Hlavní obsah

Ideální manželka by měla být vzdělanější a o pět let mladší než muž

– Ženeva
Novinky, Dana Sokolová

Vzhledem ke stále rostoucí rozvodovosti se vědci čím dál častěji zaměřují na výzkum ideálních partnerů vhodných pro manželství. Podle poslední studie švýcarských vědců je pro manželství ideální, když je žena o pět let mladší, chytřejší a pochází ze stejných společenských vrstev.

Foto: Profimedia.cz

Pro manželství je prý ideální, když je žena o pět let mladší, chytřejší a pochází ze stejných společenských vrstev.

Článek

"Budou-li se páry vstupující do manželství držet tohoto jednoduchého vzorce, pak se jejich šance na spokojené manželství zvýší až o pětinu," upozorňuje šéf týmu vědců Vi Nguyen Cao.

Za ukázkový vztah vědci považují manželství anglické královny Alžběty II. a vévody z Edinburghu. Pocházejí nejen ze stejných společenských vrstev, ale královna je i o čtyři roky a deset měsíců mladší a po několika skandálech prince Filipa není pochyb o tom, že je i mnohem vzdělanější.

Vědci se ve svém výzkumu zaměřili na 1074 párů ve věku od 19 - 75 let a sledovali ty nejdůležitější faktory určující dlouhodobost a spokojenost v manželství.

Z jejich závěrů vyplynulo, že kromě toho, že by měl být muž o pět let starší a měl by pocházet ze stejných sociálních vrstev jako žena, by měl být alespoň o něco hloupější a dosáhnout nižšího vzdělání než jejich partnerky. Jedině tak prý bude jejich manželství skutečně fungovat.

Inspirace v Pravěku

Naopak šanci na šťastné manželství podle vědců snižuje, když byl jeden z partnerů již někdy rozveden.

Výsledky této studie podporuje i řada dalších zjištění. Například podle klinické psycholožky Lindy Blairové by žena v manželství měla být inteligentnější i z evolučního hlediska.

Podle ní lze odpověď nalézt už v Pravěku, kdy ženy do vztahu investovaly mnohem více než muži. Byly to právě ženy, které se staraly o chod jeskyně a mnohem více uplatnily své inteligenční schopnosti a dovednosti. Muži měli kromě lovu na starosti jen a jen rozmnožování druhu.

Ne všichni se vzorcem souhlasí

Proti tomuto závěru se však ohradilo hned několik manželských poradců. Například Christine Northam pro Daily Telegraph uvedla, že tato studie je plná lží. Podle ní u moderního manželství záleží mnohem víc na tom, jak moc jsou oba partneři týmoví hráči.

Rozhodně není důležitý rozsah jejich vzdělání, inteligence či dominantnosti. Prostě záleží na tom, jak moc oba dva do vztahu investují.

Nejšťastnější období v manželství

Další studie zas odhalila období, které je v manželství považováno za nejšťastnější. Podle deníku Daily Mail to obvykle trvá od svatebního obřadu necelé tři roky (konkrétně 2 roky, 11 měsíců a 8 dní po obřadu).

V tomto období párům ještě plně nevadí zlozvyky toho druhého a mají spoustu plánů do budoucnosti. Manželé jsou také sexuálně aktivní a neustále si zútulňují své bydlení a prostředí, kde žijí. Velmi často si i najdou čas pro společnou romantickou večeři a chvilky strávené v objetí.

Podle autorky tohoto výzkumu Carol Richardsonové ze svatebního www.confetti.co.uk si muži své ženy hýčkají v podobě květin, sladkostí, ale i lichotek pouze první dva roky a čtyři měsíce po svatbě. Pak jejich aktivita v tomto směru velmi často upadá. A po třech letech vztahu muži začnou opět velmi často vyhledávat raději společnost svých kamarádů.

Výzkum také ukázal, že muži v domácnosti nejvíce pomáhají v období před třetím rokem po svatbě, ovšem toto období trvá povětšinou maximálně tři měsíce. Hned potom poleví a většinu činností přenechávají své ženě.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější důvody rozpadu manželství

Proč se rozpadají manželství? Co lidi vede k tomu, že si řeknou, že už spolu nechtějí a nemohou zůstat a rozhodnou se pro rozvod? Podle psycholožky Alice...

Nevěru častěji odpouští ženy než muži

Každému se to může stát. Má doma harmonický vztah, stejně ale jednou potká protějšek, se kterým mu stojí za to zhřešit. Po probdělé noci se vrací domů a čeká,...

Výběr článků

Načítám