Hlavní obsah

Čeští homosexuálové jsou v práci diskriminováni

PRAHA

Dvanáct procent českých gayů, lesbických žen, bisexuálů a bisexuálek bylo v zaměstnání diskriminováno kvůli své sexuální orientaci. Čtvrtina se setkala v práci s obtěžováním, stala se terčem vtipů, nadávek a urážek. Třetina svou sexuální orientaci raději úzkostlivě tají. Vyplývá to z výzkumu Gay iniciativy v ČR, který podpořila Evropská unie z programu Phare.

Foto: Promo Hypnos
Článek

"Přišla jsem do práce a dvě kolegyně si mě začaly dobírat, že jsem zvrhlá homoušská kurva a že kdyby za to nebyly tresty, daly by nás zabít," svěřila se jedna lesbička. Spolupracovnice po nadávkách dala ženě facku. Vedoucí napadenou na hodinu propustila se zdůvodněním, že nechce, aby měl podnik ostudu. "Mám teď novou práci, ale je to tam skoro stejné," dodala mladá žena.

Jeden z dotázaných uvedl, že personální oddělení jeho podniku provedlo výzkum, zda nebývají homosexuální zaměstnanci více nemocní než heterosexuální. Na dotaz autorů analýzy tato firma, v níž má svůj podíl stát, nereagovala.

Hlasujte v anketě na konci článku:
Myslíte si, že jsou u nás homosexuálové v práci diskriminováni?

Homosexuálové berou méně

Gay i lesbička, kteří chtěli podle studie nastoupit dráhu duchovního, byli odmítnuti. Homosexuál nebyl přijat ani na místo obchodního cestujícího. Jedna z lesbiček neuspěla v konkurzu, vyhlašovatelé vybrali muže s nižší kvalifikací. Ve více případech byli homosexuálové propuštěni ve zkušební lhůtě poté, co přiznali svou sexuální orientaci. Jednomu z dotázaných personalistka státního podniku dokonce stručně odvětila: "Homosexuály nebereme."

Nejčastěji si homosexuálové a lesbičky stěžovali na přeskočení v kariérním postupu. Starší žena uvedla, že ji v práci již čtyřikrát "předběhl" někdo se stejným vzděláním, ale menší praxí. Dotázaní poukazovali i na nižší finanční ohodnocení. Pět procent homosexuálů bylo z práce kvůli své sexuální orientaci propuštěno. Tři ženy a jeden muž uvedli, že museli místo sami opustit po šikaně a výhrůžkách kolegů.

Často se gayové a lesbičky setkali v práci s poznámkami na adresu homosexuálů. "Kolegové občas pronesli něco o přehřáté kanceláři nebo sauně," uvedl jeden z dotázaných. Muži se častěji než ženy stali terčem vtipů.

Upřímných gayů je málo

Svou sexuální orientaci neskrývalo v práci jen 16 procent dotázaných. Nejčastěji se k ní přiznávali lidé z Prahy, pokaždé ji utajovali obyvatelé menších měst. Nejvíce se snaží gayové a lesbičky své zaměření skrýt před nadřízenými a zákazníky, před kolegy jsou otevřenější.

Diskriminace v zaměstnání je podle studie v kandidátských zemích poměrně málo častá a nepostihuje více než desetinu homosexuálů. Na přeskočení v kariérním postupu si ale stěžovala například třetina slovinských homosexuálů. Třetinu litevských gayů a lesbiček trápilo obtěžování. Polovina dotázaných ve všech zemích svou orientaci v práci tají, jen Češi a Češky jsou otevřenější.

Anketa

Myslíte si, že jsou homosexuálové v zaměstnání diskriminováni?
Ano, určitě
58,4 %
Ne, v žádném případě
21,3 %
Nevím
20,3 %
Celkem hlasovalo 1217 čtenářů.

Reklama

Související články

Homosexualita se údajně nedá naučit

Britští psychologové přišli se špatnou zprávou pro odpůrce homosexuality. Poprvé totiž vědecky podložili předpoklady lékařů, že pohlavní orientace,...

Homosexuálové mají svou učebnici lásky

V Klubu U Střelce byla včera pokřtěna Kámasútra pro gaye, na jejímž vydání se podílelo Ottovo nakladatelství ve spolupráci s Gay iniciativou. Jde o netradiční...

Výběr článků

Načítám