Hlavní obsah

Jak poznat, že vás partner citově zneužívá

Novinky, lin

Emocionální zneužívání je na rozdíl od toho fyzického daleko méně nápadné. Často se tak stává, že si přátelé, rodina, ale i samotné oběti neuvědomují, že s nimi jejich protějšky manipulují. Jak u svých nejbližších odhalit, že se stali terčem emocionálního zneužívání?

Foto: Profimedia.cz

Citové zneužívání není ničím neobvyklým.

Článek

Emocionální zneužívání může být zpočátku nenápadné a působit láskyplně. I to je ale součástí plánu manipulátorů. Dodáním lásky si svou oběť k sobě připoutají, aby ji pak následně mohli zneužívat, urážet, kritizovat, aby získali moc a kontrolu nad danou osobou.

Toto chování se často děje za zavřenými dveřmi domácnosti. Způsobuje oslabení sebevědomí, což vede k tomu, že oběti jsou ještě více náchylnější vůči dalšímu ponižování.

„V průběhu času dojde k takovému zmanipulování, že dané osoby o sobě začnou pochybovat a snaží se přijít na způsob, jak se stát pro partnera lepšími,“ říká terapeutka Sharie Stinesová pro Huffington Post. Jaké chování signalizuje nebezpečí?

1. Ponižování na veřejnosti

Narážky schovávající se za vtip mohou být často zraňující a ponižující zejména v případě, že se pravidelně opakují. Samozřejmě je zdravé si občas ze sebe navzájem vystřelit, nicméně nic se nemá přehánět, a to zejména ve společnosti více lidí.

Jak partnerovi přiznat lež

Vztahy a sex

2. Náhlá ztráta sebedůvěry

Náhlý pokles sebevědomí je častým příznakem emocionálního zneužívání. Pokud se vy nebo vaše kamarádka začnete bez příčiny ponižovat, znamená to, že je k vám někdo z vašeho okolí přehnaně kritický. V průběhu času pak můžete začít pochybovat o svém vlastním úsudku a schopnostech.

„Může to dospět do takového stadia, že si sama nevíte rady, co si objednat k jídlu nebo co si koupit na sebe. Zkrátka, čím intenzivnější je emoční zneužívání, tím větší výzvu přináší i základní rozhodování,“ říká psychoterapeutka Beverly Engelová.

3. Neoprávněné obviňování a omlouvání se

Nejistota a strach z chyby mohou také vést ke zbytečnému omlouvání se a přebírání viny za věci, které ani nejsou naší chybou.

„Pokud se vám vaše kamarádka neustále omlouvá jen proto, abyste se náhodou nenaštvala, je dost možné, že je na toto chování zvyklá z domova,“ souhlasí Stinesová.

Jak poznat, že jste našli svoji spřízněnou duši

Vztahy a sex

4. Nechuť mluvit o svém vztahu

Pokud se vaše kamarádka jen zřídka kdy zmíní o svém partnerovi, nebo o něm nechce mluvit vůbec, svědčí to o tom, že je něco v nepořádku.

„Možná se stydí a věří, že pokud se o problémech nebude bavit, časem samy vymizí,“ říká Stinesová.

5. Neustálá kontrola

Je zcela běžné, že si páry dávají vědět a mají přehled o tom, co dělají a jaké jsou jejich plány. Problém nastává až ve chvíli, kdy se z nevinného psaní či volání stane obsese.

Emoční pachatelé se totiž často snaží izolovat své oběti od přátel a rodiny. Tímto způsobem nikdo nemůže být svědkem násilného chování nebo poskytnout této osobě podporu, kterou potřebuje k ukončení vztahu.

6. Neomezený přístup

Emoční násilníci znají nejen hesla svého partnera, ale také se je nestydí využívat, aby měli komplexní přehled o aktivitách svého protějšku.

„Nenechte se zviklat argumentem, že tímto způsobem budujete vaši vzájemnou důvěru. Každý partner má právo na určité soukromí,“ říká klinická psycholožka Nilaja Greenová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám