Hlavní obsah

Droga kata zlepšuje mužskou plodnost

LONDÝN

Britští vědci zjistili, že kata jedlá, kterou muslimové používají místo zakázaného alkoholu, má pozitivní účinek na plodnost mužů. Listy katy obsahují látky, které spermiím dodávají průbojnost. Ty pak mají větší šanci oplodnit vajíčko.

Foto: Marek Bača

Sněžení poslední dnů přineslo do Velkých Karlovic dobré podmínky pro běžkování. Na snímku sobotní stav ve stopě mezi hotely Lanterna a Galik.

Článek

Keř je z čeledi jesencovitých a pěstuje se ve východní Africe a na Arabském poloostrově. Kata byla v minulosti známá tím, že po rozžvýkání vyvolává euforii.

Stimulující látkou je kathinon, který není příliš stabilní a rozpadá se na kathin a norefedrin. Tyto látky patří k chemikáliím skupiny PPA, které mají podobné účinky i složení jako amfetamin či adrenalin.

Kata bude možná jednou na předpis

Londýnští vědci z Královské koleje v čele s Lynn Fraserovou vyzkoušeli účinky PPA na spermie, které sledovali ve vývojové fázi, při níž jsou schopné oplodnit vajíčko.

Kathin zvýšil počet spermií se schopností oplodňovat, Fraserová však zdůraznila, že by nikomu nedoporučila listy katy žvýkat.

Vědci se totiž domnívají, že by kata jednou mohla být předepisována neplodným párům. Přípravky s přiměřenou dávkou stimulující látky by tak mohly být dostupné v lékárnách.

Reklama

Související témata:

Související články

Vesmírné lety ohrožují sexualitu mužů

Kosmonauti, kteří se vydají na misi na Mars, se podle odborníků budou potýkat s problémy s plodností. Na úterní lékařské konferenci, která se zabývala následky...

Výběr článků

Načítám