Hlavní obsah

Jak na emocionální kocovinu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte obavy o práci? Nefunguje vám manželství? Nezvládáte splácet hypotéku, či máte strach o své děti a nejbližší? Pak pravděpodobně trpíte emocionální kocovinou, která může mít mnohem horší dopady než ta alkoholová. Jde o velmi bolestnou záležitost, na kterou nezabírá žádná zázračná pilulka.

Foto: Profimedia.cz

Emocionální kocovina může jednou za čas potkat každého z nás.

Článek

"Jde o nesnesitelnou směs deprese, smutku, úzkosti, vlastní nenávisti, pocitu selhání a strachu z budoucnosti," popisuje ve své knize spisovatel Kingsley Amis. A právě tento stav nejčastěji dohání lidi k alkoholismu.

Jak tyto stavy mysli zvládat?

Podle profesora Robinsona z londýnské kliniky existuje několik jednoduchých pomocníků účinnějších než nejrůznější léky a útěky z reality pomocí alkoholu.

Předně by takto smýšlející lidé měli pít hodně čisté vody a tělu dodávat pokud možno co nejvíce vitamínů skupiny B, jež jsou nezbytné pro funkci mozku a dobrou náladu. Pomoci může i jakýkoliv pohyb a cvičení, jež vyplavuje do organismu endorfiny.

Pokud se i přesto člověk cítí mizerně a uboze, pak je ze všeho nejdůležitější o všech pocitech nahlas mluvit. Vyhledat psychologa, psychoterapeuta či kouče pak skutečně pomáchá a ochraňuje před nebezpečnými svody jako je alkohol či návykové látky.

"Člověk se musí naučit přijímat realitu takovou, jaká je. Plakat nad rozlitým mlékem nikomu ani ničemu nepomůže," dodává pro Daily Mail Kingsley Amis.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám