Hlavní obsah

Jak se s věkem proměňuje sexuální touha

Novinky, ald

Ve dvaceti jste měla chuť na sex každý den, ve třiceti dvakrát do týdne a dnes vám bohatě stačí, když se s partnerem milujete jednou do měsíce? Pokud je vám tento scénář povědomý, pak pravděpodobně nejste jediná. Sexuální touha se s věkem výrazně mění, což je podmíněno hned několika faktory.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální apetit neztratíte ze dne na den.

Článek

Sexuální apetit neztratíte ze dne na den, avšak s přibývajícími svíčkami na narozeninovém dortu si můžete všimnout, že po svém partnerovi netoužíte tak jako ve dvaceti.

Co ovlivňuje vaši sexuální touhu?

Pokud bychom měli najít největšího zabijáka sexu, pak je to bezesporu stres. To tvrdí i gynekoložka Jennifer Landová, která dodává, že dalším strašákem jsou úzkosti a deprese. Při léčbě těchto psychických onemocněních má málokdo na sex náladu. Situaci navíc nezlepšují ani antidepresiva, která častokrát obsahují látky, jež mají negativní vliv na sexuální touhu.

„Dalším důležitým faktorem jsou hormony,“ říká Landová. Hladina pohlavních hormonů, jako je testosteron (ano, ženy ho také v malém množství produkují), estrogen a progesteron, začne s přibývajícím věkem přirozeně klesat, což se následně promítne v naší touze a vzrušení.

Neměli bychom zapomínat ani na to, že důležitou roli hraje samotný vztah. Pokud žijete s někým, kdo vás dělá šťastnou a zároveň vás vzrušuje, pak pravděpodobně s libidem nebudete mít problém. V neposlední řadě je důležitý i náš životní styl. „Zdravé návyky, jako jsou vyvážená strava, pravidelné cvičení a dostatek odpočinku, ovlivňují vaši náladu i celkové zdraví,“ dodává gynekoložka pro Health.

Proč je sexuální touha žen ovlivněna typem užívané antikoncepce

Vztahy a sex

Jaká je sexuální touha, když je vám 20+ ?

Nikoho asi nepřekvapí, že ve dvaceti letech je sexuální apetit poměrně silný. Nové vztahy, flirtování, experimentování a vášeň – to všechno k mládí bezesporu patří. „Sexuální vášeň je v tomto věku na výši,“ říká Landová a zároveň dodává, že tomu nahrává i biologie. „Biologická snaha o reprodukci je totiž v plné síle,“ vysvětluje.

Tip na lepší sex: Je vám okolo dvaceti a chuť na sex nemáte? Na vině může být hormonální antikoncepce. „Některé ženy mají při užívání antikoncepce nižší hladinu testosteronu, což může vést k nižšímu libidu či vaginální suchosti,“ vysvětluje Landová. Pokud vás tento problém trápí, navštivte svého gynekologa, který vám nabídne jiné možnosti ochrany.

Pět důvodů, proč už neprožíváte výbušný sex jako na začátku vztahu

Vztahy a sex

Jaká je sexuální touha, když je vám 30+ ?

Okolo třicátého roku života dochází k poklesu testosteronu v těle. „Tento pokles může ovlivnit sexuální touhu," říká Landová.

Zároveň je důležité si uvědomit, že v této životní etapě mají ženy poměrně rušný život. Ať už jde o rozjetou kariéru, sňatek či založení rodiny, rozhodně by se tyto faktory neměly podceňovat. „Toto období je pro mnoho žen vyčerpávající, a tak divoký sex raději vymění za nerušenou noc plnou kvalitního spánku,“ zdůrazňuje gynekoložka.

S rodičovstvím jdou ruku v ruce i hormonální změny, ke kterým zpravidla dochází ke konci třetího trimestru těhotenství a následně během kojení. Mějte ale na paměti, že jde o přirozenou věc a je naprosto logické, že vaše sexuální touha se s příchodem miminka proměnila.

Tip na lepší sex: Pokud cítíte, že se vaše sexuální touha v posledních letech změnila, nebojte se o tom promluvit s partnerem. Právě díky otevřené komunikaci můžete problém společně vyřešit. Zároveň se zaměřte na snížení stresových situací. „Stres může potlačit testosteron a zvýšit kortizol," říká Landová. Jako první krok doporučuje, abyste vyzkoušela jógu či meditaci.

Radost, trest a sexuální odříkání aneb Co vás čeká po narození potomka

Vztahy a sex

Jaká je sexuální touha, když je vám 40+ ?

V tomto období dochází k razantním hormonálním změnám, neboť ženy vstupují do perimenopauzy, tedy do životního úseku, který probíhá před nástupem menopauzy. Právě během perimenopauzy mohou hormonální poklesy ovlivnit nejen sexuální touhu a náladu, ale také samotný pocit během sexu.

"Pokles estrogenu může způsobit, že vaginální tkáň je sušší a sex bolestivější," říká gynekolog Thoppil.

Některé ženy ale jedním dechem dodávají, že právě v tomto období zažívají nejlepší sex. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá, ženy už znají své tělo a vědí, po čem v milostném životě touží.

Tip na lepší sex: Již zmiňovaná perimenopauza může způsobit vaginální suchost. Landová proto navrhuje, abyste navštívila svého gynekologa: „Léčba progesteronem, testosteronem nebo obojím může u některých žen zvýšit libido." Mějte ale na paměti, že to, co prožíváte, je přirozenou součástí stárnutí.

Menopauza u žen nastává dříve, pokud si delší čas nedopřávají intimnosti

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Související články

Top 10 mužských sexuálních fantazií

Každého z nás v životě provázejí nejrůznější sexuální fantazie. Nejčastěji se přitom jedná o záležitosti, které si z nějakého důvodu nemůžeme dopřát, ať už nám...

Výběr článků

Načítám