Hlavní obsah

Encyklopedie sexu - Líbání

Většina lidí považuje hodnoty a praktiky své vlastní kultury za všeobecně platné a jediné správné. Naopak mnohdy považují počínání příslušníků jiných kulturních etnik za podivné a často i zvrácené. Pro některé národy je právě takovou kuriozitou líbání, kterému se bude věnovat dnešní díl encyklopedie sexu.

Foto: Karel Bárta

Pro obyvatele Domova přebírá dres HC Plzeň 1929 z rukou kapitána Martina Straky ředitelka Ing. Kateřina Šimková.

Článek

Encyklopedie sexuálních rekordů G.L. Simmonse připomíná, že zvláštní zvyky mají například Eskymáci. Ti si totiž místo líbání na ústa třou nosy. To je ale něco, co ví skoro každý.

Největší odpůrci líbání

Naopak málokdo asi slyšel o zvycích příslušníků jihoamerického kmene Siriono, o kterých se zmiňují antropologové. Tento kmen neuznává líbání a dokonce ani stimulaci poprsí během předehry.

Nelíbají se ani příslušníci afrického kmene Tonga. Ti dokonce poté, co viděli Evropany, jak se líbají, prohlásili: "Podívejte se na ně. Jedí si navzájem sliny a špínu." Takový popis něčeho, co většinou bývá něžným kontaktem mezi milenci, se může zdát drsný, ale není to tak zcela nepravdivé. V puse je totiž daleko více choroboplodných zárodků než v zadku.

Nejdelší polibek

Výměny polibků mezi ženami a muži obvykle trvají pár sekund. Ty, které trvají minuty už jsou o trochu méně běžné a takové, co trvají hodiny, jsou poměrně pozoruhodné. Za nejdelší typ polibku považují sexuální experti tak zvanou "maraichinage", což je jev nazvaný podle Maraichanů, kteří bydlí v horských oblastech francouzského kraje Vendée.

Ti jsou zvyklí se líbat celé dlouhé hodiny. Milenci si vzájemně svými jazyky laskají a zkoumají ústní dutinu, a to jak hluboko to jen lze. Provozování takových technik bylo údajně velmi doporučováno jako prostředek k boji proti úbytku populace, protože se dá předpokládat, že během takové doby líbání nezůstane milenecký pár jenom u toho.

Líbáním proti nemocem stresu i stárnutí

Lidu Tonga se zdá nechutné vyměňovat si ve slinách špínu. Možná by tento africký kmen změnil názor, kdyby věděl, že je líbání specifickým druhem preventivního očkování, a to právě proto, že sliny obsahují tolik "špíny" - t.z. baktérií. Osmdesát procent z nich je společných všem lidem, dvacet je individuálních. Během výměny slin při polibku se bakterie přenášejí a ty cizí vyvolávají v organismu stav pohotovosti. Mobilizují imunitní systém, který poté začne produkovat protilátky.

Líbáním se dá zbavit i napětí. Při doteku úst a jazyků začne slinivka břišní produkovat větší množství inzulínu a vyděluje se více adrenalinu. Ve větším množství produkované neuropeptidy ničí kortizol, který má stres na svědomí. Pro uklidnění a zbavení se jej proto odborníci doporučují procítěné líbání po dobu nejméně tří minut.

Na polibku se podílí 38 obličejových svalů. Díky tomu se obličej lépe prokrvuje, což zpomaluje proces stárnutí. Líbání je dobré i pro zuby. Povzbuzuje totiž proces tvorby slin, které obsahují vápník a fosfor, mající pozitivní vliv na zubní sklovinu a zabraňující tvorbě zubního kazu.

Polibky jako recept na hubnutí

Dalšími blahodárnou vlastností polibků je například okysličování organismu. Během líbání se zvyšuje tlukot srdce, což je dobré pro krevní oběh, prokrvení a prokysličení organismu. Větší přísun kyslíku zajišťují i chvíle po polibku, protože člověk se nadechne během minuty vícekrát než obvykle.

Někteří dokonce tvrdí, že se intenzívním půlhodinovým líbáním dá spálit 1000 kJ, což znamená, že je to i poměrně příjemný způsob, jak zhubnout.

Příště: Sexuální hrátky

Reklama

Výběr článků

Načítám