Hlavní obsah

Gesta, která dokážou otrávit a zničit vztah

Novinky, das

Vztah není jen o kvalitním sexu, ale i o porozumění, toleranci a láskyplném přístupu k druhé osobě. Každý člověk by si měl tento křehký vztah hýčkat a vyvarovat se všeho, co může narušit jeho harmonii. Podle kouče Aleše Kaliny k nesouladu ve vztahu mnohdy vedou gesta a naučené chování z dětství.

Foto: Profimedia.cz

Většinu gest a vzorců chování lidé získávají výchovou.

Článek

Všichni si z výchovy neseme určité návyky, s jejichž pomocí jsme dosahovali svého. Rodiče nám svým přístupem i gesty dali vzor, jak dosáhnout a zachovat si předmět svých přání a tyto programové návyky nám přerostly do dospělosti. Připravili jsme pro vás deset nejčastějších gest, kterými dokážeme druhého nejvíce otrávit.

U každého gesta si zkuste vybavit, kde jste se mu naučili. Viděli jste ho doma?

Gesto 1: Urážení se - častý jev v dětství. Dítě se urazí a nafoukne se. Starostlivá matka pak nevydrží a dá dítěti jeho předmět touhy.

Gesto 2: Mlčení - některé matky mají mlčení jako způsob trestu. Říkají: "Jsi zlobivý, tak s tebou nebudu mluvit, dokud se nepolepšíš." Dítě pak tento postup odkouká a uplatní jej na svého milovaného jako trest.

Gesto 3: Sexuální odmítání - pochází z domácího odmítání dobra. Dítě má něco rádo, a pokud udělá přestupek, je mu dobro odpíráno. Může jít o sledování večerníčku či o návštěvu cukrárny. V dospělosti pak jde pouze o aplikaci v dospělé formě.

Gesto 4: Vyčítání - zde zřejmě nemusím připomínat, jak se dítě naučilo tomuto do krve ryjícímu návyku. Výčitky nikdy nikoho nepřimějí, aby činil, co by měl činit. Výčitky jsou vzbuzováním strachu a viny a přinutí člověka činit požadované pouze chvilkově.

Gesto 5: Naschvály - znáte ty rodiče, kteří řičí na svého potomka: "Počkej, až budeš potřebovat, taky se na tebe vykašlu či taky ti udělám to samé, co ty mně!" Někteří rodiče si dokonce naschvál zlomí si ruku nebo předstírají srdeční slabost.

Gesto 6: Jed - slovo umí potěšit i ranit. Jako děti jste se doma naučili láskyplná slova rodičů, ale možná i jejich druhou sílu. Třeba na vás matka jedovatě křičela a vpouštěla vám do žil svůj jed, abyste se uklidnili a dělali, co potřebovala.

Gesto 7: Hysterie - děti nejsou ze své podstaty hysterické. Této vlastnosti se přiučí zase jenom doma. Vidí, jak matka řve na jejich otce a i když se její hysterie bojí, naučí se ji. V dospělosti aplikují naučené na chudáka partnera, seřvou ho a řádně mu připomenou, jak je špatný a co všechno nefunguje a nebylo doposud uděláno.

Gesto 8: Připomínání chyb - pro některé rodiče nejsou úspěchy dítěte nikdy dost. Požadují více a více a za metodu pro svůj požadavek zvolí připomínání chyb. Děcko doma nemá úniku a stále je pouze peskováno za své nedokonalosti. Přestože tuto praktiku nenávidí, začne ji uplatňovat později na svém partnerovi.

Gesto 9: Vztek - mnohé děti doma vztekem získávají, co potřebují a chtějí. Nepoučení rodiče nemají na jejich argumenty náladu a dají jim, co vyžadují. Když se přece jenom "zaseknou", nestačí se divit, jak se jejich miláček vzteká. Opět podlehnou a upevní v něm jeho nastavení.

Gesto 10: Uprošování - jsou děti s matkami v samoobsluze, jež jsou s to žadonit celý nákup. "Mami dej, mami dej, mami kup", "A proč ne, proč mi to nechceš koupit, řekni proč?" atd. Matky nemají konstantní systém ve výchově a děti svojí neporušenou asertivitou občas překonají jejich nařízení. A návyk je na světě. Pros a pros a pros a někdy to vyjde.

Zdroj: www.mujvztah.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zaručeně sbalit chlapa na celý život

Najít toho pravého muže pro život dnes není vůbec jednoduché. Přestože existuje celá řada možností pro seznámení, stále více lidí s tím má problémy. Někdy za...

Díky jídlu se můžete zamilovat i rozejít

Málokdo si uvědomuje, jak důležitou roli hraje jídlo v našem partnerském vztahu. Podle psychologů na jídle závisí i výsledek seznamování a dokonce může být...

Výběr článků

Načítám