Hlavní obsah

Dvanáct varovných signálů, které odhalí toxického partnera

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toxického člověka můžeme označit za novodobého upíra, který žije v naší blízkosti a nenápadně vysává energii. V mnoha případech jde o kamarádky nebo třeba kolegyně, avšak často se i z partnera může vyklubat ukázkový případ toxického člověka.

Foto: Profimedia.cz

Toxický vztah bývá plný nepříjemností.

Článek

Neexistuje přesná definice toxického vztahu, a tak je pro mnoho žen obtížné určit, zda je partner příležitostný morous, nebo už pomalu cení upírské zuby. Přesto podle vztahových terapeutek a sexuoložek existuje dvanáct varovných signálů, které toxického partnera mohou odhalit.

1. Zprávy posílá zřídka

Každou ženu potěší, když si partner vzpomene a čas od času jí pošle zprávu. Bohužel často se stává, že žena napíše jako první a na odpověď čeká klidně i několik hodin.

„Toxičtí partneři se necítí povinni vám odepsat, a tak odepíšou, až když mají chuť. To klidně trvá hodiny nebo dny,“ říká sexuoložka Emily Morseová pro Glamour. Zároveň dodává, že rychlou odpověď ze sebe vydolují teprve v momentě, kdy se zprávy přeměňují v sexting.

Pokud žijete s člověkem, který se vám během dne neozývá, na zprávy nereaguje a napíše vám jen ve stavu nouze, pak buďte velmi obezřetná.

Najděte odvahu říct si o to, co potřebujete

Vztahy a sex

2. Nedovolí vám růst

Lidé se mění a je naprosto logické, že během vztahu objevujete nové koníčky a přátele. Právě proto je důležité, abyste měla partnera, který nejenže poroste s vámi, ale především vás bude podporovat.

„Toxické vztahy jsou takové, ve kterých se partner cítí být ohrožen vašimi koníčky a zájmy. Zároveň vám může nařídit, abyste zálibu nedělala či se s určitým člověkem nevídala. Jednoduše vás přinutí, abyste si vybrala mezi ním a někým (něčím) jiným. Ultimáta jsou jasným důkazem toxického vztahu,“ vysvětluje vztahová terapeutka Megan Flemingová.

Několik rad, jak přestat hledět na ostatní a začít se mít ráda

Zdraví

3. Vylívá si na vás zlost

Každý den není posvícení, a tak je jasné, že i partner občas nemá dobrou náladu. Takové chvíle ale rozhodně nejsou záminkou k tomu, aby si partner vylíval zlost na vás. Výčitky, obviňování a vytvoření pocitu, že za všechny problémy světa můžete vy, patří mezi příznaky toxického vztahu.

Srovnávání partnera s jinými se nemusí vyplatit

Vztahy a sex

4. Jak důležitý je sex?

Některé páry si užívají sex několikrát do týdne, jiné párkrát do měsíce. Nikde není psáno, kolik sexu je ideální, a tak bychom v intimní sféře měli dělat kompromis, který bude vyhovovat oběma partnerům.

„Zdravé vztahy respektují, že každý člověk má jinou sexuální touhu, a tak partneři spolupracují, aby obě strany byly spokojené,“ říká Flemingová. Toxičtí partneři sex natolik vymáhají, až vám to nemusí být příjemné.

Pět důvodů, proč už neprožíváte výbušný sex jako na začátku vztahu

Vztahy a sex

5. Vždy mají pravdu

Hádky jsou přirozenou součástí vztahu. Pokud ale žijete s člověkem, který vás doopravdy miluje, pak je hádek nejen méně, ale především z nich vyústí konstruktivní řešení problému.

Milující muž sice chce říci svůj názor, ale zároveň dokáže slevit z nároků a udělat kompromis. V toxickém vztahu ale hádky nabírají na obrátkách a jejich konec je mnohdy v nedohlednu. Navíc názor toxického partnera je natolik svatý, že ani tisíc opačných argumentů ho nedokáže zlomit.

