Hlavní obsah

Jak na žárlivého partnera

Novinky, Dana Sokolová

Život s žárlivým protějškem není vůbec jednoduchý. Takový jedinec je podezíravý i v okamžicích, kdy je očividné, že k žárlení není důvod. Vadí mu nejen kolegové či kolegyně v zaměstnání, sousedi, kamarádi, ale i rodinní příslušníci. Obtížně nese jakoukoliv nejistotu.

Foto: Profimedia.cz

Život s žárlivým protějškem není vůbec jednoduchý.

Článek

Obvykle tedy stačí skutečně velmi málo (například, aby se druhý s někým výborně bavil), aby si žárlivý jedinec přestal být jistý a začal svůj protějšek kontrolovat, podezírat a vyslýchat.

V takových okamžicích pak není v lidských silách dát žárlivci uspokojující odpověď. "Ať odpovíte cokoliv, často následuje další kolo domněnek, inspirovaných právě vaší tak "nevinnou" odpovědí," upozorňuje psychoterapeutka MUDr. Erika Matějková ve své knize Řešíme partnerské problémy.

Podle ní je ale před jakýmkoliv soudem nutné odhalit, zda se jedná o situační žárlivost či žárlivou osobnost.

Situační žárlivost je vyvolána reálným podezřením, že by partner mohl být nevěrný. Po žárlivé scéně velmi brzy dochází k vychladnutí, především když pomine ohrožující a znejisťující situace.

U žárlivé osobnosti se podezírání neustále opakuje. Takový jedinec neustále zavádí řeč na téma věrnosti, svůj protějšek vyslýchá, kontroluje a pak stačí pouhé desetiminutové zdržení v obchodě a je oheň na střeše. Jakákoliv odpověď protějšku v tento okamžik vyvolá jen další výslech. A vše skončí obvykle tím, že se žárlivec zhroutí a začne plakat či rozčileně odchází dát si někam sklenku alkoholu.

"Ve skutečnosti žárlivci tyto scény nesou hůř než nevinně napadení. Jejich osobnostní rys jim dělá život téměř k nevydržení. Jsou plni zášti, zloby, vnitřního smutku, pocitů křivdy a ponížení. A s tím, přestože to často s realitou ani nesouvisí, se obtížně žije,“ dodává psychoterapeutka.

Co dělat, když je partner žárlivý podle psychoterapeutky Eriky Matějkové

Nechte partnera vymluvit. Nepřerušujte ho, neodcházejte z místnosti. V klidu ho vyslechněte.

Na žárlivé dotazy neodpovídejte. Nenechte se vmanipulovat do situace, že se obhajujete a snášíte důkazy o své nevině. Každá odpověď, kterou svému partnerovi dáte, jen rozdmýchá další proud žárlivých otázek.

Ujišťujte partnera o svém citu k němu. Na otázku: "Co jsi včera dělala s kamarádkou na večeři, určitě jste tam nebyly samy dvě ženské, kdo tam s vámi ještě byl? Určitě ten nový kolega?" se neobhajujte, nevymlouvejte mu jeho představu. Ujistěte ho o svém citu: "Mám tě moc ráda, záleží mi na tobě, jsem s tebou ráda apod." Často právě za žárlivými scénami je jen touha po ujištění.

Pokud partner i nadále pokračuje v žárlivých otázkách, přejděte v klidu na jiné aktuální téma. Například: "Nevíš, co dnes dávají v televizi? Co Hanička, jak se dnes měla ve škole, ptal ses jí?"

Pokud je partner urputný ve svých žárlivých scénách, mluvte o jeho problému jako o nemoci a v klidu mu doporučte vyhledat odbornou pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám