Hlavní obsah

Jak prožíváte vztah? Mnohé prozradí váš typ citové vazby

Novinky, Alžběta Dytrychová

Bezpečná, úzkostná a vyhýbavá. Podle psychologů existují tři typy citových vazeb, které předurčují, jakým způsobem se chováme ke svým partnerům. I když by se mohlo zdát, že tyto typy jsou nahodilé, ve skutečnosti jsou silně ovlivněné dětstvím, a především chováním našich rodičů.

Foto: Profimedia.cz

Svou citovou vazbu pravděpodobně neodhadnete na základě jednoho vztahu.

Článek

Existují tři základní citové vazby, které naznačují, jak se chováme ve vztahu i to, jakým způsobem vztahy budujeme.

„Svou citovou vazbu pravděpodobně neodhadnete na základě jednoho vztahu. Pokud jste se například v jednom vztahu cítila úzkostně, neznamená to, že disponujete úzkostným typem citové vazby. Pravděpodobně to pouze ukazuje, že jste měla dobré důvody pro své chování,” vysvětluje psychoterapeutka Silva Nevesová a radí, abyste se raději objektivně podívala na všechny své předchozí vztahy a zjistila, jaké emoce je spojují.

Varovná znamení, která poukazují na nezdravý vztah

Vztahy a sex

„V případě, že jste se ve všech vztazích bála nevěry a neustále jste přemýšlela, jestli vás přítel miluje, pak pravděpodobně máte úzkostný typ citové vazby,” dodává psychoterapeutka pro Stylist.

Bezpečná vazba

Pro lidi s bezpečnou citovou vazbou je charakteristické bezstarostné a svobodné dětství. Jejich rodiče je bezmezně milovali, ale na druhou stranu jim dopřáli dostatek svobody k prozkoumání světa.

Člověk s bezpečnou citovou vazbou své návyky následně promítl i do partnerského života. Jeho partner je pro něj synonymem bezpečí, avšak s naprostým klidem mu dopřává svobodu a volnost.

Vztah dvou lidí s bezpečnou vazbou bývá čestný, otevřený a rovný, přičemž se oba partneři cítí nezávisle. Pokud se jeden z partnerů cítí nešťastně, ten druhý ihned přispěchá na pomoc.

Jak být dobrou přítelkyní a neztratit ve vztahu sama sebe

Vztahy a sex

U lidí s bezpečnou vazbou se rozhodně nestane, že by své problémy ventilovali před kamarádkami nebo rodiči. Mnohem raději si všechny neshody ihned vysvětlí přímo s partnerem.

Podle psychoterapeutky Silvy Nevesové těmto lidem ani nevadí, když jsou sami. Podle ní mají velké sebevědomí, díky kterému nepotřebují za každou cenu partnera.

Úzkostná vazba

Rodiče, které o dítě nejevili velký zájem a nedali mu dostatek lásky a bezpečí, způsobili, že jejich potomek buduje úzkostné vazby.

„Lidé s úzkostnou vazbou si příliš nevěří a mají velký strach z odmítnutí,” tvrdí Silva Nevesová. Není výjimkou, že o sobě pochybují a mají pocit, že za veškeré problémy ve vztahu mohou právě oni.

„Mají tendenci se zabývat pouze svými chybami, zároveň si veškerou kritiku berou velmi osobně. Pokud je ale někdo pochválí, pak svůj úspěch bagatelizují,” dodává psychoterapeutka.

Jak zlepšit vzájemnou důvěru ve vztahu

Vztahy a sex

Jeden z problémů, se kterým bojují lidé s úzkostnou vazbou, je ten, že si svého partnera velmi přivlastňují. Následně jim dělá problém skousnout, když si partner vyrazí s kamarády na pivo nebo se zdrží v kanceláři. Obě situace vyhodnotí jako potencionální „rozchod” a neberou v potaz, že určitá svoboda je ve vztahu více než důležitá.

Vyhýbavá vazba

Nezávislí jedinci, kteří pohrdají vztahy. Tak bychom zjednodušeně popsali lidi s vyhýbavou vazbou.

„Obvykle žijí single život a nepotřebují pomoc od ostatních. Častokrát jsou tito lidé také kritičtí vůči romanticky založeným lidem a myslí si, že mít partnera je nudné,” podotýká Silva Nevesová.

Podle Psychology Today se lidé s vyhýbavou vazbou emocionálně „vypínají” a v emočně náročných situacích potlačí své pocity a nereagují. Pokud jste například žila s mužem, který po hádce odešel, přestal odpovídat na zprávy nebo vám řekl, že je mu všechno jedno, pak jste měla tu čest s člověkem s vyhýbavou citovou vazbou.

Zároveň je nutné podotknout, že lidské chování nelze přesně kategorizovat do těchto tří skupin. Někteří lidé možná disponují více úzkostnou vazbou, avšak v určitých situacích se zachovají spíše podle bezpečné vazby.

Mějte tedy na paměti, že každý člověk je originál, a nevyplatí se, když svého partnera ihned zaškatulkujete do jedné z těchto kategorií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám