Hlavní obsah

Fenomén přitažlivosti aneb Podle čeho posuzují muži atraktivitu žen

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přitažlivost je něco, co každého z nás pohání a zároveň nám svým způsobem pomáhá při utváření vztahů s opačným pohlavím. Jak taková přitažlivost ale ve skutečnosti funguje, a řídí se něčím? Na to se snažila odpovědět jedna z nedávných studií o mezilidských vztazích, která se zaměřila na muže a jejich volby.

Foto: Profimedia.cz

Přitažlivost je možná volbou okamžiku a vlastního vkusu, prý se na ní ale také podílí zakořeněný instinkt vlastního bezpečí a zajištění.

Článek

Holka „krev a mléko” s oblými tvary, nebo štíhlá krasavice? Jen dvě z možností, jaké typy žen se mužům líbí nebo je přitahují. Čím se ale pánové řídí? Je to jen první vizuální dojem, který je pohání v touze po určitém typu žen, nebo existuje ještě nějaký další proces, který jejich volbu nenápadně řídí?

Vizuální vjem je určitě podstatný a ne zrovna málo důležitý, jak ale tvrdí odborníci, v dané chvíli se muži rozhodují také podle toho, jak jsou zrovna najedení. Ano, čtete dobře - jídlo je tajnou podporou, která mužům napomáhá v rozhodování.

Smyslnějším ženám, především co se jejich vnad týče, dávají přednost muži, kteří prý mají hlad, nejsou bezprostředně syti nebo mají z hlediska svalové hmoty méně vyvinutou postavu. Vedle toho štíhlé ženy jsou více atraktivní pro muže, kteří jsou zasyceni, a také mají svalnatou postavu.

Evoluční instinkt v 21. století 

Vědci tvrdí, že tento specifický fenomén přitažlivosti je zakořeněn hluboko v minulosti a je součástí evolučního instinktu. Podle toho, jaký přístup k obživě mají muži jako jedinci, volí i svou partnerku, respektive je pro ně určitý typ přitažlivější.

Pro muže s drobnější postavou jsou přitažlivější ženy s bujnějším poprsím prý hlavně proto, že jejich vnady naznačují celkovou úroveň tukových zásob.

S podezřením, že ne všichni budou s takovým tvrzením souhlasit, rozhodli se odborníci dokázat svá tvrzení i v reálu. V rámci studie sehnali 124 mužů dobrovolníků, kterým předložili fotografie žen s různými tělesnými proporcemi. Necelá polovina mužů před prohlížením už zhruba šest hodin nejedla, zbytek byl bezprostředně po jídle.

Podle výsledků prý odborníci jasně dokázali, že pro hladovějící muže jsou mnohem atraktivnější ženy s bujnějšími tvary. „Je-li muž hladový, dává u ženy automaticky přednost o něco většímu hrudníku a celkově i rozměrnější postavě, než když je sytý. Podobný stav se prokázal i u žen,” uvedl pro Dailymail doktor Viren Swami z London’s University of Westminster.

„Je to jednoduché, jde v základu o zdroj přežití - potravu. Máte-li hlad, vybíráte tak někoho, kdo má přístup k tomuto zdroji. A k tomu vám pomůže vizuální hodnocení.”

Přitažlivost, hlad a hormony 

Podle profesora Garetha Lenga z Edinburgh University může být neznámou souvislostí mezi hladem a přitažlivostí také hormon oxytocin, produkovaný při porodu, kojení nebo také při milování.

Tento hormon lásky nejenže zvyšuje libido, ale také potlačuje hlad. Hlad (jídlo) a sex jsou dvě základní položky lidského života, které spolu ale vzájemně příliš nespolupracují. Když je tedy člověk hladový, jedná spíše podle instinktu přežití a sází tak na oblejší (mužnější) tvary u partnerky (partnera). Kdežto když je spokojený a nasycený, vybírá partnera či partnerku podle sexuální přitažlivosti, kde je naopak trend „být co nejštíhlejší”.

Odborníci v rámci studie poukázali i na fakt, že ženy s větším poprsím a boky byly velmi „populární” již v období ekonomické krize. Podle psychologického hodnocení takové dámy vykazovaly svými proporcemi schopnost a sílu odolat a vydržet i v těžkých časech.

Reklama

Související témata:

Související články

Co je na mužích nejpřitažlivější

Mnozí muži si myslí, že jejich atraktivitu udává péče o zevnějšek, finanční zajištěnost, případně charakter. Vše je ale mnohem složitější. Podle britských...

Výběr článků

Načítám