Hlavní obsah

Do boje s akné vyrazili lékaři s laserem

Novinky, Korzo/Plus
LONDÝN

Ženám a mužům, kteří se i po skončení puberty trápí s akné, by mohlo pomoci kosmetické centrum vybavené speciálním laserem. Stačí přitom jediné léčebné ozáření a do tří měsíců akné zmizí navždy.

Foto: Anna Čelouchová

Zámek Mníšek pod Brdy žije kouzelným životem i po setmění. 31. srpna se těšte na speciální Hradozámeckou noc.

Článek

Doktor Tony Chu z londýnské Mammersmith Hospital vyzkoušel laserovou metodu PDL na třiceti pacientech. Do tří měsíců u všech zaznamenal výrazné zlepšení a vymizení příznaků. Pro srovnání použili lékaři u druhé skupiny pacientů placebo efekt, který dle předpokladu vůbec neúčinkoval.

Zmizí i jizvičky

"Naše výsledky naznačují, že tento typ laserové léčby by mohl být využíván jako nový terapeutický postup. Účinný by mohl být přitom jak na rozvinuté akné, tak rovněž na jizvičky, které akné způsobuje," sdělil doktor Chu.

Anketa na konci článku
Trápí vás akné i v dospělosti?

Laser je levnější

"Možnost využít laseru při léčbě akné je velmi důležitá také z ekonomického hlediska. V medicíně vždy vítáme, když se při léčení nemusejí používat drahá léčiva. Laserová metoda je navíc, jak se zdá, velmi účinná. Většina pacientů se však dodnes laseru bojí a raději polykají kvanta antibiotik. Ještě budeme muset hodně pokročit s osvětou," míní kolega doktora Chu, profesor Guy Webster z Jeffersonovy lékařské fakulty.

Podle odborníků bude laserová metoda využívána jako hlavní i vedlejší léčebná metoda v kombinaci s jinými terapeutickými postupy.

Anketa

Trápí vás akné i v dospělosti?
Ano
92 %
Ne
8 %
Celkem hlasovalo 525 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Akné rozbíjí vztah Diazové a Timberlaka

Milostné dobrodružství mezi Justinem Timberlakem a filmovou kráskou Cameron Diazovou zažívá první bouři. Důvod? Cameron je posedlá svojí vizáží, kterou...

Výběr článků

Načítám