Hlavní obsah

Jak se rodí láska z pohledu psychologů

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co způsobí, že se do někoho zamilujete, nebo někdo do vás? Opravdu platí, že se protiklady přitahují? Psychologové na těchto otázkách postavili svůj roční výzkum, během kterého našli pár zajímavých odpovědí.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci zjišťovali, jak se rodí láska z psychologického hlediska.

Článek

Najít lásku nebývá jednoduché. Když už se ale zadaří, nastávají okamžiky plné štěstí, motýlků v břiše, přátelství i odhodlání. Odborníci během svého výzkumu našli řadu odpovědí, jak se z jejich pohledu „zrodí” láska.

Během svého pátrání odhalili několik mýtů, narazili i na některá známá klišé, která se ukázala být více či méně pravdivá. Jejich poznatky přinesl server Independent.

Když je žena nedostupná

Studie z roku 2014 založená na rychloseznamovacím testu zjistila, že muži usilovali nejvíce o ženu, která se dělala nedostupnou. Jak ovšem odborníci dodávají, platí to jen v určitých situacích. Například v takové, kdy si muž danou ženu vyhlédne sám, není mu nikým nucena nebo „přidělena”. Čím více je pak taková žena nedostupná, o to více o ni muž usiluje a bere ji jako svou vyvolenou. Bohužel ji ale málokdy získá, láska je totiž komplikovaná.

Výraz obličeje

Výraz vyjadřující všeobecné štěstí je atraktivní více u žen, u mužů už tolik ne. V roce 2011 vědci provedli experiment, při kterém 1000 osobám ukázali fotografie opačného pohlaví a chtěli, aby dotyční ohodnotili jejich atraktivitu.

Výsledky ukázaly, že muži hodnotili jako nejatraktivnější ženy, které vypadaly šťastně, nejméně atraktivně pak ženy, ze kterých vyzařovala nadměrná hrdost. Ženy na druhé straně považovaly za nejatraktivnější muže, kteří projevovali určitou dávku pýchy, nejméně přitažliví byli naopak pánové tvářící se příliš šťastně.

Podoba s bývalým partnerem (partnerkou)

Mnozí lidé mají svůj „stanovený” typ partnera. Průzkumy ukazují, že se tím více řídí ženy než muži. Při studii z roku 2011 vědci zjistili, že muži i ženy hodnotili tváře opačného pohlaví mnohem atraktivněji, když se dotyční výrazněji podobali bývalému nebo stávajícímu partnerovi (partnerce). Muži byli takovým vzhledem ale ovlivňováni výrazně méně než ženy.

Výraznější gestikulace

Chcete někoho zaujmout natolik, aby se do vás zamiloval? Pak se při komunikaci nebojte gestikulace. V roce 2016 proběhlo v rámci studie několik seznamovacích sezení. Výsledky ukázaly, že muži i ženy byli více ochotni se znovu setkat s daným protějškem, pokud při povídání dotyčný jakkoli doprovázel komunikaci gesty. S jedinci, kteří při seznamce seděli strnule a téměř bez hnutí, se málokdo chtěl znovu setkat.

Vzájemná podobnost

Řada studií potvrdila, že známé rčení ”protiklady se přitahují” je totálně mylné.

„Partneři, kteří mají podobné osobnostní dispozice mají větší pravděpodobnost, že budou chtít sdílet společnou životní cestu,“ uvedl Gian Gonzaga, vedoucí studie párů, které se setkaly na internetové seznamce eHarmony. „Může jim to usnadnit vzájemné porozumění.“

Pravá vůně

Tělesná vůně je při seznamování neméně důležitá. Studie provedená na univerzitě v Jižní Kalifornii poukázala například na fakt, že ovulující ženy upřednostňují tělesnou vůni mužů, kteří mají vysokou hladinu testosteronu v těle.

Některé ovulující ženy například také dávají při seznamování přednost mužům s výraznějšími čelistními liniemi.

Domácí mazlíček přidává na atraktivitě

V experimentu provedeném v roce 2014 mělo 100 izraelských žen za úkol přečíst si osobnostní vizitky o některých mužích. V každém z případů, kdy muž uváděl, že má doma psa, byl ženami považován za vhodnějšího partnera pro život než muž, který žádné zvíře neměl.

Vědci z toho usoudili, že vlastnictví domácího mazlíčka signalizuje, že je dotyčný schopen se o někoho starat a činit dlouhodobé závazky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám