Hlavní obsah

Hýbejte se, nebudete mít cukrovku

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Třem osobám z deseti hrozí, že se u nich rozvine cukrovka. Vědci však tvrdí, že se této hrozbě dá poměrně snadno předejít aktivním sportováním a udržováním si přiměřené hmotnosti.

Foto: Jiří Cysař
Článek

"Je to poměrně důležité zjištění, ačkoli se to na první pohled nezdá. Veškerá zodpovědnost za rozvoj choroby teď visí na bedrech pacientů. Buď cvičit a zůstat zdravý, nebo se nehýbat a vystavovat se tak riziku vzniku diabetu," tvrdí newyorská doktorka Andrea Krisková.

Kila a pohyb

Vědci zkoumali v průběhu šesti let na sedmnáct set indiánů kmene Pima, kteří neměli diabetes, ale v průběhu sledovaných let se u některých z nich diabetes typu 2 rozvinul. Zjišťovali, jak často se pohybují a jaké aktivity vykonávají.

Analýzou sesbíraných informací vyšlo najevo, že osoby s diabetem typu 2 se málo hýbaly a měly také větší hmotnost. Čím více kilogramů měly nad normu, tím větší bylo riziko vzniku diabetu i v případě, že se dotyčná osoba denně pohybovala.

Odborníci přitom tvrdí, že se lidé nemusejí postit a denně uběhnout maratón. Stačí střídmá strava a denně několik desítek minut procházky na čerstvém vzduchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám