Hlavní obsah

Jak si poradit s rozdílným sexuálním apetitem partnerů

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexuální touha je nevypočitatelná. Je zcela normální, že jeden den nemáte náladu, ale ten druhý byste po partnerovi nejradši skočila. Apetit se zkrátka různí, a zatímco někteří lidé by se milostným hrátkám nejraději oddávali každý den, jiným stačí týdenní frekvence. Co ale dělat, když se vaše libida vůbec neslučují a negativně to ovlivňuje celý váš vztah?

Foto: Profimedia.cz

Rozdílná sexuální touha dokáže poškodit vztah.

Článek

V nedávném průzkumu, kterého se zúčastnilo 1668 sexuálně aktivních žen ve věku 25 až 49 let, 27 % respondentek uvedlo, že jejich partneři neměli pochopení pro to, že nemají pravidelně chuť na sex. To přitom není nic neobvyklého.

Muži mají geneticky dáno více testosteronu, tudíž je pro ně častá potřeba sexu přirozená a nemusí se slučovat s potřebami ženy. Co dělat proto, aby odlišný sexuální apetit nepoškodil váš vztah?

Promluvte si

Rada, která se snadno říká, ale o to hůře dělá. Problémy v sexu nepatří mezi nejpříjemnější témata a pravdou je, že většina z nás o nich neumí mluvit. Pravdou ale také je, že na vztahu je potřeba stále pracovat.

„Buďte čestní a upřímní,“ doporučuje klinická psycholožka Karen Stewartová. „Ženy ztrácejí touhu z různých důvodů. Může se jednat o celkové přetížení, depresi, úzkost, smrt milované osoby, ztrátu zaměstnání či narození dítěte,“ dodává pro Women´s Health.

Ať už je důvod jakýkoliv, je důležité o tom svého partnera informovat a společně pracovat na krocích, které to změní.

Když ženy po přechodu ztratí chuť na intimnosti

Vztahy a sex

Myslete na to, jak se partner cítí 

Pokud vám osoba, se kterou často prožíváte chvilky intimity, najednou řekla, že se její sexuální apetit změnil, pak vás nejspíše jako první napadne, že problém je ve vás.

V případě, že je problém v partnerovi či partnerce a vy cítíte, že vás už nepřitahuje, pak musíte situaci řešit.

Opatrně dané osobě sdělte, v čem je problém. Buďte si ale vědomi toho, že se jedná o ožehavé téma, a proto postupujte s citem. Naopak, pokud se problém týká pouze vás a potýkáte se například s erektilní dysfunkcí, pak se rovněž nebojte svěřit. Na většině fyziologických a psychologických příčin se dá poměrně snadno zapracovat.

Najděte to, co vás vzrušuje

Pokud je vaše libido nízké a vy cítíte, že brzdový pedál narazil na podlahu, musíte najít svůj akcelerátor. Pro někoho to může být masáž, pro jiného sledování porna nebo čtení erotické literatury.

Pro začátek můžete také změnit své rituály a místo obvyklého sledování seriálů vyrazit na večeři nebo si užít libovolný zážitek. Někdy stačí prolomit stereotyp, aby vztah dostal nový náboj.

Proč se ženy nedokážou při sexu uvolnit

Vztahy a sex

Všechno kromě sexu

„Ženy často touží spíše po intimní interakci než samotném fyzickém spojení,“ říká Stewartová. Vyzkoušejte proto sex na chvíli vyřadit, místo toho se věnujte sami sobě a užívejte si líbání, vzájemné pohledy a jemné dotyky.

Uvidíte, že tak docílíte větší intimity a budete se více těšit na společné fyzické hrátky.

Poraďte se s lékařem

Pokud váš problém přetrvává déle než šest měsíců a začíná vážně poškozovat váš vztah, pak vám nezbývá nic jiného než se poradit s vaším lékařem nebo se porozhlédnout po terapeutovi, který by vám mohl pomoci.

Pomatujte, že se nejedená o nic trapného a se stejným problémem nebo podobnými starostmi se potýká více lidí, než si možná myslíte.

Reklama

Související články

Jak žárlivost ničí vztahy a jak ji zkrotit

Žárlivost v určité míře ke vztahu patří. Je to jeden ze způsobů, jak dát druhému najevo, že o něj stojíte a počítáte s ním v budoucnosti. Jenže nikde jinde...

Výběr článků

Načítám