Hlavní obsah

Jaro povzbuzuje milostné podněty, potvrdili vědci

MADRID

Pořekadlu, že se na jaře zapalují lýtka, už začala dávat za pravdu i věda. Prokazuje se, že jaro je období, v němž tělo lépe odpovídá na podněty včetně těch sexuálních. Psychologové, sociologové, lékaři a samozřejmě i sexuologové se shodují na tom, že lidová kousavost, alespoň co se týče tohoto rčení, má vědecké základy.

Článek

Z latiny pocházející označení jara v románských zemích, tedy primavera, fakticky znamená první léto. A jak každý ví, vyznačuje se postupným přibýváním denního světla a zvyšováním teploty. A s těmito faktory rostou také příjemné pocity a produkce hormonů, například melatoninu a feromonů, jež jsou určující pro sexuální aktivitu.

Jaro prostě "víc burcuje, tedy zlepšuje charakter, chuti a podněcuje ke sdružování, společnému chození". "Přichází chvíle, kdy oblečení začne vadit, a to s sebou přináší větší náchylnost ke společenským a zjevně sexuálním vztahům," upozornil mluvčí španělské státní asociace profesionálů v sexuologii (AEPS) Iván Rotella Arregui.

Úsloví prostě platí na sto procent, ujišťuje Rotella, protože jaro a probouzející se příroda stejně jako zvířecí instinkty s sebou mimo jiné nesou "víc žádostivosti a víc zamilovanosti".

Návštěvy u sexuologů jsou častější především po období dovolených, zejména po letních, ale i vánočních, neboť právě tehdy spolu partneři tráví více času a zjišťují, že "se nesnesou". Ale vrcholná sezona v tomto smyslu nastává i na jaře.

Ženy si u sexuologů nejřastěji stěžují na nedostatek touhy

Sexuologové zaznamenávají větší návštěvnost krátce po oficiálním příchodu jara, tedy 21. března. Jde hlavně o ženy ve věku mezi 25 a 55 lety. Příčinou jejich návštěvy obvykle bývá nedostatek touhy. Muži, kteří "bohužel nevidí o moc dál za svůj penis", si obvykle stěžují na erekční dysfunkci nebo hovoří na téma ejakulace; a mnohdy se přitom jejich problém táhl roky, vysvětluje Rotella. Věk mužských pacientů se obvykle pohybuje mezi 30 a 65 lety.

"Sex se nemusí nevyhnutelně vázat na partnerskou dvojici, ale bez sexu má vztah dvojice jen velmi malou budoucnost, a čím lepší jsou sexuální vztahy, tím lépe jde i všechno ostatní: duševní stav, vztah k partnerovi, chuť něco podnikat...," vypočítává Rotella. Sex podle něj není záležitostí zdraví. "Je to věc pohody, která zahrnuje víc než samotné zdraví. Poskytuje větší pohodu, jež se může uplatnit ve všech oblastech života."

A na podporu svého tvrzení Rotella sahá po antropologii: je dokázáno, že "ty společnosti, které mají sexuální morálku méně restriktivní, tolerantnější, otevřenější, jsou společnosti mnohem mírumilovnější než ty, které na sex uvalují omezení a pak musejí energii vybíjet jinými cestami", obvykle násilnými.

"Čím tolerantnější a uvolněnější je vládnoucí sexuální morálka, tím mírovější je pak i ta společnost," prohlašuje odborník. Právě proto mnohá náboženství tak houževnatě oklešťují sex svých stoupenců, "protože je to jeden ze způsobů, jak kontrolovat jedince i společnost".

A co se stane v souvislosti s klimatickými změnami? Stoupne libido v celoplanetárním měřítku? Podle Rotelly je ještě trochu brzy na takové závěry, nicméně s úsměvem říká: "Možná se všichni staneme tak trochu Brazilci. V budoucnosti se nám krev možná trochu víc zahřeje... Bylo by to to jediné dobro, které by klimatické změny přinesly."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám