Hlavní obsah

Jak se nechovat před dětmi

Novinky, ema

Zdravé, šťastné a spokojené manželství je velmi dobrým vzorem pro děti. Respektive pro jejich romantické vztahy v budoucnosti. Pokud se ale lidé hádají a celková atmosféra v rodině je na bodě mrazu, dětem se nevědomky podsouvá, že v napětí a problémovém prostředí se dá také fungovat, a že je to svým způsobem zcela v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Hádky a manipulace mezi partnery mohou ovlivnit chování dětí v dospělosti.

Článek

Terapeuti sestavili několik případů nejčastějších manželských a rodičovských chyb, které mohou děti do budoucna negativně ovlivňovat.

Shazování rozhodnutí partnera

Dáte jasný pokyn dceři, která se chystá ven se svými kamarádkami. Váš protějšek ale pravidla přenastaví podle svého rozhodnutí a většinou povoluje, co druhý zakázal.

„Logicky se nemůžete dohodnout na všem, ale pokud jde o výchovu, měli by být rodiče zajedno,“ řekla pro huffingtonpost.com Marni Feuermanová, manželská terapeutka z Boca Raton na Floridě.

„Lidé tak jen učí své děti, jak být lepšími manipulátory, a že takové jednání, které je v jejich případě bráno jako strategie, funguje i v dospělosti a přináší výsledky. Je proto mnohem lepší si v takovém případě o rozhodnutí promluvit stranou a dosáhnout kompromisu, teprve pak výsledek debaty dítěti společně oznámit,“ dodala expertka.

Neumíte si udělat čas na své manželství

Nejprve je velká láska, pak přichází fáze rodičovství a také logicky stavění potomka na první místo, před manželství nebo partnerství. Ano, děti jsou středobodem vesmíru, ale nedovolte, aby byl vztah až na druhé koleji.

„Dítě prospívá, když jsou jeho rodiče v pohodě. Může ale trpět problémy, pokud je tomu naopak,“ upozorňuje párová terapeutka Lizz Higginsová z Dallasu.

„Ačkoliv to může být náročné, doporučuji čas od času zajít na večerní rande. Takové nárazové schůzky a udělání si času pouze pro vás dva vytváří dlouhodobý efekt, který má pozitivní přínos na celou rodinu.“

Rodičovství jako soutěž

V některých párech se objevuje situace, kdy mezi sebou rodiče soutěží o náklonnost společně vychovávaných dětí. Odborníci se prý také často setkávají s tím, že některý rodič se snaží být „lepší“ nebo snad „zábavnější“ než ten druhý. Toto chování je ale nezdravé nejen pro vztah, ale i pro děti, které v tomto modelu vyrůstají.

„Snaha o překonání partnera v tom, že si lásku dětí bude kupovat, nebo bude společně s dítětem tajně porušovat pravidla druhého z rodičů, má doopravdy negativní dopad na celou rodinu,“ upozorňuje Deborah Mecklingerová, terapeutka z Toronta. Právě soupeření a manipulativní jednání rodičů může u některých dítek vyvolat pocity úzkosti, nejistoty i zmatení.

Nedostatek náklonnosti

Když dojde na vzájemné rodičovské projevy náklonnosti, není třeba to s láskou před dětmi přehánět. Je ale také škoda se před potomkem stydět ukázat, jak moc si jeho otce nebo matky ceníte, a co pro vás znamená. Takové okamžiky v dítěti vyvolávají pocity bezpečí.

Být milovaný a laskavý je příklad, jak dítě naučit vnímat to, co by jako dospělé mělo samo dělat, a jak by měl vztah mezi dvěma lidmi, založený na lásce, fungovat.

Nikdy se nehádáte

Ačkoliv se tento bod může zdát lehce zavádějící, pravdou je, že občasná hádka může být vztahu jen prospěšná. „I děti z toho mohou těžit,“ říká Lizz Higginsová. „Samozřejmě nesmí nikdy nastat slovní, či snad fyzické napadání, ale trocha zdravého boje nebyla ještě nikdy na škodu. Navíc to děti naučí, že i v harmonicky fungujícím vztahu je občasná hádka akceptovatelná,“ říká odbornice.

Takové situace děti vnímají jako možnost, která jim ukazuje, že i dospělí mívají neshody a že jsou rozdílní, ačkoliv stále tvoří nerozlučný, šťastný a stabilní pár. A pokud se navíc rodiče dohodnou hádkou na řešení problému, učí se, jak vypadá konečné řešení sporu.

„V podstatě to znamená, že pokud se lidé naučí, jak bojovat a hádat se fér, okoukají to i jejich děti, které pak ve většině případů jdou ve šlépějích a zvycích toho, co se v mládí naučily,“ vysvětluje vztahová terapeutka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám