Hlavní obsah

Deník čerstvého otce - Dvě hodiny matkou

Novinky, Robert Fajman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Budu se opakovat. Opět budu blahořečit ženám - matkám a obdivovat jejich um a výdrž. Nemohu si pomoci.

Foto: Lucie Zikmundová

Nemocnice Mělník spustí 12. dubna nový kurz zaměřený na přípravu ke kojení. Nově provozuje také laktační poradnu, a to 24 hodin denně.

Článek

Zažil jsem relativně novou situaci. Obcházeli jsme s manželkou nějaké ty úřady a banky. To dokáže člověku zvednout náladu. Fronty, ochota až na půdu a tak dále. K tomu kočár s Alžbětkou.

Dvě hodiny podobných radovánek vás vycucnou, jak túra do hor. Když jsme konečně zabouchli dveře a octli se zpět v našem hnízdečku, manželka nakojila malou a bezvládně se svalila na postel.

Tady ji máš a na dvě hodiny mi dejte svátek, potřebuji se vyspat! Což nebyla nijak nepochopitelná idea - při pohledu na její kruhy pod očima.

Tak jsme mámu zavřeli v ložnici a zůstali ve dvou. Ne, že bych se dceři předtím nevěnoval, ale rozumějte, tohle bylo poprvé, co jsem ji dostal na starost jaksi 100%. Přeci jen je ještě maličká a povětšinu času u mámy.

Trvalo nějakých pět minut, než to v plýnce zabublalo a šli jsme přebalovat. To zvládneš, zavzdychla v polospánku manželka, viděl  jsi to tisíckrát (no, řekněme, že dvěstěkrát). První vlastnoruční přebalování, oj! Frc, frc, frc, utřít, nakrémovat, sucháč a je to. Jsem hrdý přebalovač.

Za dalších deset minut jsme si pro jistotu dali repete.

Zbytek času zabral pochod napříč bytem. Alžbětka ze všeho nejvíce miluje pohled na svět z výšky mé náruče. Má rozhled, větší než od mámy, která narostla proti mě přeci jen o nějakých třicet, pětatřicet centimetrů méně. V téhle poloze na bobku na mé levé ruce, s pravou pod zadečkem, by čučela klidně hodiny. Jak ji položím naležato či dokonce do postýlky, už se škaredí. Stačí k ní vztáhnou ruce a ihned se kahánek změní v rozzářený úsměv v předtuše vyhlídky. Mrška jedna vyčůraná.

Mám devadesát kilo a zahřeším si tvrdit, že nejsem úplná třasořitka.Po půl hodině už jsem ale začal pociťovat ruce přemýšlet, jak malou přemístit. Po další půlhodině už to byl uctivý obdiv nad  bicepsy matek. Jak to zvládáte celý den?

Spousta chlapů a bezdětných známých žije v domnění, jak je mateřství odpočinková věc. Ostatně už onen název - mateřská dovolená! Občas nějaké to kojení, většinu času mimčo prospí a tak má máma vlastně celý den pro sebe. Do práce nemusí - pohoda, dvacet.

Zase tě chytá fantas, co? Řekla by na to má babička! Jsou to občas galeje - krásné, o tom není sporu. Ale že by dovolená, to si dovolím oponovat. Označení čerstvého mateřského stavu coby dovolené, je asi stejně příznačné jako hranatá kulička.

Po hodině a půl Alžbětka usnula tvrdým miminkovským spánkem a já jí uložil. Tedy doufal jsem, že je tvrdý. Za pět minut se převalila, otevřela oči s výrazem odpočatého človíčka a byla nadobro vzhůru!

To už se ale vzbudila i máma a vzala si ji na kojení (které při nejlepší vůli není v mé moci) a uvolnila mi náruč.

Smekám, ženy - matky! Chodím sice tu a tam z práce hodně uplahočen a rád bych se na to na pár dní až týdnů vyprdl. Ovšem představa některých druhých z nás, že žena - matka si doma užívá havaje, zatímco muž těžce vydělává v robotě žluťásky, není na místě!

Reklama

Související témata:

Související články

Deník těhotného muže - Už každým dnem

Drahá Alžbětko, zatímco světové i naše TV si užívají přímý přenos války, jakoby šlo o hokejový zápas a ne zabíjení lidí (USA - Írák po první třetině 3:2...),...

Deník těhotného muže - Kočka

Náhodnému poutníkovi z jiných galaxií by se při letmém průzkumu lidských obydlí mohlo zdát, že to jsou lidé, kdo je opanují. Kdo je staví, platí, zařizují...

Deník čerstvého otce - Porod!

Když řeknu, že jsem dostal jako jediný ze třídy za jedna z maturity, jen proto, že jsem si vytáhl jedinou otázku, co jsem uměl, bude to znít jako obehraná...

Výběr článků

Načítám