Jak se ubránit každodenním útokům lží

Vztahy a sex

6. Nechce převzít odpovědnost

Udělat přešlap je lidské, avšak stejně lidské je, když si člověk vinu uvědomí a náležitě se omluví. Ve vztahu s toxickým člověkem se omluv nikdy nedočkáte, neboť „on za nic nemůže“.

„Pokud jste ve zdravém vztahu, pak je naprosto normální, že každý z vás přebírá odpovědnost za své činy,“ vysvětluje Flemingová a dodává, že dalším znakem toxického partnera je, že pokaždé musí mít poslední slovo.

Jak se omluvit, aby vám to druhý uvěřil

Vztahy a sex

7. Soutěží s vámi

Byla jste včera s kamarádkami dlouho venku? Pak váš toxický partner vyrazí dnes a zdrží se nejméně o hodinu déle než vy! Jakmile se vztah promění v soutěž, nemůže to nikdy skončit dobře.

Toxičtí lidé rádi soutěží a především rádi vyhrávají. Připravte se na to, že soužití s takovým člověkem se nese v nenápadném počítání dobrých a špatných skutků a následných odplatách.

Sedm nejčastějších chyb, kvůli kterým se nám rozpadají vztahy

Vztahy a sex

8. Dělá z vás hlupáka

Jedním z důkazů zdravého vztahu je, že se před partnerem cítíte sama sebou. Nebojíte se mu říci největší tajemství i nejšílenější tužby. Vždyť vás miluje, a tak není prostor pro stydlivost nebo strach.

Naopak toxický člověk přímo čeká na citlivé informace, které následně využije proti vám. Opravdu chcete žít po boku muže, který vás nerespektuje?

Pět kroků, jak skoncovat se závislostí na partnerovi

Vztahy a sex

9. Vyhrožuje rozchodem

Nejmocnější zbraň toxického partnera? Jednoznačně výhružka rozchodem! Toxičtí lidé ji používají při hádce i sebemenším konfliktu, a tak následně žijete v permanentním strachu, že se nad vztahem stahují temná mračna. Nenechte se podobnými výhružkami zahnat do kouta a raději bojujte za své názory.

A dost aneb Kdy je lepší vztah opustit

Vztahy a sex

10. Volí nevhodná pojmenování

Zkuste se zamyslet nad tím, jak vás partner oslovuje. Vybavují se vám hezká jména? Pak máte vyhráno. V opačném případě hrozí, že žijete s toxickým mužem, který si vás neváží. Sprostá jména, urážlivé označování nebo třeba ironická pojmenování jsou nejen známkou toxičnosti, ale především důkazem, že si vás partner neváží.

Když se člověk stane obětí verbálního teroru

Vztahy a sex

11. Ignoruje vaši rodinu

Možná vás to překvapí, ale jedním ze signálu toxického vztahu je, že partner ignoruje vaši rodinu.

„Jedovatý člověk se o vaši rodinu nezajímá, místo toho tráví čas na telefonu nebo si stěžuje. Na otázky vaší rodiny odpovídá rychle a mnohdy jednoslovně, a také si nedělá práci s tím, aby vymýšlel vlastní otázky. Zároveň vás dokáže před příbuznými shodit,“ tvrdí lékařka Morseová.

Pokud partner rodinu alespoň trochu respektuje a nevymýšlí způsoby, jak se vyhnout rodinnému setkání, pak žijete ve zdravém vztahu.

Naučit se říkat ne je v dnešní době nutností

Zdraví

12. Utíká z boje

Partner, který během hádky zmizí a přijde druhý den ráno, rozhodně nepatří mezi lidi, kteří vykazují známky spolehlivosti. A ruku na srdce, chcete žít s někým, kdo nedokáže čelit boji a raději stráví večer s kamarády v hospodě?

Reklama

Související témata:

Související články

Premenstruační syndrom jako zabiják vztahů

Únava, nadýmání, bolesti hlavy i podbřišku či podrážděnost. To je jenom malý výčet symptomů, které jsou spjaty s premenstruačním syndromem (PMS). Není tedy...

Výběr článků

Načítám