Hlavní obsah

Dvanáct hlavních důvodů, proč spolu partneři nespí

Novinky, Zuzana Musálková

Udržet vášeň v dlouhodobém vztahu je těžké samo o sobě. Někdy této snaze nepřejí ani životní okolnosti. Americký novinář Michael Castleman dal dohromady výsledky několika respektovaných studií o sexuálním životě párů. Na základě výpovědí 6785 Američanů, kteří se na výzkumech podíleli, označil nejčastější důvody, které nepřejí chuti na sex s partnerem. Podívejte se s námi, jaké to jsou.

Foto: Profimedia.cz

Udržet vášeň v dlouhodobém vztahu je velmi těžké.

Článek

1. Období vztahu

Po žhavém období, které trvá šest měsíců až jeden rok, frekvence sexuálních styků téměř vždy klesne. Nezáleží na tom, v kolika letech se dáte s partnerem dohromady, toto pravidlo platí pro všechny věkové skupiny.

2. Věk

Asi není překvapivé, že s přibývajícími roky oběma pohlavím apetit klesá.

3. Celková kvalita vztahu

Intimita v ložnici většinou kopíruje jiné faktory, které ovlivňují stav vztahu. Pokud vše v jiných oblastech klape, zvýší se i četnost chvilek strávených v posteli. Naopak je tomu v nelehkých obdobích, kdy lidé nemají na intimnosti tolik chuť.

Na druhou stranu četnost sexuálních styků se liší pár od páru. I některé šťastné páry v průzkumech uváděly, že spolu intimně nežijí vůbec, jiní lidé si na intimitu našli čas i několikrát týdně. Četnost pohlavních styků lidí, kteří ve vztahu nebyli spokojeni, se také velmi lišila.

4. Nevěra

Sexuální život v páru negativně ovlivní i nevěra - ať už se jedná o tolerovanou, odhalenou, nebo skrytou. Na druhou stranu podvádějící zažívá více sexu než dřív.

5. Zdraví

Krátkodobé i dlouhodobé nemoci snižují chuť na intimní chvíle.

6. Vzdělání

Lidé bez středoškolského diplomu mají zpravidla méně sexu. Četnost společně strávených intimních chvilek se zvedá se středoškolským a bakalářským diplomem. S vyšším vzděláním, než je bakalář, apetit zpravidla klesá.

7. Víra

Silně věřící lidé, kteří považují rekreační sex za hřích, se kratochvíli věnují mnohem méně než ti, pro které je koncept užívání si v posteli akceptovatelný a bezproblémový.

8. Typ partnerského soužití

Monogamní nesezdané páry mají v porovnání s manželskými páry více sexu.

9. Těhotenství

Nemá jednoznačný vliv. Během prvních dvou trimestrů se potřeba některých žen na sexuální uspokojení zvýší, u jiných sníží a některé mají stejné potřeby jako obvykle. Ve třetím trimestru se sexuální touha rapidně ochladí.

10. Děti

To, že spolu partneři mající malé děti nespí, je mýtus. Pravda je to pouze u některých dvojic.

11. Sdílená starost o domácnost

Ženy dnes tráví mnoho času v práci mimo domov, více mužů se tak začalo podílet na péči o domácnost. Sociální vědci předpovídali, že nová situace povede k četnějším sexuálním stykům mezi partnery, ale spletli se. Naopak v domácnostech, kde si partneři dělí domácí péči, se intimitě věnují méně.

12. Individuální rozdíly

Podle výzkumného týmu z univerzity Brighama Younga v americkém Utahu všechny výše uvedené důvody tvoří pouze dvacet procent faktorů, které ovlivňují intimní život párů.

Žádný člověk není úplně identický, stejně tak jeho intimní potřeby. Sexualita je u každého individuální, stejně jako třeba preference v jídelníčku. Například někteří lidé milují játra, jiní je nemohou ani cítit. Stejně tak jeden z partnerů chce sex méně nebo jiným způsobem než ten druhý. Bohužel, je to velmi častý důvod, který zažehne hlubší konflikt a dlouhodobé neporozumění si.

Reklama

Související témata:

Související články

Co dělat, když už vás partner nepřitahuje

V počáteční fázi vztahu bývá přitažlivost a sex na prvním místě. S léty se sice priority mění, ale přesto by intimní život měl hrát v tom partnerském důležitou...

Výběr článků

Načítám