Hlavní obsah

Co dělat, když jste ve vztahu, ale líbí se vám někdo jiný

Novinky, Bohumila Kunertová

Milostné vztahy s sebou přinášejí nejedno dilema. Třeba to, že city mohou být vrtkavé. A to, že jste ve vztahu, automaticky neznamená, že se nemůžete zakoukat do někoho jiného. Taková situace navíc není vůbec ojedinělá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jeden z průzkumů provedených v roce 2016 zjistil, že až 50 procent lidí, kteří byli v době průzkumu ve vztahu, přiznalo romantické city i k někomu dalšímu. Každý pátý dospělý pak přiznal, že je zamilovaný do někoho jiného.

Řešení takové situace záleží na mnoha různých faktorech a rozhodně hned nemusí předznamenávat konec aktuálního vztahu. Jak se k celé situaci postavit a jak ji řešit?

Sebekriticky zhodnoťte, jak se cítíte ve stávajícím vztahu

Základem je zhodnotit, proč vůbec chováte city k někomu jinému než partnerovi. Tedy zhodnotit, jak na tom jste ve stávajícím vztahu.

„Než nad vztahem zlomíte hůl, zkuste nejprve zjistit, co vám v něm chybí a proberte to s partnerem. Třeba to uzná a poskytne vám to samé, co vás zaujalo u někoho jiného. Pak je problém vyřešen,” vysvětlila pro server Independent psycholožka Madeleine Mason-Roantreeová.

Když milujete víc lidí najednou

Vztahy a sex

Nepanikařte

Nacházíte-li se v láskyplném vztahu, a přesto zjistíte, že se vám začíná líbit někdo jiný, může to být důvod k obavám či nejistotě. Podobné pocity ale nejsou v mnoha případech vůbec potřeba.

„Předtím, než uděláte jakýkoli radikální krok, udělejte alespoň jeden zpátky. Je zcela normální si vedle sebe představovat někoho jiného, i když jste ve skutečnosti zcela spokojení,” vysvětluje vztahový kouč James Preece.

„Můžete být zcela šťastní, a i tak tajně fantazírovat o někom jiném, kdo se vám zdá atraktivní. Trocha fantazie nikomu neuškodí, pokud u ní zůstane.”

Určete si hranice 

Jak bylo výše uvedeno, fantazírování je neškodné. Alespoň tehdy, pokud si stanovíte hranice, přes které nepůjdete, dodává klinický psycholog Marc Hekster.

„Pokud ve vás tyto hranice vzbuzují úzkost, nebo máte pocit, že může vaše přitažlivost k jinému člověku vztah ohrozit, je důležité pochopit proč,” dodává.

Co ovlivňuje naše sklony k promiskuitě

Vztahy a sex

Buďte opatrní

Pokud se rozhodnete s novým „objevem flirtovat”, buďte velmi opatrní. „Možná si myslíte, že malý flirt nikomu neuškodí. To ale může velmi rychle eskalovat do situace, která už vadit bude,” varuje Preece.

„Pokud si tedy nejste zcela jisti, že toto je cesta, kterou se chcete vydat, skončete dříve, než se to zvrtne v problém, který ublíží všem,” dodává.

Podvedla jsem partnera. Co teď s tím

Vztahy a sex

Zjistěte, co vás k tomu vede

Pokud to není poprvé, kdy chováte podobné pocity k někomu jinému než partnerovi, je dobré se zamyslet nad tím, co vás k tomu vede.

„Možná máte potíže s intimitou, a způsob, jakým se s tím vyrovnáváte, je ten, že hledáte zalíbení v někom jiném. Pokud to tak je, nabízí se některá forma terapie,” vysvětluje Mason-Roantreeová.

Buďte upřímní

Že se vám někdo líbí, je jedna věc. Druhá pak, že se podle toho začnete chovat. Pokud zjistíte, že vás dotyčná osoba přitahuje více než stávající partner, buďte upřímní a přiznejte to co nejdřív nejen sobě, ale i partnerovi. Udržovat jakýkoli vztah na základě výmyslů a lží nevěstí nic dobrého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám