Hlavní obsah

Co dělat, když milování bolí

Novinky, Dana Sokolová

Sex patří k těm nejpříjemnějším stránkám života, ale jsou okamžiky, kdy i milování může bolet. Mezi nejčastější příčiny patří záněty v oblasti malé pánve nebo nedostatečná vlhkost pochvy. Někdy však za bolest může i psychika. V každém případě je dobré, aby ženy problém řešily.

Foto: Profimedia.cz

U sexuálně aktivních žen mohou bolest vyvolávat různé záněty.

Článek

Když opomeneme bolest při prvním pohlavním styku (při narušení panenské blány), pak existuje celá řada příčin, které ženě milování znepříjemňují.

V první řadě se jedná o nedostatečnou vlhkost, která ženy trápí, především jsou-li málo vzrušené, nebo v období těsně před menstruací, kdy se mění hladiny hormonů v krvi. Někdy za tento problém může i nárazový sex, opakované styky či používání kondomu a jiných antikoncepčních metod, které na podráždění poševní sliznice a nedostatečné vlhkosti mají svůj podíl.

"Mnoho párů v poslední době souloží nárazově – o dovolených, o víkendech. Páry také souloží kumulovaně. To znamená ne pravidelně dvakrát do týdne, ale například třikrát během víkendu a přes týden naopak vůbec. Pochva na takovýto „záběr“ není stavěná. Přirozené mikrobiologické prostředí se tak narušuje a může docházet ke vzniku kvasinkových onemocnění," vysvětluje Kateřina Hollá na serveru Sexualne.cz.

Obecně problémy s vlhkostí mají také starší ženy. Se zvyšujícím se věkem klesá hladina estrogenů, které mohou i za podrážděnou, svědící pochvu se ztenčenou stěnou.

Nepříjemné záněty

U sexuálně aktivních žen mohou bolest vyvolávat různé záněty, např. kvasinkové infekce, které navíc intenzivně svědí.  Mykózy vznikají nerovnováhou mikroorganismů žijících v pochvě. Za normálních podmínek přítomné kvasinky nedělají žádné potíže. Dojde-li však k jejich přemnožení, mohou způsobovat pálení, svědění, výtok.

Prevencí je udržovat optimální poševní prostředí – omezením cukrů, nošením bavlněného prádla, udržováním hygieny pomocí přípravků bez obsahu mýdla, které naopak obsahují kyselinu mléčnou či například olej z čajovníku australského.

Při vzniku onemocnění je třeba provést řádné vyšetření u gynekologa a dodržovat léčbu, kterou stanoví pro oba (všechny) sexuální partnery. Pokud není pochva zcela zahojená, bude styk bolestivý. Opět pomáhá dostatečná vlhkost. Vhodné je také například po dlouhodobější léčbě začínat pomalým vzrušováním.

Bolestivý sex může způsobovat i nemoc zvaná endometrióza, cysty na vaječnících či velké děložní myomy. Proto je tak důležité na problémy při milování upozornit i svého gynekologa.

Za bolestí může stát i strach či bolesti zad

Někdy za bolestí při sexu může stát psychický blok, který znemožní se při milování náležitě uvolnit. Jedná se o tzv. vaginismus - mimovolné stažení svalstva pochvy při zavedení penisu.

Psychických příčin může být mnoho: strach z nežádoucího otěhotnění, výčitky svědomí, že dělám něco špatného či nečistého, strach z bolesti, strach z ponížení, stud, nepříjemné či traumatické vzpomínky z jiného pohlavního styku či z jiné sexuální zkušenosti.

Sex může bolet i při problémech se zády a klouby. Zde lékaři obvykle doporučují nalézt takovou sexuální polohu, která je pro oba partnery příjemná a nebolestivá. Při onemocnění kolen a kyčlí je například nejvhodnější poloha na boku. U bolestí zad záleží především na oblasti postižených zad.

Problémy jsou od toho, aby se řešily

Každá žena by si měla uvědomit, že bolestivý sex je vždy řešitelný, jen je zapotřebí o problému otevřeně mluvit a to jak se svým sexuálním partnerem, tak se svým gynekologem či sexuologem.

Řešení celé situace pak může být velmi jednoduché. Někdy postačí prodloužit předehru, změnit polohu nebo techniku či začít používat poševní lubrikanty. Jindy je nutná farmakologická či chirurgická léčba. V každém případě se vyplatí s léčbou neotálet. Dlouhodobé potíže mohou zkomplikovat léčbu, ale i partnerský vztah a za to ty problémy skutečně nestojí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám