Hlavní obsah

I v sexu platí, že svět chce být klamán

Právo, Radim Uzel

Projevovat známky vzrušení nebo aspoň jakési sexuální spoluúčasti platilo kdysi za prohřešek proti dobrým mravům. Potěšení ze sexu směly mít jen lehké ženy.

Článek

Svět chce být klamán, a je tedy klamán. První část tohoto tvrzení byla prý dávným heslem humanistů. Druhou k tomu přidal reformní kazatel Martin Luther. Není divu, že takovéto prohlášení může s klidným svědomím podepsat i současný sexuolog.

Takovéto sexuální klamání bývá někdy dokonce prospěšné. Spojení lásky a sexuality skýtá živnou půdu pro všelijaké finty, úhybné manévry a falešné postoje. Lásku lze totiž předstírat poměrně snadno. S předstíráním sexuality je to už horší.

Alfou a omegou předstírání je odlišná povaha mužského a ženského sexu. Mužům k uspokojení sexuálního pudu často stačí třeba anonymní styk s prostitutkou. Pro ženu bývá realizace takovéhoto spojení zpravidla nepředstavitelná. Naprostá většina žen vyžaduje obdivná slova lásky, galantní dvoření a trpělivé svádění. Je pro ně naprosto neúnosný chvatný kontakt s neznámým partnerem v přítmí průjezdu někde u popelnic. Pokud se podobnému pohlavnímu styku oddávají, dělají to řemeslně a za úplatu.

Prostitutka musí svého zaměstnavatele chválit

Muž ovšem ke své plné satisfakci vyžaduje, aby jeho partnerka s ním byla v sexu spokojená. A tady se můžeme setkat s různými kategoriemi sexuálního předstírání. Zkušená prostitutka, která si chce opravdu vydělat, nebude zdaleka pasivní. To by přece byla pro muže výhodnější, levnější a také zdravější třeba nafukovací panna.

Finanční příplatek patří takové nájemné sexuální kouzelnici, která bude při souloži slastně vzdychat a sexuální schopnosti svého dočasného zaměstnavatele obdivovat i chválit.

Tady se už pomalu dostáváme k předstírání sexuální radosti v trvalém vztahu, respektive v manželství. V dobách viktoriánské morálky bylo jakékoliv ženské potěšení naprosto vyloučeno. Rukověti slušného vychování přikazovaly ženám, aby ani nepíply. "Zavři při tom oči a mysli na Anglii!" zněla rada novomanželkám.

Svatá lež v manželském loži

Projevovat známky vzrušení nebo aspoň jakési sexuální spoluúčasti platilo za prohřešek proti dobrým mravům. Potěšení ze sexu patřilo jen lehkým ženám. Ženy byly vlastně dvojího druhu: na chov a na sex.

Ženské předstírání se však postupem doby změnilo, protože se změnily i mužské požadavky. V dnešní době se často setkáváme s dotazem, jestli by i trvalá partnerka neměla udělat větší radost svému partnerovi a projevy sexuálního vzrušení tak trochu zveličit.  Ještě před dvaceti lety jsem na tuto otázku odpovídal záporně. Domníval jsem se, že bychom si v sexu měli vždycky říkat pravdu a projevovat se pravdivě.

Dnes už si tím nejsem tak zcela jist. Proč svému milovanému muži nezahrát občas nějaké to divadýlko? Odborně se tomu říká pia fraus. Česky bychom řekli: zbožná, nebo dokonce svatá lež.

Reklama

Související témata:

Související články

Zlodějem spermií je znečištěné prostředí

Loupežnické historky černé kroniky se těší neutuchajícímu zájmu čtenářů, i když jim často chybí happy end. Většinou se nikdo nedozví, co se stalo s bankovkami...

Lákavé praktiky Orientu

Nedávno jsem dostal za úkol napsat krátké texty k sexuálním obrázkům našeho předního karikaturisty Jiřího Wintra-Neprakty. Vznikla z toho knížka, jakýsi atlas...

Výběr článků

Načítám