Hlavní obsah

Jak pomoci partnerovi zvládat sociální fobii či úzkost

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partnerské vztahy se v poslední době dostávají pod velký tlak. Na vině je mnohdy nadměrný společně trávený čas v domácnosti kvůli koronavirové karanténě. Co když ale vedle sebe máte partnera, který obecně i bez krize nevyhledává společné aktivity, je raději o samotě, trpí sociální úzkostí a s tím spjatými problémy?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Každý vztah prochází zatěžkávacími zkouškami, ty současné, koronavirové, jsou ale zcela jiné sousto. Přinášejí do vztahů nové výzvy v podobě téměř neustálého kontaktu s partnerem, dětmi.

Vzhledem k tomu, že má najednou málokdo každý den možnost „utéct” alespoň na chvíli ven, na procházku, ale třeba i do práce, je to o dost náročnější. O to víc pak v případě, když vedle sebe máte partnera, který obecně trpí úzkostí, sociální fóbií a podobnými stavy, které současný životní „styl” rozhodně neulehčuje. Jak se s tím vypořádat, aniž by vztah nějak výrazně utrpěl?

Mnohé tipy, které přinesl server Yourtango, se dají praktikovat i obecně, v jakékoli krizi.

Mluvte o svých pocitech

Vyšetřete si čas, sedněte si s partnerem a o všem si v klidu promluvte. Řekněte mu, co vás tíží, že je toho na vás moc, čeho se obáváte, čeho se obává on. Rozhodně ale neobviňujte ani sebe, ani druhého, to ničemu nepomůže, i kdybyste měli pravdu.

Běžné fráze, které pomalu ničí vztah

Vztahy a sex

Dejte najevo, že vidíte problém 

Pokud váš partner (partnerka) trpí úzkostí, či má jiný problém, dejte jasně najevo, že o něm víte. I to mnohdy samo o sobě pomůže nelehkou situaci o něco zlepšit a usnadnit vzájemnou komunikaci.

Nechte místo pro reakci partnera

Důležité, ať už partner trpí obecně úzkostí, nebo je aktuálně v depresi či pociťuje úzkost kvůli současnému zdravotnímu riziku, nechte mu vždy prostor pro jeho vlastní reakci. V případě, že ho trápí závažnější psychický problém, nabídněte mu i odbornou pomoc.

Jak tělo dává najevo, že nám hrozí vyhoření

Zdraví

Nedělejte ze sebe sociálního pracovníka, tajemníka 

Jakkoli je přínosné být partnerovi za všech okolností podporou, je třeba umět rozeznat, kdy už je třeba říci dost, aby se z vás po čase nestal pečovatel, sociální ventil, přes který půjdou všechny starosti. Neprospěje to ani jemu, ani vám.

Pokud cítíte, že je toho na vás moc, vaše pomoc nikam nevede a partner se k ničemu nemá, nebojte se obrátit na odborníky. Pomoci může jak jednotlivci, tak i párům - koneckonců problémy má každý, a není důvod se za ně stydět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám