Hlavní obsah

Jak moc se liší mužská nevěra od ženské

Novinky, das

Nevěra nemusí být nutně známkou nešťastného manželství. Důvody k ní se velmi různí, stejně jako pohledy na nevěru jako takovou. Dost často se tak děje čistě z pudových důvodů a s emocemi to nemá nic společného. A to zejména u mužů, u nichž za nevěrou stojí předně sexuální motivace a touha po určité rozmanitosti. Svou nevěru tak vnímají jen jako sexuální zpestření.

Foto: Profimedia.cz

Muži mají problém odolávat svodům žen.

Článek

U žen je tomu obvykle jinak. „Ženy jsou nejčastěji nevěrné v okamžiku, když jim ve stávajícím vztahu něco chybí a jsou v něm skutečně nespokojené. Svým činem tak obvykle zkoušejí, zda neexistuje nějaký lepší a pro ně vhodnější partner,” vysvětluje pro MailOnline Dr. David Buss z University of Texas.

Což potvrzuje i odbornice na vztahy doktorka Duana Welchová. Podle ní je dokonce vědecky několikrát potvrzeno, že ženy vedou k nevěře především dva důvody – pocit osamělosti a hledání lepších genů.

Pohledy na nevěru jsou tak u obou pohlaví výrazně odlišné. Stejně jako je tomu při zjištění, že je protějšek podvádí. Podvedená žena obvykle propadne smutku a pocitu zrady a bude pro ni velmi obtížné vše vstřebat a překonat. Nakonec to zvládne a při výběru dalšího partnera již bude obezřetnější a ze svých chyb se poučí.

„Z pohledu dlouhodobého horizontu se stane nakonec podvedená partnerka před milenkou vítězkou, protože se ze své chyby poučí a najde si lepšího partnera, zatímco milence (nové partnerce manžela) zůstane muž s historií nevěrníka a je předpoklad, že se historie bude opakovat,” vysvětluje evoluční biolog Dr. Craig Morris z Binghamton University v New Yorku.

Muži se o nevěře své partnerky ale málokdy dozvědí. Ženy jsou v tomto ohledu mnohem chytřejší a prozíravější. Vědci dokonce došli ke zjištění, že zatímco s manželem mají sex výhradně v plodných dnech, s milencem jen v neplodných.

Nicméně pokud už ke zjištění dojde, pak je pro muže mnohem horší přijmout fakt, že jeho manželka měla s někým jiným sex, než že ho po citové stránce zklamala.

Spokojenost ve vztahu nehraje u mužů příliš roli

Muži mají problém odolávat svodům žen. Podle doktorky Welchové, pokud se u muže vyskytne příležitost, pak vůbec nezáleží na tom, zda žije ve vztahu šťastném a po všech stránkách spokojeném, či nešťastném.

Čím více se v okolí muže bude objevovat sexuchtivých žen, tím větší je pravděpodobnost, že jim muž podlehne, bez ohledu na to, jak hezký a uspokojivý vztah má doma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám