Hlavní obsah

Děti si u babičky odpočinou od rodičů

Právo, Petr Klíma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Mezi rodiči a prarodiči vypuknou někdy konflikty nebo i vášnivé hádky kvůli výchově dětí. Příčinou nejsou jen různé názory na to, jak vychovávat. Někdy jde také o nepochopení skutečnosti, že rodiče a prarodiče mají rozdílné role.

Foto: Vratislav Konečný

Cuketové placičky se sedmikráskovomaceškovou oblohou z penzionu Kovárna

Článek

Úloha prarodičů se trochu mění s dobou. Kdysi bývalo běžné, že u nich vnoučata trávila část prázdnin a někdy dokonce celé jarní nebo letní prázdniny. Dnes je všechno trochu jinak. Babičky i dědové bývají podstatně mladší a většinou ještě zaměstnaní.

Jedno však zůstalo. Většina dětí se k nim těší. Nejspíš proto, že u nich nacházejí to, co je pro ně doma mnohem vzácnější - klid a pohoda.

Zdravá role prarodičů

  • prarodiče mají čas na starosti vnoučat, 
  • skoro do ničeho je nenutí a dokonce i na televizi je nechají koukat déle,
  • děti si k nim odcházejí odpočinout od rodičů a svých povinností,
  • děda s babičkou si jich často užívají víc než vlastních dětí,
  • prarodiče už vědí, co stojí za rozčilování a co ne.

Zbytečné hádky

Někteří otcové a matky to ale takhle nechápou. Naopak. Vyčítají dědečkovi a babičce, že děti rozmazlují a kazí. Někdy mezi nimi dokonce dojde ke konfliktu. Řada rodičů se pak návštěvy u prarodičů snaží omezit nebo dokonce zakázat.

To je samozřejmě škoda. Je třeba se s prarodiči dohodnout na minimálních pravidlech hry, která děti dodržovat musí.

Když ztratí kontakt s vnoučaty kvůli rozvodu rodičů, přijdou o spousty hezkých zážitků nejen děti, ale i děda s babičkou. Je to podobná situace, jako když matka brání po rozvodu dětem, aby se vídaly s vlastním otcem.

V nepřirozené roli matek

Advokátka si nedovedla představit, jak by zvládala péči o děti a domácnost bez pomoci své matky, která pro ně chodila do školy, vodila je do kroužků a dělala s nimi úkoly.

Ale také chodila s dědou na třídní schůzky a školní besídky, někdy vypravovala děti i na výlety nebo na tábory. Když měla vnoučata nějaký problém, obracela se daleko častěji na ni než na matku. Té to nebylo příjemné, ale co mohla dělat.

Střet generací

  • záludné je, když babička s dědou začnou nahrazovat rodiče, kteří tráví příliš mnoho času v práci,
  • některé matky si nedovedou představit chod domácnosti bez jejich pomoci,
  • často na prarodiče přenášejí své úkoly nebo povinnosti. Některé věci má ale dítě zažívat se svými rodiči,
  • jiný výchovný styl prarodičů přestává být příjemným oddechem nebo zpestřením, které je možné tolerovat,
  • prarodiče neúměrně začínají zasahovat do chodu rodiny,
  • stoupá riziko střetu různých generačních názorů.

Z potěšení a zábavy povinnost i dřina

Starší lidé mají nejen právo víc odpočívat, ale obvykle to i více potřebují. Proto by jejich pomoc měla zůstat skutečně jen pomocí. Přesněji řečeno: musí být pouhým doplňkem.

Stejně jako by chvíle s vnoučaty měly zůstat především potěšením a zábavou, kterou nebude narušovat přemíra povinností a starostí. Třeba s úkoly a s přípravou do školy. Toho si děda s babičkou užili jako rodiče s vlastními dětmi až dost.

Už k babičce nechci

Pokud mladá rodina začne na prarodiče přesouvat příliš povinností a přetěžovat je, hrozí, že návštěvy u babičky a dědečka přestanou mít pro děti tu kouzelnou, bezstarostnou atmosféru. Unavená babička totiž začne být úzkostná a nervózní. Když bude muset spěchat, aby všechno stihla, začne děti okřikovat a daleko víc nařizovat nebo i trestat.

Spoléháte na sebe nebo prarodiče?

1. Děti vyzvedává ze školky nebo ze školy hlavně babička.

2. Vůbec nevím, co se ve škole učí, úkoly jsem s nimi nedělal(a) alespoň půl roku.

3. Volný čas spolu s dětmi trávíme hlavně o víkendu, někdy ani to ne.

4. Vadí mi, jak zasahují prarodiče do chodu mé domácnosti.

5. Často se s babičkou hádám o výchovu dětí.

Pokud jste nejméně na tři otázky odpověděli ano, je čas přehodnotit roli prarodičů ve vaší rodině. Začněte se svým dětem víc věnovat - pročistí se tím i vztahy se starší generací.

Snadno se pak může stát, že předpubertální vnuk jednoho den prohlásí, že k babičce už nechce. A to jen proto, že rodiče neznali míru a zneužili samozřejmé ochoty svých rodičů pomoci.

Reklama

Související články

Jak vychovat dítě bez mindráků

Než vás pustí za volant, musíte získat řidičák. Děti však může vychovávat kdokoliv, a nemusí o tom nic vědět. Navíc chce skoro každý, aby jeho děti byly aspoň...

Výchova jedináčka má svá úskalí

Rozhodnutí manželů o tom, kolik budou mít dětí, souvisí s řadou faktorů a pramálo je ovlivní pedagogická či psychologická propaganda zdůrazňující výchovné...

Co dělat, když dítě začne krást

Poměrně dost rodičů přichází do psychologických poraden kvůli tomu, že jejich dítě něco ukradlo. Je však potřeba zdůraznit: není krádež jako krádež. Podstatný...

Výběr článků

Načítám