Hlavní obsah

Gayové se nejčastěji rodí jako mladší bratři

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO

Pánové a chlapci, kteří mají starší bratry, v sobě nalézají homosexuální sklony daleko častěji než ostatní muži. Tvrdí to autoři nové studie, podle nichž je pravděpodobnost, že bude nejmladší sourozenec gay, neuvěřitelných třiatřicet procent.

Foto: Jan Francl
Článek

Studii, jejíž výsledky jsou více než překvapivé, se podrobilo 302 gayů a stejný počet heterosexuálů. "Každý třetí muž, který vyrůstá po boku staršího bratra, se může narodit jako gay," uvedl psycholog Ray Blanchard z torontského Centra pro závislosti a dušení zdraví.

Příčina neznámá

"Nedokážu si ale prozatím vysvětlit, proč to tak je. Žádný klíč k tomu, proč jsou muži se staršími bratry častěji gayové, neznám. Ze statistického hlediska je to ale tak," řekl psycholog, jehož závěry potvrzuje například také John Manning z Univerzity v Prestonu, který se věnoval podobnému výzkumu.

"Muži se staršími bratry jsou pro mě tou nejméně pochopitelnou skupinou, z níž homosexuálové vycházejí, kterou znám. Přesto to tak funguje," uvedl Manning, který ale jedno vysvětlení přece jen má. Tvrdí totiž, že vývoj druhorozeného nebo dalšího dítěte mohou ovlivnit změny v matčině děloze, způsobené péčí o již narozeného syna.

Reklama

Související témata:

Související články

Homosexualita se údajně nedá naučit

Britští psychologové přišli se špatnou zprávou pro odpůrce homosexuality. Poprvé totiž vědecky podložili předpoklady lékařů, že pohlavní orientace,...

Výběr článků

Načítám