Hlavní obsah

Dovolená bez hádek? Jde to

Novinky, das

Většina lidí se těší dlouhé měsíce na dovolenou s tím, že si odpočine od práce a získá novou energii. Jenže realita bývá často jiná. V okamžiku, kdy se toužebně očekávaná doba přiblíží, začnou pracovat nervy a z pohodových chvil se rázem stane peklo.

Foto: Profimedia.cz

Dovolená je pro každý vztah svým způsobem ukazatelem jeho kvality.

Článek

Je v podstatě jedno, jakým dopravním prostředkem se na dovolenou vydáte, vždy je to nápor na psychiku. Stresující je mnohdy už jen představa toho, že člověk někam pojede a vše se vystupňuje přípravami na cestu.

Proto je nutné udělat několik opatření již před samotnou cestou. Jednak rozložit si přípravy na cestu na několik dní před samotným odjezdem. Nenechávat nic na poslední chvíli a předejít tak tomu, aby se v den cesty muselo cokoliv důležitého ještě řešit.

Ponorka už po prvních pár dnech

Ačkoliv spolu partneři několik let žijí, neznamená to, že jsou zvyklí spolu trávit čas 24 hodin denně. Obvykle se tak děje maximálně o víkendech. Jinak mají každý svou práci a obvykle i koníčky a kamarády. Jakmile tedy vyrazí na dovolenou, jsou neustále spolu od rána do večera a k tomu obvykle v jednom pokoji, odkud není kam utéct. Pak to může začít mezi nimi vřít. Najednou řeší naprosté maličkosti, které by jinak přešili.

Vše může zhoršit i to, pokud partneři mají mezi sebou nevyřešené spory. Šance na nejrůznější hádky a stres se tak znásobují. Napětí a nervozitu dokážou umocnit i děti, které se začnou s rodiči nudit a vyžadují více zájmu.

Řešením v těchto situacích je vymezit si prostor jen pro sebe. Alespoň během dne si nalézt aktivitu, kde by partneři byli jeden bez druhého a mohli tak alespoň na chvíli vydechnout. U dětí je lepší těmto problémům předcházet, například volbou hotelu s animačním programem, tak aby i děti měly během dne aktivity bez rodičů. Pokud nic takového poblíž není, pak je dobré zkusit vyhledat podobnou rodinu se stejně starými dětmi, tak aby jednoduše děti měly kamarády.

Dovolená s workoholikem

Problémy nastávají i v okamžicích, kdy se jeden z partnerů nedokáže odpoutat od práce. Zvlášť když před odjezdem nestihl vše, co potřeboval, anebo si není jistý svou pozicí ve firmě. Tento stres pak obvykle přesouvají na své nejbližší. Zbytečně se pak hádají s partnerkou, jsou nepříjemní na děti a polykají nejrůznější léky či se od rána do večera opíjejí. Prožít s nimi pohodovou dovolenou je docela složité, ne-li nemožné.

Další nepříjemnosti vznikají s lidmi, kteří si připadají nepostradatelní a na dovolené neustále vše organizují. Podle psychologů je nejlepší tyto lidi zaměstnat, ať už zorganizováním denního či večerního programu či výletu apod. Je nutné je pak velmi chválit, tak aby neměli čas komandovat ostatní.

Dovolená jako zkouška vztahu

„Dovolená je pro každý vztah svým způsobem ukazatelem jeho kvality. Pokud je partnerský vztah funkční, oba partneři se snaží spolu trávit co nejvíce času, a také se na společné prožitky těší. Zvládnutí společné dovolené lze pak i považovat za ukazatel, zda jsou mladí vůbec schopni vychovávat dítě a jsou odolní vůči stresu. Pokud se na dovolené s partnerem dohadují, neumí se shodnout v základních věcech, nebude takový vztah fungovat ani v normálním životě, natož ve stresové situaci,“ upozorňuje koučka Lenka Černá ze Školy pro ženy.

Někteří psychologové doporučují dvě třetiny volna trávit společně s partnerem a jednu třetinu odděleně, a to výhradně podle vlastních představ. Pokud by totiž partneři trávili svůj volný čas jenom odděleně, nebyla by to příliš dobrá známka o funkčnosti vztahu.

Vše je tedy jen a jen o kompromisu. „Pokud jsou partneři natolik rozdílní, mají odlišné povahy i koníčky, pak je lepší, když jedou na dovolenou každý zvlášť. Jedině tak předejdou neustálým dohadům a šarvátkám a po dovolené se oba vrátí spokojení a plní zážitků,” dodává Hanka Průšová ze serveru mujvztah.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Co všechno lze reklamovat u zkažené dovolené

Zpožděný nebo zrušený let, ztracené zavazadlo či ubytování v hotelu neodpovídající tomu, co jste si zaplatili. To a mnohé další vám může zkazit vaši dovolenou....

Výběr článků

Načítám