Hlavní obsah

Děti, které často sledují televizi, špatně čtou

– USA

Nadměrné sledování televize může způsobovat potíže se čtením, tvrdí američtí vědci. Děti, které žijí v prostředí, kde je velkou část dne zapnutá televize, mají se čtením velké potíže nebo číst vůbec neumí.

Foto: Jana Bečková

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi.

Článek

Z čerstvé americké studie vyplývá, že celá třetina ratolestí žije v domácnostech, kde televize běží po celý den takřka nepřetržitě. "Sledování televize není pro děti přínosná činnost," poznamenal lékař Henry Shapiro, vedoucí Americké pediatrické akademie a dodal, že dalece vhodnější je, když rodiče dětem čtou nebo si s nimi hrají.

Obrazovka versus kniha

"Koukat se na televizi, a navíc bez rodičů, dítě nijak neobohacuje," dodal Shapiro. Naopak prý snižuje schopnost naučit se správně číst. Dětí, které se často dívají na televizi a mají problémy se čtením, je dvakrát více než dětí, které u obrazovky tráví jen minimum času a problémy se čtením nemají.

Vědci dále zjistili, že malí Američané tráví přibližně dvě a půl hodiny denně u televize či počítače a hraním videoher. Tento čas je asi třikrát vyšší než doba, kterou děti stráví čtením či poslechem vyprávěných pohádek. Knihám se věnují pouze čtyřicet devět minut denně.

Anketa na konci článku
Kolik hodin denně strávíte u televize?

Dívky tráví na počítači méně času než chlapci

Ve studii se rovněž uvádí, že celá třetina amerických dětí má vlastní televizor ve svém pokoji. Více než čtvrtina dětí ve věku od čtyř do šesti let používají počítač, a to přibližně jednu hodinu denně. Počítačům holdují více chlapci než děvčata. Jejich rodičům nepřipadá, že by obrazovka mohla být pro jejich potomky nebezpečná, a nepřipouští si, že je obírá o možnost věnovat se třeba právě čtení.

Televize udržuje děti v bezpečí

Navzdory neblahým následkům televize na děti vidí Shapiro v jejím nadměrném sledování jednu výhodu: "Děti jsou alespoň doma a v bezpečí, ale na druhou stranu jim hrozí obezita z nedostatku pohybu a častého přísunu jídla."

Anketa

Kolik hodin denně strávíte sledováním televize?
Jednu hodinu
37,5 %
Dvě hodiny
20,7 %
Tři hodiny
26,9 %
Více
14,9 %
Celkem hlasovalo 208 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodina ovlivňuje dítě víc než televize

Ovlivňuje televize negativně psychiku mládeže a dětí? Její odpůrci tvrdí, že ano. Snášejí pro to řadu důkazů. Včetně několika seriózních výzkumů. Jiná skupina...

Chcete prožít život lépe? Vypněte televizor!

Nejlepším způsobem, jak prožít život co nejlépe, je vypnout televizor a podělit se s ostatními o všechno, co člověk má. Jak ujišťuje americký lékař Hunter...

Výběr článků

Načítám