Hlavní obsah

Hádky, které jsou součástí každého vztahu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať jste zrovna ve fázi velké počáteční zamilovanosti, anebo po boku svého protějšku trávíte již dvacátý rok, je tu něco, co by šlo předvídat téměř s železnou pravidelností. Jsou to občasné neshody, které se, bohužel, nevyhýbají ani těm nejidyličtějším párům.

Foto: Profimedia.cz

Občasné hádky a neshody v partnerství nejsou na škodu, lidé by se z nich ale měli poučit a hledat společné řešení sporu.

Článek

Ne všechny hádky jsou ale na škodu, říká rodinná terapeutka Jane Greerová pro womenshealthmag.com.

„Někdy jsou spory ve vztahu téměř nutností. Pokud si totiž páry nedají důrazně najevo, kdy spolu nesouhlasí, budou v sobě zadržovat vztek, což může vyvrcholit v naschvály, které mohou oslabit anebo zničit vztah.“

To znamená, že neshody by rozhodně neměly mít dramatický scénář. Naopak by měly pročistit vzduch mezi partnery a poskytnout možnost k řešení vzniklého problému.

„Partneři musí spolupracovat, ne proti sobě bojovat,“ říká vztahová expertka a na příkladech ukazuje několik klasických typů hádek, kterými si projde téměř každý, kdo žije v dlouhodobém partnerství.

Peníze

I mezi velmi dobře finančně zabezpečenými páry může dojít ke sporu o tom, jak utratí svoje těžce vydělané peníze. „Znám páry, které se hádají kvůli každé koruně. Ať už se jedná o kávu v kavárně, nebo třeba o letenku v první třídě,“ říká Greerová. Jenomže to není jen o utrácení peněz. Partneři se dohadují i kvůli rozdílným hodnotám.

Odbornice říká, že je vhodné zamyslet se nad tím, jestli vyvolávání takové hádky má vůbec smysl. Jestliže partner utrácí peníze a pak nemá na financování věcí souvisejících s běžným chodem domácnosti, pak je to problém, protože se dvojice může ocitnout ve finanční tísni a musí čerpat z rezerv. V opačném případě, pokud jde o nějakou malichernost, nemá cenu hádku vyvolávat.

Pravidelnost intimností

„Vztah bez sexu je problém, a když je potíž ještě v rozdílnosti touhy, je problém dvojnásobný,“ říká terapeutka. Pokud pár tuto neshodu neřeší a ignoruje ji, nikdy se nepohne z místa. Bohužel, ač je to nepříjemné, je nutné si o tom promluvit. O tom, jak často, kdy a jak udělat kompromisy, jakkoliv to zní děsivě. Pokud nevzejde kompromis, je nutné navštívit odborníka.

„Jde o typ konfliktu, který neřešený často vede k tomu, že má jeden z páru milostný poměr s někým jiným,“ varuje odbornice.

Hněv

„Pokud jeden z dvojice pochází z domácnosti, kde k hádce nebylo nikdy daleko, výbuchy emocí byly na denním pořádku, a druhý z rodiny, kde se problémy řešily mlčením, může jít o další konflikt ve společném soužití.“

Rada terapeutky zní – mluvit o důvodech hněvu, náladovosti a občasných emočních hádek. „Je nutné si říct, že vztek se dá řešit i bez hádek.“

Rodina

Rozčiluje vás, že vám tchyně volá každou neděli anebo že vám rodiče partnera zasahují do soukromí? Pak je vhodné nastavit hranice.

Co někoho dokáže přivést do stavu šílenství, druhého nechává ledově klidným. Je nutné toto téma otevřít, a co je důležité, snažit se respektovat partnerův pohled na věc.

„Celé je to o tom, že je občas nutné být kritický nejen k druhým, ale i sám k sobě. Jste v šoku, když s vámi švagrová chce rozebírat intimnosti a na oplátku očekává, že uděláte to samé? Vysvětlete jí, že to pro vás není standardní a že o tak soukromých věcech zkrátka mluvit nechcete,“ radí Greerová.

Ztráta jistot

V dnešní době je relativně běžné, že člověk přijde o práci. A to například i zcela nečekaně. Pokud se to stane, bylo by vhodné s partnerem promluvit, co od jeho nové práce, případě aktivity v jejím hledání, očekáváte. Ani na jedné, ani na druhé straně nesmí vzniknout žádné nedorozumění, které by později mohlo vyústit v konflikt.

Zatímco jeden z partnerů si může užívat neplánovanou půlroční dovolenou a práci si hledá jen okrajově, druhý o tom nemusí vědět a může očekávat, že dělá vše pro to, aby se co nejdříve ocitl v pracovním poměru. Předejděte tomuto nepříjemnému překvapení a promluvte s partnerem o jeho plánech i představě o budoucím zaměstnání.

Domácí práce

Máte doma vyjasněno, kdo má na starosti třídění prádla, žehlení nebo chození s košem? Jestliže ne a často se kvůli tomu hádáte, nevyhnete se jasnému rozdělení povinností.

„Pracovala jsem s párem, který se hádal kvůli špinavému nádobí tak, že si to snad ani nedovedete představit,“ říká Greerová. „Muž pořád sliboval, že nádobí umyje, ale neudělal nic, a tak se stále hromadilo v dřezu. Jeho ženu to rozčilovalo k nepříčetnosti.“

A jak to dopadlo? Pořídili si papírové talíře. I tak obyčejná věc jako nádobí může vztah poškodit nekonečnými hádkami. Proto je nutné o problémech vždy mluvit a hledat řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám