Hlavní obsah

Hormon lásky působí na muže a ženy odlišně

Hormon lásky oxytocin funguje jinak u mužů i u žen. Zatímco u žen vzbuzuje touhu po sblížení a přátelství, v mužích soutěživost a touhu společensky se zviditelnit a stoupnout na žebříčku. Alespoň to tvrdí izraelští psychologové, kteří provedli nejnovější průzkum.

Foto: Profimedia.cz

Hormon lásky oxytocin funguje jinak u mužů a jinak u žen.

Článek

Podle profesorky Simone Shamayové Tsooryové z Univerzity v Haifě odpovídají tyto objevy tomu, co sociální psychologové pozorují u žen a mužů běžně. Ženy jsou familiernější a mají větší touhu po sblížení, zatímco muži jsou soutěživé pohlaví toužící vyniknout a šplhat na společenském žebříčku.

Ve výzkumu izraelských vědců bylo několik desítek osob testováno po podání nosního spreje s oxytocinem. Kontrolní skupina dostávala placebo. Muži i ženy pak měli analyzovat záběry různých interakcí mezi lidmi.

Výsledky jasně dokazují, že skupina s oxytocinem měla výrazně lepší schopnost interpretovat sociální interakce mezi lidmi. Vedle toho však vyšlo také najevo, že ženy mnohem lépe identifikovaly přátelské interakce, zatímco muži soutěživost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám