Hlavní obsah

Jak přežít rozvod

Právo, Ivana Prudičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečnost, že rozvodem končí každé druhé manželství, jistě neutěší nikoho, kdo tuto trpkou zkušenost právě zažil. Asi těžko budeme hledat páry, které se na chodbě soudu loučí polibkem a slibují si doživotní přátelství, podporu a toleranci. Jak naložit s pocity zrady, zklamání, ztráty životních jistot a touhou po pomstě?

Foto: Profimedia.cz

Z rozchodu se žena vzpamatovává asi tři měsíce, zatímco po rozvodu manželství delšího než 10 let až rok a půl.

Článek

Je naprosto pochopitelné, že už jste doslova alergická na všechny ty krásné řeči o tom, jak vytěžit i z negativní a nevítané životní události něco pozitivního, nebo dokonce přínosného.

Přesto se vás pokusíme několika jednoduchými radami přimět k zamyšlení, zda se rozvodem opravdu udála tragédie světového významu, jak se může nyní zdát, či zda se čistě náhodou spíš nezablýsklo na lepší časy…

Přestaňte se litovat

Ano, tahle banální rada na vás vykukuje všude. Ale vy se prostě musíte zamyslet nad stavem vašeho manželství před rozvodem. Co vám manželství přineslo i vzalo? Bez všech emocí, pozlátek i zlomyslností si zkuste upřímně zrekapitulovat, jak jste se několik posledních let cítila a jak se cítil ON. Protože, upřímně, on má stejné právo jako vy jít svou cestou, plnit si své touhy a potřeby.

Úplně nejjednodušší a nejjednoznačnější odpovědi asi zazní, pokud s problémy souvisely drogy, dluhy, žárlivost, domácí násilí, gamblerství, alkoholismus a další naprosto jednoznačné důvody k ukončení vztahu. Možná si říkáte, že takového partnerství bude asi těžko někdo litovat, ale mýlíte se. V těchto svazcích totiž velkou roli hraje fenomén, nepřesně přirovnávaný k tzv. stockholmskému syndromu.

Jedná se o závislost a zamilovanost oběti do svého trýznitele. Proto ani z tak zjevně neuspokojivých svazků ženy neodcházejí, a pokud jsou opuštěny partnerem, snaží se ho získat zpět. A co teprve, když byla příčinou nevěra nebo prostě to, že vás přestal mít rád a rozhodl se pro nový start? Tohle je těžké překousnout.

Faktem je, že na sebelítost máte do jisté míry nárok. Ale nesmí trvat příliš dlouho. Stejně tak různé sebeobviňování a přemýšlení co by, kdyby… To nikam nevede a jen prohlubuje zoufalství.

Studie londýnské univerzity UCL prokázala, že rozpadem vztahu trpí mnohem víc ženy než muži. A právě pocity ponížení, zrady a osamělosti mohou vést k depresi a závažným onemocněním. Což potvrzuje i další studie, tentokrát z New Yorku, o tomtéž. Deprese a sebelítost nejsou nebezpečné jen svým sebedestruktivním působením a zkresleným viděním reality, ale i významným způsobem snižují imunitu, což může vést až k rozvoji tak závažných onemocnění, jako jsou cukrovka, roztroušená skleróza nebo lupus.

Zapomeňte na pomstu

Pomsta je sladká a my ženy máme sladké rády… Jenže odveta, msta, revanš nebo odplata zničí dřív svého strůjce než jeho cíl. Vyvztekejte se, to je normální, ale proč se vysilovat vymýšlením likvidace toho zrádného polomuže, když svůj drahocenný čas můžete věnovat něčemu smysluplnému, zábavnému a přínosnému?

Proč třeba trestat slabocha za ztrátu soudnosti a nezvládnutou krizi středního věku? On potřebuje politovat, ukonejšit, pochovat v důvěrně známém náručí. Později třeba uvítá i hlídání nově přibyvších potomků, až mu jeho adolescentní manželka odejde na diskotéku…

Žertujeme, ale kde je psáno, že ten proutník bude skutečně šťastný navěky? A především, že vy musíte být zoufalá oběť, která se odhodlává k zoufalým činům?

Pokud svému bažení po pomstě nemůžete odolat, vymyslete alespoň takovou, která nikomu neublíží, a dokonce někomu prospěje. Vám.

Vždyť co může být větším zadostiučiněním, než že vás bývalý partner uvidí spokojenou, odpočatou a absolutně netruchlící? Co vám může udělat větší radost, než že se budete cítit znovu atraktivní a žádoucí?

Foto: Profimedia.cz

Vynikající Kathleen Turnerová a Michael Douglas v nezapomenutelné černé komedii Válka Roseových (1989) předvedli, jak by rozvod rozhodně vypadat neměl.

Tématem porozvodových vztahů se dlouhodobě zabývá psycholožka Anne Marie Villainová z pařížského Institutu duševního zdraví. Na vzorku 500 párů dokázala, že téměř tři čtvrtiny dvojic k sobě po pěti a více letech cítí i navzdory bouřlivému a často i nenávistnému rozvodu vztah, který označují za hluboký, zvláštní, a dokonce i erotický. Pouto nemizí ani dalším uzavřeným svazkem a fakt, zda se z manželství narodili či nenarodili potomci, nehraje téměř žádnou roli.

Pokud se tedy nalézáte zrovna ve fázi pomstychtivosti, odložte nůžky a další kastrační předměty, za pár let byste mohla hořce litovat!

Buďte aktivní a nápaditá

Teoreticky jste připravená na všechno, ale šedá praxe každodennosti vykoná své. Byt je prázdný, nikde ani zbloudilá ponožka. Záchodové prkénko na svém místě a lednice nevyjedena. Pán domu je nenávratně pryč. Už nikdy nebude přepínat televizní kanál na hokej, už nikdy vás nerozčílí, že si čte u večeře noviny, místo aby se bavil s vámi…

Sedíte u okna, pozorujete zamračenou oblohu a pomalu, polehoučku propadáte depresi. Jste sama, opuštěná a nemládnete. V okolí nikde žádný volný chlap a příjem vám taky zrovna nedovolí moc vyskakovat. Je ale jen na vás, zda uvedené skutečnosti (a milión dalších) uvidíte ve světle tragiky, nebo čirého optimismu. Vždyť nemusíte vařit, nemusíte se přizpůsobovat, nemusíte vlastně vůbec nic!

A naopak můžete úplně všechno. Tak se odvažte a splňte si to nejbizarnější přání, které jste kdy měla. Dovolená stopem, bláznivý účes, nesmyslný koníček, návštěva dávné kamarádky z dětství, výlet vlakem do neznáma… Určitě vás napadne něco daleko originálnějšího, jen a jen vašeho. Přemozte lenost, přemozte strach. Zkuste být svobodná. Samostatná. Šťastná. A přemýšlejte o sobě. Naslouchejte už konečně jen a jen svým přáním. Pomůže vám to po určité době vykročit správným směrem. Správným pro vás.

A naše trochu podivné rady doložíme opět výzkumem. Renomovaný psycholog Craig Morris upozorňuje, že z rozchodu se žena vzpamatovává asi tři měsíce, zatímco po rozvodu manželství delšího než 10 let až rok a půl. Teprve po této době je schopna stanovovat dlouhodobější cíle a smysluplně se rozhodovat. Laicky řečeno: máte prostě čas dělat vylomeniny a z normálního života jste na chvilku omluveny!

Vypovídejte se

Nemusíte se hned nastěhovat na pohodlnou lenošku psychoanalytika a tam každý týden řešit svoji stále přítomnou chandru. I když ani toto řešení nepatří ke špatným.

Mnohem jednodušší je trochu zneužít kamarádky a prostě s nimi vše probrat. Co na tom, že uslyší vaše křivdy již podesáté. Co na tom, že znají všechny vaše problémy nazpaměť. Od toho je přece máte! Společně sdílená tajemství, a dokonce i vymyšlené drby prokazatelně prospívají lidské psychice i fyzickému zdraví.

Dokazuje to studie, kterou uveřejnil deník The Daily Telegraph. Ženy, které se pravidelně stýkaly s kamarádkami, měly proti těm samotářským nižší váhu, tlak i cholesterol.

Muži zase méně trpěli bolestmi kloubů, zad a zcela překvapivě i kardiovaskulárními onemocněními. Přátelství a komunikaci často podceňujeme, přitom bychom je měly aktivně pěstovat, bez ohledu na rozvod.

