Hlavní obsah

Dánské ženy chtějí proti válce bojovat odpíráním sexu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KODAŇ

Pod heslem "No Peace, No sex (bez míru žádný sex) se dánské herečky připojily k celosvětovému protestu divadel proti případné válce v Iráku.

Článek

Dánské účastnice vzaly podle zpravodajství BBC obsah předčítané protiválečné komedie Lysistrata starořeckého autora Aristofana naprosto doslova a vyzvaly všechny ženy, které s válkou nesouhlasí, aby odpíraly sex svým partnerům, pokud jsou pro válku.

"Paní Blairová, paní Bushová a paní Rasmussenová (manželka dánského premiéra) by neměly uléhat se svými manžely do společné postele, dokud budou trvat na válce," prohlásila dánská herečka Anne-Marie Helgerová.

Komická na této hře je skutečnost, že pro ženy znamená život bez sexu stejné strádání jako pro muže, ale ženy jsou schopny vyhlásit sexuální stávku kvůli svým zásadám," říká americká herečka Rhea Lemanová, která režírovala pondělní představení v dánském Christianshavnu.

Koordinátor Projektu Lysistrata Mark Greene připustil, že každá země má právo na vlastní interpretaci. "Dánsko je první země, kde interpretky přistoupily ke skutečnému sexuálnímu bojkotu. "Obecně ale výzvu omezujeme na paní Bushovou a paní Husajnovou," zavtipkoval Greene.

Série předčítání antické hry se v pondělí účastnilo 900 scén v 56 zemích, a stala se tak podle pořadatelů největší protestní akcí v dějinách divadla.

Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen je vedle britského premiéra Tonyho Blaira a španělského předsedy vlády Josého Maríi Aznara největším stoupencem tvrdé linie USA vůči Iráku mezi šéfy vlád zemí EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám