Hlavní obsah

Jak na problémy s pánským vyvrcholením? Nejlepší je zůstat v klidu

Právo, Petr Veselý

Přibližně polovině mužů trvá rok, než zajdou k lékaři s poruchou erekce. Dalších dvacet procent otálí šokující tři roky. Proč? Nechápou to jako nemoc, ale jako selhání ve své mužské roli.

Foto: Profimedia.cz

Ztopořený úd patřičné velikosti je pro muže symbolem chlapství. Když se nechce zvednout nebo nemá správnou velikost odpovídající jejich představám, cítí se méněcenní.

Článek

Ztopořený úd patřičné velikosti je pro muže symbolem chlapství. Když se nechce zvednout nebo nemá správnou velikost odpovídající jejich představám, cítí se méněcenní. Prožívají to jako újmu, případně jako trauma. A do situace, která vyžaduje racionální pohled, začnou vnášet až nesmyslně bláznivé emoce.

Je to stejný problém jako velikost prsů u žen. Málokterá je spokojená s těmi od přírody. Většina z nich by je chtěla mít větší, menší, pevnější, s menšími dvorci atd. Stejně tak mnoho mužů touží mít „pořádného macka“. Mnozí z nich si myslí, že jenom takovým penisem dokážou ženu uspokojit. Co ale říkají fakta?

Nepraktická hloupost

„Průměrná délka pánského přirození je 6 až 10 cm v klidu a 11 až 17 cm při erekci,“ vysvětluje MUDr. Radim Uzel. „Průměrná hloubka ženské pochvy se pohybuje mezi 8 až 9 cm. I když vykazuje určitou pružnost, je jasné, že pro řadu žen bude pohlavní úd jejich partnera příliš velký a styk je pro ně často bolestivý.“

Foto: Profimedia.cz

Ale to není zdaleka všechno. Zhruba 70 až 80 % žen dosahuje orgasmu hlavně prostřednictvím klitorisu. Tzv. pořádný macek pro ně tedy nemá žádný velký význam. Spíš naopak.

Proč jsou tedy muži tak pyšní na velký pohlavní úd a proč si ho spousta z nich přeje zvětšit, nemá-li podle nich tu správnou velikost?

„Protože jej vnímají jako sexuální signál,“ říká doktor Uzel. „A ten není určený jen ženám, ale také ostatním mužům. Jim dokonce především. Je to něco na úrovni svalnaté postavy, burácející motorky, rychlého sporťáku nebo tučného bankovního konta.“

U jedinců s průměrným nebo podprůměrně velkým pohlavním údem proto vznikne snadno pocit méněcennosti. A to zejména ve společných sprchách, saunách, převlékárnách, zkrátka všude, kde mohou pozorovat a porovnávat velikost svého neztopořeného pohlavního údu s ostatními.

Nesmyslná operace

Pánové, kteří se zbytečně trápí kvůli rozměrům svého penisu, se někdy zajímají o plastickou operaci. Její výsledky jsou však stejně diskutabilní jako efekty speciálních aparátů, jež pohlavní úd vytahují a působí pouze na jeho zvětšení v klidu, ne při erekci.

Sexuologové proto navrhují něco jednoduššího: oholit si penis tak, že se pak jeví o něco větší. A také ho pozorovat v zrcadle. Vlastní přirození připadá totiž muži při pohledu shora až o 2 cm kratší.

Jak moc je celý tento problém o mužských emocích, naznačuje výzkum, který dokládá, že se pohlavní úd nezdá být dostatečně dlouhý 45 % mužů, naproti tomu 87 % žen připadá v pořádku. Z těch 13 %, které mají k jeho délce výhrady, se naprostá většina z nich týká údu velkého, jenž jim pohlavní styk komplikuje.

Nejlepší terapie? Zklidnit emoce!

Stejné je to s poruchami erekce. Také v tomto případě jsou jakékoli vášně a mindráky nesmyslné. Zbytečně oddalují racionální a efektivní řešení. Za chytrý tah lze považovat, když žena navrhne partnerovi při potížích se ztopořením, aby vyzkoušeli i jiné techniky vzájemného uspokojení než jen klasickou soulož. Pokud se muž uklidní a nebude se cítit ohrožený ve své chlapské roli, snáze přistoupí na racionální argumenty.

Účinnost běžně dostupných léků na erektilní dysfunkci takovým argumentem bezesporu je. Dosahuje totiž až 90 %. Takže u naprosté většiny postižených jde jen o to, překonat psychickou bariéru a za lékařem zajít.

Foto: Profimedia.cz

Pro návštěvu u něj mluví i další velice podstatný fakt. Problémy s dosažením erekce často bývají signálem jiných zdravotních problémů. Těch, které pacient už má (cukrovka, vysoký krevní tlak, úzkostné stavy atd.), nebo těch, které mu hrozí.

„Časté bývá třeba to, že se erektilní dysfunkce objeví u pacientů o tři až pět let dříve, než dostanou infarkt nebo začnou zápolit s nedostatečně prokrveným srdcem,“ říká Radim Uzel. „V takovém případě už nejde o pouhý trapas a mužovy pocity, ale doslova o život.“

Reklama

Související témata:

Související články

Návštěvu u sexuologa se nevyplácí odkládat

Návštěva u sexuologa je pro mnohé lidi stále tabu. Raději se trápí se svými intimními problémy. Než by o tom s někým hovořili, jen přihlížejí, jak se jim...

Výběr článků

Načítám