Hlavní obsah

Jak řešit nejčastější problémové situace v manželství

Novinky, Bohumila Kunertová

I přes narůstající počet rozvodů je pro mnoho lidí instituce manželství důležitým životním krokem. Dříve či později se však začnou objevovat problémy, které mohou pevnost tohoto svazku velmi narušit. Záleží jen na tom, jak se s nimi vyrovnáte.

Foto: Profimedia.cz

Ne každá žena má to štěstí, že vychází se svou tchyní naprosto bezproblémově.

Článek

Pokud se nejedná o sňatek z rozumu, vstupuje do manželství řada lidí s "růžovými brýlemi". I když se už před svatbou mohou objevovat menší náznaky možných konfliktů v budoucnu (např. ne zrovna pěkné vztahy s budoucími příbuznými..), mnozí je prostě ignorují. Jak ale růžový opar opadne, začnou partneři stále častěji řešit "běžné partnerské problémy", které se prostě postupem času v každém vztahu objeví.

Pak už je jen na nich, jak se k dané situaci postaví. I když to může někdy vypadat na neřešitelnou situaci, mnoho z běžných manželských problémů má při troše snahy až překvapivě "snadné" rozuzlení.

Trable s příbuznými

Jedním z nejčastějších vztahových zádrhelů bývají neshody mezi novomanželkou a tchyní. Jak vysvětlil odborník na manželské vztahy doktor John Gottman, je to jednoduše proto, že obě ženy soutěží o dostatečnou mužovu pozornost.

Při troše ochoty se dá tato na první pohled "neřešitelná" situace docela jednoduše zvládat. V neustálých soubojích o přízeň by měl být muž vždy na straně své ženy, a to i v případech, kdy nemá zrovna stoprocentně pravdu. Jinak hrozí narušení důvěry, která se pak těžko obnovuje. Tchyně musí v tomto trojúhelníku pochopit, že její syn je nyní v první řadě manžel, až potom teprve její potomek. Může tak sice navrhovat různá řešení, ale rozhodně neorganizovat manželům život. Novomanželka by naproti tomu měla být alespoň ochotna vyslechnout návrhy druhé strany, a to i když je nechce respektovat.

Domácí práce 

Jak prokázal jistý výzkum z univerzity v Michiganu, manželství přináší ženě mimo jejích běžných starostí ještě sedm hodin domácích prací navíc. Největší problém je v nesourodosti. Mnohé ženy si stěžují, že jejich polovičky nepřikládají při domácích pracích ruku k dílu, a to i když se jedná o drobnosti. [celá zpráva]

Zádrhel v manželství je v tom, že muž kopíruje pouze takový styl, ke kterému byl vychován. Pokud vyrůstal v rodině, kde se otec nepodílel žádnou měrou na chodu běžné domácnosti a považoval za svou jedinou povinnost přinášet do rodiny finance, pak bude i on pravděpodobně stejného ražení a přeplněný odpadkový koš ho prostě vynést nedonutíte.

Foto: Profimedia.cz

Řada mužů pokládá domácí práce za ponižující. Občasná výpomoc při mytí nádobí či vynesení koše jim ale na důležitosti rozhodně neubere, navíc potěší svojí partnerku.

V první řadě se pokuste o jednoduché náznaky toho, že není přece nic špatného na tom, když se i partner bude podílet sem tam na chodu domácnosti, a že mu občasný odchod s odpadky do nedaleké popelnice opravdu moc času nezabere. Jestliže se toto neosvědčí, zkuste přidat na kalibru. Můžete argumentovat prokázaným faktem, že partneři, kteří se podílejí stejnou měrou na úklidu domácnosti, mají podle odborníků mnohem uspokojivější sexuální vztah.

Finanční prostředky 

Při vstupu do manželství si mnozí novomanželé neuvědomují možná rizika, která na ně při neopatrném zacházení s finančními prostředky číhají.

Je proto dobré navrhnout společně finanční plán, do čeho by chtěli v budoucnu případně investovat (školné pro děti, dovolená, chalupa, spoření na důchod apod.). Co se týče společných účtů, záleží samozřejmě na nich, finanční odborníci ale doporučují založit jeden společný účet, kam budou oba převádět převážnou část svého výdělku, která půjde právě na plnění dlouhodobějších požadavků i běžného chodu rodiny. Zbytek prostředků může každý uložit na svůj vlastní účet, odkud bude moci čerpat v případě vlastní osobní potřeby, bez ohledu na partnera.

Společné bankovní konto prosazuje řada manželůVideo: Novinky, Novinky

Sex

Co se týče sexu, máme každý menší či větší touhy a požadavky. Tajně tedy i v manželství doufáme, že náš sexuální život bude přinejmenším tak uspokojivý, jako před svatbou. Bohužel sex je téma, o kterém se všeobecně nerado diskutuje, proto i v manželství mohou místo uspokojivých sexuálních hrátek vznikat nepříjemné či trapné situace.

Nejlepším východiskem je z hlediska uspokojení v sexu naprostá důvěra a otevřenost. Nemít strach říci partnerovi, že se vám něco nelíbí, nebo něco naopak upřednostňujete.  Pokud se otevřeně bojíte promluvit o tajných sexuálních tužbách, zkuste to sepsat na papír a předložit to svému protějšku ve vhodnou chvíli. Společně pak můžete pracovat na tom, jak skloubit vaše vzájemné požadavky a užívat si tak sex plnou měrou.

Foto: Profimedia.cz

Důvěra a otevřenost ve vztahu je důležitá i po sexuální stránce.

Děti

Ať už si to muži přiznají nebo ne, převážný podíl na výchově a péči o děti nesou jejich ženy či partnerky. Možná i proto přes 70 procent žen v průzkumech uvádí, že jsou po narození potomka v manželství mnohem méně spokojeny.

Prosté řešení spočívá v přijetí skutečné reality a rovném podílu na ní. Pokud společně plánujete dítě, je třeba si už v tomto stádiu uvědomit, že bezstarostné chvíle právě končí. Stejně tak společné náhodné schůzky, návštěvy divadel či kina, jakož i bezstarostné víkendové lenošení do oběda. Minimálně na nejbližších pár let.

Foto: Profimedia.cz

Při přebalování se může zapojit i tatínek.

Někteří tatínci se ale bohužel zapojují do přímé péče o potomky až v pozdějším věku (chodí spolu na fotbal, vozí je na kroužky apod.), první dva tři roky života mnozí jen tak sdílejí vedle svých dětí. Přitom na takovém přebalování či procházce s kočárkem není nic špatného, a rozhodně to opět tatínkům na jejich prestiži nic neubere.

Manželským krizím se dá předcházetVideo: Novinky, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Bílé manželství už sexuálně neprovokuje

Poslední premiérou Arény v roce 2010 je Bílé manželství Tadeusze Różewicze. Dobýt Ostravu se s ním pokusila Polka Joanna Zdrada. Hra už ale v dnešní době není...

Výběr článků

Načítám