Hlavní obsah

Co dělat, když se partner začne chovat odtažitě

Novinky, bok

Vzájemná vášeň, přitažlivost a nutkání být milovanému partnerovi neustále nablízku postupem času téměř v každém vztahu pomalu opadává. I když se jeden z partnerů začne chovat poněkud odtažitě, mnohdy není třeba hledat za tím nic špatného. Proč se tak děje, a jak to lze řešit?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Máte poslední dobou pocit, že se k vám chová partner odtažitě, jako byste byla ta poslední osoba, na kterou by chtěl myslet? Než začnete vyšilovat a hledat za tím hororové scénáře, uvědomte si, že ne vždy musí takové chování znamenat nevěru nebo blížící se rozchod. Ve většině případů za tím totiž stojí méně závažné důvody, které se dají podle klinické psycholožky Ann Rosen Spectorové poměrně jednoduše řešit.

Jedním z těch častých bývá fakt, že partner potřebuje více prostoru sám pro sebe. Občas k tomu, aby se zamyslel nad tím, jestli se vztah ubírá správným směrem, často ale třeba jen proto, aby si oddechl nebo poseděl s kamarády. Ostatně to je věc, na kterou by se ve vztahu měli zaměřit oba partneři, i když se milují sebevíc.

Osobní prostor totiž dovoluje každému udržovat si vlastní osobnost a koneckonců i zdravé pouto mezi partnery - jinak hrozí závislost na druhém, což rozhodně zdravé není.

V moderní hektické době může být častým důvodem i nárůst pracovních povinností či jednoduše čas na jejich rozmyšlení nebo řešení. Tehdy je vhodné dát partnerovi najevo, že jste na jeho straně a jste ochotna si promluvit, pokud bude chtít.

Někdy je ale také bohužel podobné chování známkou toho, že dotyčný nechce řešit nastalé potíže ve vztahu a jednoduše čeká, až všechno přejde. V takové chvíli je nejlepší nečekat a s partnerem si o všem promluvit, zvláště pokud problémy ve vztahu vnímáte také.

Co raději nedělat

Podle Spectorové se dá jasně vypozorovat, že muži bývají „náladovější a odtažitější” častěji než ženy. A jelikož jsou jejich polovičky více empaticky naladěné, chtějí to pokaždé co nejrychleji vyřešit tím, že se začnou až nadměrně často vyptávat, co se děje a zda mohou pomoci.

To ale mnohdy vede spíše k tomu, že se muž uzavře ještě více. „Raději na něj netlačte a dopřejte mu prostor, rozhodně ho neobviňujte, že si vás málo všímá,” cituje odbornici server magazínu Women´s health.

Odbornice rovněž ženám radí, aby nepodřizovaly svůj život problémům partnera. „Žila jste svůj život i před vaším vztahem, žijte ho dál. Scházejte se s kamarádkami, jděte si zacvičit,” radí. Pokud se bude chtít partner s problémy podělit, věnujte mu čas, jinak se ale nepodbízejte.

Co pomůže situaci řešit snáz

Jak již bylo řečeno, není radno muže do něčeho nutit, jednoduchou nabídkou, že jste si všimla, že se něco děje, a ráda pomůžete, když bude chtít, ale rozhodně nic nezkazíte. Dáte najevo svůj zájem a zároveň ochotu dopřát partnerovi tolik času k řešení, kolik bude potřeba.

Pokud nabízenou pomoc nepřijme, ale situace bude stále přetrvávat, nebo se dokonce zhoršovat bez vyhlídek na zlepšení, je vhodné začít uvažovat o tom, jestli se vztah ubírá tím směrem, kterým chcete. Odborná pomoc například v poradně v tu chvíli může být tím, co do vztahu vnese nový pohled. A pokud i ta selže, je načase se rozhodnout, co se svým životem uděláte dál. Možná tentokrát budete vy ta, která se ze vztahu stáhne.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč je tak těžké opustit toxický vztah

Když se dva lidé zamilují, spoustu věcí nevidí. Jenže jakmile uplyne nějaká doba, začnou na povrch vyplouvat věci, které již nelze přehlížet a partneři by je...

A dost aneb Kdy je lepší vztah opustit

Žádný vztah není vždy zcela ideální. V každém se mohou objevit nejrůznější nedorozumění a problémy. Jsou ale věci, které nelze v žádném vztahu přehlížet ani...

Dobré vztahy jsou možné i po rozvodu

Rozvod mnoho lidí hodnotí jako jednu z nejbolestivějších a nejkomplikovanějších událostí svého života. Komunikace s bývalým partnerem se během něj často...

Výběr článků

Načítám