Hlavní obsah

K posílení vztahu je dobré podstoupit nějakou oběť

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Sílu partnerského vztahu lze obnovovat a udržovat přinášením obětí svému protějšku. Podle amerických odborníků skutečně platí zákon, čím více malých či velkých obětí milované osobě přineseme, tím pevnější pouto k němu si vytvoříme. Někdy stačí občas za partnera umýt nádobí či vynést koš, jindy je třeba odstěhovat se s ním na místo, kde by měl lepší práci.

Článek

Docentka Heather Patricková z University of Rochester tvrdí, že vykonat něco pozitivního pro partnera znamená mnohem více, pokud to vykonáte s radostí pro dobro vztahu a nikoli jen z povinnosti. Výzkumem několika stovek mužů a žen se podařilo odhalit běžná kouzla romantické lásky, která podporují udržení vztahu. Podle všeho jsou jimi právě oběti či přizpůsobení se protějšku.

Osoby, které změnily svůj život či ho přizpůsobily tomu partnerovu, protože to chtěly, nikoli jen proto, že musely, byly ve vztahu mnohem šťastnější a jejich partnerství bylo mnohem pevnější. Při sledování stejného chování u protějšku se pak zamilovaná osoba cítila mnohem spokojenější a oddanější vztahu.

"Je důležité pochopit, co činí pozitivní vztahy pozitivními a co může pozitivní zkušenosti podkopávat," tvrdí docentka Patricková.

Reklama

Související témata:

Související články

Smích stmeluje vztah

Ani nejpevnější pouta nepřimějí partnera, aby zůstal ve vztahu s partnerem, po němž již netouží. Podle amerických psychologů daleko větší moc má obyčejný...

Výběr článků

Načítám