Hlavní obsah

Čím déle spolu lidé žijí, tím si jsou po povahové i fyzické stránce podobnější

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím déle s někým žijeme, tím více se mu podobáme. Nejen povahovými vlastnostmi, ale i fyzicky - především v obličeji. S přibývajícím věkem se společné znaky prohlubují, avšak do jisté míry si stejného partnera často už přímo hledáme. Podle serveru Life´s Little Mysteries se tímto zjištěním také vyvrací mýtus, že se vždy přitahují protiklady.

Foto: Profimedia.cz

Při společném žití máme tendenci se tvářit jako náš partner.

Článek

Nejde tedy jen o cílené nebo podvědomé přizpůsobování se partnerovi či manželovi, mnohdy nás hned na první pohled zaujme ten, kdo je nám fyzicky podobný a jehož tvář může v okolí vzbuzovat totožné pocity jako ta naše. Ať už se jedná o na první pohled vyzařující nerudnost či naopak společenskost.

Zvětšující se podobnost partnerů souvisí se společným sdílením života, veškerých nálad, radostí i starostí. Nejvýznamnější vliv na vzájemnou podobnost však má prožité štěstí. Profesor Robert Zajonc z University of Michigan studoval manželské archívy a porovnával 25 let staré fotky s těmi současnými. A byl velmi překvapen, když účastníci výzkumu byli schopni podle rozstříhaných fotografií k sobě jednotlivé životní partnery správně přiřadit. Podle něj se tedy potvrdila skutečnost, že čím déle pár žije ve spokojeném svazku, tím si jsou vzájemně partneři i víc podobní.

Napodobujeme výraz tváře

V čem tato podobnost konkrétně spočívá? Zajonc vysvětluje, že láska je vlastně přirozené napodobování. Společný život a prožité zkušenosti mají vliv na vzhled naší tváře. Vzhled obličeje tvoří naši osobnost, a tu si přetváříme přebíráním rysů chování našeho partnera. Může jít i o tempo řeči či držení těla, ale především se jedná o všemožné mimické výrazy. Je logické, že když se naše polovička často směje a takřka denně ji takto vidíme, tak nám prakticky nezbývá nic jiného, než se při smíchu tvářit stejně jako ona. Ani si to samozřejmě neuvědomujeme.

Vědci z University of Western Ontario dokonce zjistili, že partneři nezřídka vlastní podobnou genetickou výbavu. Pak lze s jistou nadsázkou povědět, že zamilovaný pár si nezačne být podobný během společně strávených let. Ti dva jsou totiž stejní již od začátku.

Reklama

Související články

Když se žena zamiluje do dvou mužů najednou

Milostné trojúhelníky. V romantických knihách a filmech o nich čteme či slýcháme v jednom kuse. Jenže v reálném životě je láska ke dvěma mužům mnohem méně...

Proč partneři ztrácejí zájem o sex

Vytrácí se z vašeho partnerského vztahu pomalu a jistě sex? Pak za tím mohou stát nejrůznější fyziologické a psychologické faktory. Podívejte se s námi na...

Výběr článků

Načítám