravotního pohledu smysl. Stačí maličko, ostatní stejně přijde „na zmar“.

O čokoládu se ženy nepodělí

Vysvětlujte to ovšem ženám, když čokoládu přirovnávají k sexu. Udělají téměř cokoliv, aby ji dostaly. Podle zmiňovaného celosvětového výzkumu (no, spíš anketě) 81 procent žen tvrdí, že čokoláda jim zlepšuje náladu, a 78 procent věří, že má povzbuzující účinek. Brazilky a Indky jsou v tomto smyslu nejčokoládovější.

Plných 85 procent dotázaných Brazilek a jen o devět procent méně Indek se přiznalo, že si čokoládu schovávají, aby se s nikým nemusely dělit. Svou pochoutku prý i často olíznou, aby měly samy před sebou argument, proč ji už nikomu jinému nenabídnou. Skoro 23 procent Indek (v těsném závěsu za nimi jsou Brazilky a Mexičanky) připustilo, že tu a tam ukradly kousek čokolády i svým přítelkyním.

Káva také!

Káva sice není kakao, ale i ta může mít pozitivní účinek na ochotu k milování. Ověřili to – ovšem jen na myších – biochemici z americké Southwestern University. Stovce myších samiček, které samozřejmě s kávou neměly žádné zkušenosti, přimíchali do vody na pití trochu kofeinu a sledovali, jak budou reagovat po vpuštění myšáků. Jako správní vědci ve vedlejší místnosti sledovali kontrolní skupinu, stejně chovanou a krmenou, ovšem s vodou čistou.

Obě skupiny myšek se se svými myšáky čile daly do páření. Po kopulaci myšky samečky nějakou dobu odmítaly, než se nechaly obšťastňovat znovu. Ovšem u těch samiček, které pily vodu s kofeinem, byly přestávky kratší. Vědci prozkoumali mozkové reakce obou skupin myších samiček a zjistili, že ty pod vlivem kávy měly zřetelněji vybuzeny ty části mozku, odpovědné za pocity vzrušení. A pak že to afrodiziakum není!

Reklama

Související články

Romantické komedie ničí partnerské vztahy

Podle skotských odborníků filmy typu Deník Bridget Jonesové či Notting Hill mají zhoubný vliv na vztahy. A kdo se chce vyvarovat velkých problémů na konci...

První láska škodí všem dalším vztahům

První láska může být radostná, vášnivá a intenzivní, z dlouhodobého hlediska však může páchat více škody než užitku. Pokud člověk hledá dlouhodobé štěstí...

Výběr článků

Načítám