Hlavní obsah

Indie bojuje proti nahotě ve filmu

Právo, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Není obvyklé, aby návštěvníky kina doprovázely policejní kordony. Indické filmové diváky, kteří se vypraví na nový bollywoodský film Karana Razdana Přítelkyně, to ale čeká. Hinduističtí radikálové jim totiž hrozí fyzickou inzultací.

Foto: Petr Michl

Článek

Co strážce kulturních tradic vlastně tak pobouřilo? Snímek se pokouší rozkrýt jedno z mnoha tabuizovaných témat indické společnosti - nahotu a intimní lesbickou lásku dvou žen.

"Něco takového nepřipustíme. Co děláme v ložnicích a v koupelně, je soukromé. A nahota na plátna kin už vůbec nepatří," protestuje proti promítání filmu organizace Šiv Sena z Váránasí.

"O bezpečnost diváků se do té doby musí postarat policie," potvrzuje Dharam Singh z radnice města Váránasí. Policejní ochrany se dočkají i diváci multiplexů v Bombaji, Dillí a Bhópálu. Film totiž prošel cenzurní správou, a tak jeho promítání nesmí nikdo rušit. Ani novodobá mravnostní policie krajních hinduistů.  

O intimní záběry lesbiček není nouze

Přítelkyně líčí křehký vztah dvou mladých dívek - Sapny a Tanjy. Když Tanja musí načas odjet z města, Sapna se seznamuje s atraktivním Rahúlem. Po Tanjině návratu se tak vytváří napjatý milostný trojúhelník a zápas o Sapninu přízeň končí dramatickým finále, plným žárlivosti a pocitu zrady.

Film je doslova prošpikován intimními záběry lesbické lásky. To vše doprovázejí znaky tuctové produkce indického Bollywoodu - tklivá hudba, specifická barevná tonalita a deklamační herectví.

Není ostatně bez zajímavosti, že se indický snímek na podobné téma promítal i u nás. V roce 1996 na MFF Karlovy Vary soutěžil Oheň režiséra Dípy Mehty.

Přítelkyně se dostala už i do britských kin. Film, který má v Indii skandální pověst, však u evropských diváků vyvolává spíše úsměv na tváři.

Reklama

Související články

Lesbický polibek v divadle šokoval

Středoškoláci z kanadského Vancouveru, kteří do svého divadelního představení zakomponovali polibek mezi dvěma dívkami, sklidili za nápad kritiku a opovržení....

Výběr článků

Načítám