Hlavní obsah

Deník zasloužilého otce - Lokni si Kubíka

Novinky, Robert Fajman

Napájíte své dítko také populárním pitíčkem z úhledných skleněných lahviček a chlapeček či holčička se vybarvují více a více do mrkvova?

Článek

Když byla Bětka malinká, kupovali jsme jí malinké skleničky ovocných džusíků od Hami a Hippu. To bylo poté, co sama usoudila, že mateřský zdroj mléka už jí dostatečně posloužil a je čas pro změnu a kojení dostalo ze dne na den výpověď. V devátém měsíci. Takový značkový lok se ale po čase dost prodraží i když ředíte. Podlehli jsme proto bez odporu vysmátému medvědovi z reklamy v naší zelenině a přechod na fenomén jménem Kubík byl vykonán. Žádná "éčka", obsah bezproblémový, cena dost lidová, barva a vůně mírně jedovatá, ale pijí to skoro všechny děti a žijí, zdá se, tak proč ne my? He?

Kyselina citrónová, vitamin C, aroma, glukózo-fruktózový sirup, 49% podíl ovoce a zeleniny. Fajn. Nedávno mě ale jedna mamina nasadila chrobáka do hlavy. Prý by to dětem raději nedávala, páč četla kdesi ne úplně lichotivé testy a ani jejich doktorka není fanynkou v Polsku vyráběného moku a tak podobně. Dokonce prý proběhla i nějaká soudní kauza ohledně složení a nedopadlo to úplně růžově.

Nenípal bych se v tom, nebýt faktu, že zrovna s tímhle sytě oranžovým nápojem má asi zkušenost každá druhá mamina či tatík, možná i první. Mě jako dospělákovi přijde chuťově vyloženě odporný a dobrovolně bych jím žízeň nehasil. Bětce ovšem zjevně chutnal a chutná dodnes. Samozřejmě ředěný, čistý je poněkud, ehm, hutný. I tak si na něj vypěstovala solidní závislost a po jistou dobu odmítala cokoliv jiného. A závislost není dobrá skoro v jakékoliv podobě.

Logicky si jeden řekne, že kontrola podobných výrobků jistě zaručuje, že jsou "košer" víc než cokoliv jiného. Sakra, když ne tohle, co by pak mělo být "zdravé"? Nějaké definitivní rozbory složení a prospěšnosti či škodlivosti jsem sám neměl tu čest vidět, vařím z vody, to podotýkám.

Jedna dětská doktorka vám ho doporučí, druhá před ním varuje - jako se vším pro děti. Zajímalo by mě, nakolik je dobré ho pít denně jako tomu bylo u naší Bětky.

Jako mimčo po něm nabrala díky karotenu tak mrkvovou barvu, zejména v obličeji, že babička to jen těžko vydýchávala a stále nás upozorňovala na nebezpečí "přemrkvování"... Po čase vypadala opálená jak po dlouhodobém pobytu v tropech a to jsme nevystrčili paty z Prahy.

Pokud vím, karotenem se předávkovat nedá, ale je-li pro organismus to pravé ořechové, totiž mrkvové, lít do sebe dva Kubíky denně, nevím. Trochu mě odrazuje právě ona extrémně intenzivní "vůně" a barva, která dle deklarovaného složení je přírodní, ale rozhodně na to nevypadá...

Holka je zdravá a poté, co jsme najeli na normální 100% "dospělácké" džusy postupně ztratila barvu přerostlé mrkve (králíček z Medvídka Pú by z takové měl gigantickou radost) a nabrala přirozený odstín. Kubíka dáváme zřídka dodnes, pro zpestření.

Až budu velká, budu pít kolu a pivo, říká, protože právě tyhle dvě tekutiny vídá nejčastěji u úst lidí na ulici a v reklamách (a doma - tam spíše tu kolu, nedejte si přes 30 kostek cukru, že, kdepak já a lahváč...), tak to už snad raději ten Kubík...

Takže?

Reklama

Související témata:

Související články

Deník zasloužilého otce - Hollywood!

Co je to támhle za příšerně uřvanou holku, co sebou mlátí po podlaze v tramvaji?! Lidské mládě poměrně záhy zjistí, že rybník emocí je široký, hluboký,...

Výběr článků

Načítám