Neméně přínosnou se jeví komunikace v novém prostředí, které si můžete cíleně zvolit. Máme na mysli třeba nějakou neziskovou organizaci, kde můžete jako dobrovolnice pomáhat. Je jedno, zda se jedná o opuštěné seniory, ohrožené děti nebo třeba nemocná zvířátka. Nové prostředí vás přivede na jiné myšlenky.

Prospějete druhým a tím i sama sobě. Potkáte nové a zajímavé lidi. Váš život dostane nový směr a možná, pomalu polehounku, přestanete toužit po návratu k tomu starému. Vyčpělému, nezajímavému, stereotypnímu. Sláva!

Nevrhejte se do nového vztahu

Je to lákavé nasadit dodatečně parohy tomu nevěrníkovi, lháři, kašparovi! Zchladit si žáhu a utišit vztek alespoň jedním náhodným dobrodružstvím… No, proč ne, pokud vám právě toto přinese radost a úsměv na rtech! Ale taky možná trpkou pachuť v ústech – tohle si prostě musíte rozhodnout samy.

Ani urputné hledání náhradníka nemusí být tím pravým ořechovým. Vždyť, ruku na srdce, jste si jistá, koho a co vlastně hledáte? Chlapa pro zábavu a trávení volného času, muže, který vás finančně zabezpečí, novou osudovou lásku nebo jen kamaráda… Tohle a ještě daleko víc přece musíte vědět, než se po hlavě vrhnete do trochu nebezpečného světa seznamek, internetu, inzerátů a randíček naslepo! Máte na to právě teď nervy a odvahu? Pokud ano, tleskáme. Pokud ne, taky. Protože nasloucháte sama sobě. Žádná cesta není špatná, jestliže pramení z vašich skutečných potřeb a touhy.

Co tedy v případě, když cítíte, že teď na žádného dalšího chlapa nemáte dost síly? Udělejte si prázdniny. Řekněte si jasně, že nějaký čas prostě nebudete nikoho hledat. A když vám prostě chybí sex? Pak odhoďte zábrany a prozkoumejte úžasné možnosti sexuálních pomůcek a hraček. Na rozdíl od mužů jsou bezpečné, skladné, spolehlivé a některé z nich vyloženě zdraví prospěšné. Třeba Venušiny kuličky. Proč nejít třeba na nákup s úžasným úsměvem na rtech? Ať jen muži hádají, co ho způsobilo…

No, kdyby se náhodou nějaký charismatický krasavec připletl do cesty, tak pravidla jsou přece od toho, aby byla porušována, že… Víte, že se daleko lépe a snadněji seznamují ženy, které o to vlastně vůbec nestojí?

Jedna studie institutu v Barceloně spolehlivě prokázala, že muži instinktivně vycítí, zda jsou loveni, nebo zda jimi vyhlédnutá oběť, pardon – žena, nemá o seznámení zájem. Paradoxně právě tento nezájem probouzí v mužích pud lovce a snaží se o to víc ženu dobýt. Trochu mrzuté je, že předstíraný nezájem moc nezabírá. Leda byste ho delší čas nacvičovala! Snad…

Víte, že
Češi jsou na 5. místě v počtu rozvodů? Hůř je na tom jen Dánsko, Litva, Švédsko a Lotyšsko.
K rozvodu významně přispívají rodiče partnerů. Negativně ovlivní až dvě třetiny manželství. Nejvíc matka muže, což není až takové překvapení…
Rekordmanem v rozvodech je jistý Ind, který se stihl rozvést již 24x a hned si našel další ženu, se kterou je prý konečně šťastný. Naděje prostě neumřela!
Nejčastěji se páry rozvádějí po třech, pěti a dvanácti letech manželství. Potom rozvodovost strmě klesá. Stačí prostě vydržet prvních padesát let…
I hollywoodské páry spolu občas vydrží. Třeba Susan Sarandonová a Tim Robbins se rozvedli až po dlouhých 25 letech.

Reklama

Související články

Dohodou při rozvodu lze hodně ušetřit

Rozvodem končí v Česku každé druhé manželství. Mnohdy ho bohužel doprovázejí i dlouhé boje při řešení finančních záležitostí. Nejen proto je dobré vyznat se...

Zabiják manželství? Věk poblíž čtyřicítky

Pro manželství je v Česku věk kolem čtyřicítky krajně nebezpečný. Rozvádějí se totiž nejčastěji manželství, kde muž i žena jsou ve věku 35 až 39 let. Vyplývá...

Výběr článků

Načítám